Představou mnoha lidí je, že v momentě, kdy se uzavřou brány do hradů a zámků, položí si jejich zaměstnanci nohy na stůl a spí až do konce března, kdy drtivá většina památek znovu zahajuje sezónu. Opak je ale pravdou. Zaměstnanci hradů a zámků na Českolipsku se během zimního období rozhodně nenudí. Během pěti měsíců, kdy jsou objekty veřejnosti nepřístupné, musí stihnout vše, na co během sezóny nemají čas. Úklidem počínaje a přijímáním brigádníků na průvodcovství konče. A také si vybírají dovolenou, kterou v létě kvůli návalům návštěvníků nestíhají.

„Upřímně řečeno jsem rád, že tam nahoře nyní nemusím být. Chodím tam ale několikrát týdně na pravidelné kontroly, jestli něco neprasklo nebo se nerozbilo. O to víc mám ale během zimy papírování,“ řekl kastelán Státního hradu Bezděz Jan Juřička.

Jeho úděl mu přes zimu ostatní kasteláni nezávidí. Na Bezděz vede příkrá cesta, která je přes zimu navíc pokrytá sněhem a ledem, stěny hradu jsou obalené několikacentimetrovou jinovatkou. Veškeré písemnosti i pokladna musí na podzim pryč, celý hrad je od října zazimovaný.

Uklízejí a připravují akce na léto

„Sedím v kanceláři a vyplňuji tabulky, řeším rozpočet a zabývám se také přihláškami zájemců o provádění,“ doplnil Jan Juřička.

Podobně jsou na tom s papírováním také kasteláni z Lemberka, Housky nebo Zákup. Během zimního období musí zajistit generální úklid nebo nutné opravy. S tím vším a s případnou instalací nových expozic musí být hotoví do konce března. Do toho navíc musí připravit plán akcí, které se na zámcích a hradech budou během sezóny konat, aby návštěvníky do památek přilákali.

„My na Lemberku máme okolo čtyř set oken a všechny je musíme umýt. Každé okno se skládá z deseti tabulek, takže naše paní uklízečka umyje přes zimu na čtyři tisíce skleněných tabulek,“ podotkl Jan Hájek ze Státního zámku Lemberk.

Co se týče úklidu, mají co dělat především v Zákupech. Všechen vzácný a starý nábytek musí na zimu přikrýt. Porcelán, který volně leží na stolech a policích, musí zabalit do krabic a odnést z komnat pryč, aby nepromrzl. Před sezónou čeká zaměstnance vyleštění podlah, odprášení nábytku, vyčištění veškerého cínového a stříbrného nádobí a závěsů.

„V zámku je daleko větší zima než venku. Vydržíme v něm tak zhruba dvě hodiny, pak už jsme úplně zkřehlí. To všechno ještě více komplikuje. Navíc se také musíme starat o našeho zámeckého medvěda,“ upřesnila kastelánka Státního zámku v Zákupech Martina Aulová.

Sami sobě vše zaměstnanci zámku v Zákupech komplikují tím, že pořádají na zámku akce pro veřejnost ještě v prosinci, tedy dávno po sezóně.

„Letos u nás opět probíhal program v rámci zákupského adventu. Dělali jsme pro návštěvníky vánoční prohlídky. Několik komnat jsme vánočně vyzdobili, byly v nich stromky s historickými hračkami a svátečně prostřené tabule. Připravit to všechno nám dalo pořádně zabrat. Ale děláme to rádi, letos byl o vánoční prohlídky velký zájem,“ doplnila Martina Aulová.

Mimořádné prohlídky pro zájemce dělá také kastelán Miroslav Konopásek na hradě Houska. Musí se ale domluvit větší skupinka lidí, pro jednotlivce by hrad neotevíral. „Někdy se mi ale moje dobrota pěkně vymstí, když mi lidé zavolají, že mají zpoždění a já na ně musím ve vymrzlém hradě čekat,“ povzdechl si Miroslav Konopásek.