Po necelém půlstoletí možná zanikne nejslavnější koňská adresa Českolipska hřebčín v Mimoni.Zařízení, které funguje od roku 1965 a které proslavil osmiletý valach Polárník, smutný hrdina Velké pardubické 2007 nebo naposledy koně čečenského prezidenta Kabyrova, je možná pár měsíců před svým úplným zánikem. Čeká ho totiž dražba a je otázka, co nastane po ní.

„Dražbu vyhlásil věřitel po dohodě se současným majitelem hřebčína, který nemá dostatek finančních prostředků na splnění svých závazků a na další provoz areálu," uvedl manažer dražební společnosti Michal Skuhra, jenž má prodej hřebčína na starosti.

Nezdařený obchod

Koňský domov dostal na dno nevydařený obchod v Rusku. „Došlo k tomu před několika lety. Podtrhla nás banka, se kterou jsme obchod dlouhodobě chystali, ale když bylo všechno připravené, tak do toho s námi odmítla jít. Nás to stálo obrovskou fůru peněz a kvůli tomu jsme dnes v takové situaci," popsal pro Deník dosavadní majitel hřebčína Zbyněk Pulec.

Podle něj je už hřebčín poslední rok a půl de facto na prodej. „Žádného zájemce jsem ale zatím nenašel. Jednání stále probíhají. Naposledy tu byli Kazaši nebo Ázerbajdžánci," uvedl Pulec.

Dražba hřebčína bude probíhat 10. dubna. Nejnižší podání je třináct milionů korun, odhadní cena znalce je ještě o tři miliony korun vyšší. „Výhodou hřebčína je mimo jiné jeho rozloha, která představuje téměř 30 hektarů," upozorňuje dražitel Skuhra. „Pokud jej koupí milovník koní, věřím tomu, že se do prázdného hřebčína vrátí život spojený s chovem a s dostihovým sportem," dodává.

Stávající majitel nabízí hřebčín k prodeji také jako vhodnou příležitost pro rozjezd lázeňského a wellness byznysu. „Jsou tu vhodné podmínky, je tu dokonce i vrt s vodou," nabízí Pulec. „Pokud by se toho někdo ujal, koně by tu mohli zůstat jako hippoterapie."

V hřebčíně je v těchto dnech ještě asi třicet koní. „Každým dnem se ale počet zmenšuje," přiznal dosavadní majitel. V hřebčíně měl poslední tři roky tréninkové útočiště slavný sovětský žokej a dnes trenér Arslangirej Šavujev, který tu trénoval především koně kazašského filmového producenta Ardaka Amirkulova, ale také čečenského prezidenta Ramazana Kadyrova.

Koně šéfa Čečny i filmového magnáta teď ale půjdou pryč. „Trenér Šavujev dostal výpověď. Hřebčín jde do dražby jako nemovitost a nelze ho prodávat s břemenem," objasnil Zbyněk Pulec.

Město Mimoň nemá dost peněz na to, aby se samo pokusilo slavný hřebčín s dostihovým závodištěm zachránit. „Do dražby určitě nepůjdeme," říká starosta Mimoně František Kaiser a dodává: „Přáli bychom si, aby se hřebčín podařilo prodat jako celek. Aby se to nerozparcelovalo na kousky. S novým majitelem bychom rádi spolupracovali."