Seříznutá pěna a zlatavý mok přesně na rysce, aby zákazník dostal opravdu vše, co si zaplatil. Natočit pivo správně není vůbec jednoduché. Pokud ale zajdete do jihočeské restaurace U Bohouše nedaleko autobusového nádraží v České Lípě, můžete si být jisti, že vás na pivu neošidí. Majiteli podniku se totiž nikdo v točení nejoblíbenějšího českého nápoje v Ústeckém ani Libereckém kraji nevyrovná.

V dubnu totiž zvítězil Bohumil Palounek v regionálním kole soutěže Heineken ČR Hvězda výčepu 2012.„Jsem soutěžní typ, mám spoustu diplomů z různých klání. I Hvězdy výčepu jsem se zúčastnil hlavně kvůli vlastní prestiži," řekl Bohumil Palounek, jemuž patří nejen restaurace u Bohouše, ale i penzion U Palounků.

„Na začátku celé soutěže se píše test, potom se prezentují jednotliví soutěžící a nakonec se čepují tři druhy piva. Ty poté předkládáte porotě, která je hodnotí," popsal Bohumil Palounek.

Test a pak k pípě

V testu čítajícím dvacet otázek museli soutěžící odpovědět například na to, co způsobuje říz piva, kolik procent alkoholu může maximálně mít nealkoholické pivo nebo co musí výčepní při začátku směny vždy zkontrolovat.

„V regionálním kole se čepovaly tři druhy piva. Heineken, Krušovická dvanáctka a Březňák desítka. Do půllitru s uchem se čepovalo na jeden zátah takzvaně na hladinku. To znamená, že pivo je přesně na rysce, která je na sklenici. Druhé dva druhy piva se čepovaly do třetinek. Jedno opět na hladinku, musela se u něj také seříznout pěna. Třetí pivo jsme mohli natočit na více zátahů, maximálně však na tři," upřesnil Bohumil Palounek.

Každý soutěžící měl dva pokusy. Nejlepší z nich přednesli hodnotící komisi. Ze všech natočených piv komisaři vyhodnotili jako nejlepší právě to od Bohumila Palounka.