Bez problémů se můžete koupat také na přehradě Mšeno v Jablonci nad Nisou. Vyplývá to z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

Zhoršená kvalita vody zůstává na třech místech, včetně Máchova jezera, kde byl vyhlášen stupeň opatrnosti 3. „Máme oranžového smajlíka, což je pro nás obvyklé. Takže hygienici doporučují vnímavým jedincům, aby se po koupání osprchovali. To ale doporučuji i svým vnoučatům, když jdou do bazénu," uvedl Vladimír Reichert ze společnosti Regata Máchovo jezero, jež obhospodařuje dvě pláže a lodní dopravu na jezeře.

Zákaz koupání se vyhlašuje po překročení hranice 100.000 buněk sinic na mililitr vody, při posledním odběru se v Máchově jezeře vyskytovalo od 3352 do 19 680 buněk sinic.

Mírně zhoršená, na stupni dva, je kvalita vody i na dalších třech koupalištích Českolipska ve Sloupu v Čechách, Zákupech a přírodním koupališti Nedamov v Dubé. I na těchto místech hygienici doporučují po koupání osprchování citlivým lidem, alergikům, těhotným ženám i malým dětem.

Ze zhruba tří desítek sledovaných ploch v Libereckém kraji není voda vhodná ke koupání pouze v Chrastavě u Liberce, i když vedení města i provozovatel se takovému označení brání. Problém je podle nich ve špatné vyhlášce ministerstva zdravotnictví, podle níž se neposuzuje jen aktuální kvalita vody, ale i stav v předchozích letech. Koupaliště v Chrastavě normám nevyhovovalo po celou minulou sezonu, lidé se tam i přes varování koupali a zdravotní problémy neměli.