Zpěváci Komorního sboru českolipské Základní umělecké školy budou tahouny akce Česko zpívá koledy v České Lípě. Ta se dnes koná stejně jako loni na náměstí T. G. Masaryka přesně v 18 hodin. K celorepublikové akci regionálních Deníku, při které se ve stejný čas na stovkách míst rozezní pětice známých vánočních koled, se připojí celkem osm míst na Českolipsku.

Program na českolipském náměstí začne už v 16 hodin, kdy odstartují Vánoce se ZUŠ vystoupením komorních souborů. V 17 hodin nastoupí na pódium Jazzová farma.

„A aby toho nebylo málo, po odzpívání koled se představí žáci pěveckého oddělení. Připraveno bude i malé občerstvení od Jizerských pekáren a kdo by si nebyl jistý textem vybraných koled, budeme rozdávat zpěvníky," láká na náměstí šéfredaktorka Petra Hámová. „Těšíme se na vás, že si s námi akci užijete i letos a budete z náměstí odcházet spokojení a naplnění neopakovatelnou atmosférou českých Vánoc," dodává.

Ke společnému zpívání se kromě již tradičních míst letos přihlásili školáci ze Stráže pod Ralskem, kteří se sejdou u vánočního stromu před školou. Pět koled zazní také v Mimoni, kde se bude zpívat v Centru pro seniory, nebo v Deštné, kde se k nám opět připojí děti z místního dětského domova. Potřetí se bude zpívat i v Domě s pečovatelskou službou v Kamenickém Šenově, v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Novém Boru, v kostele ve Slunečné a také na náměstí v Dubé.

Zpívá i zahraničí

A jaké že koledy jsou letos na repertoáru? Nesem vám noviny, Narodil se Kristus Pán, Půjdem spolu do Betléma, Veselé vánoční hody, Pásli ovce Valaši a nakonec i píseň Vánoce, Vánoce přicházejí. Zpěvníky jsou součástí středečního vydání Deníku.

Koledy se v jediný den a jediný okamžik rozezní na více než třech stovkách míst v celé zemi. Společné zpívání si každoročně užijí i naši krajané v zahraničí.

Akce Česko zpívá koledy vypukne ve středu 14. prosince v 18.00 na náměstí T. G. Masaryka v České Lípě a dalších sedmi místech na Českolipsku.Zdroj: Deník