Technická univerzita v Liberci pomáhá s vyhodnocením stovek dotazníků, které v době řádění infekce v Novém Boru na konci srpna vyplnili místní obyvatelé. O spolupráci s univerzitou na vyhodnocení výsledků z dotazníků informovali krajští hygienici město Nový Bor.

Konkrétní výsledky, které by ukázaly na příčinu potíží, do kterých se dostaly stovky obyvatel města, ale hygienici zatím nemají. „Provedení detailní analýzy ztěžuje skutečnost, že nemáme k dispozici dostatek údajů od skupiny obyvatel, která netrpěla zdravotními potížemi," přiznala v dopisu pro Nový Bor Jana Prattingerová, ředitelka protiepidemického odboru Krajské hygienické stanice.

Hygienici už ale zveřejnili některé závěry, které z dotazníků od lidí kterých se vrátilo celkem 734 vyplynuly. Některé jsou překvapivé. Hygienici například zjistili, že navzdory vydanému zákazu používat vodu z kohoutku jako pitnou se v Novém Boru vyskytly případy, kdy lidé pitnou vodu dál používali k přímé spotřebě.

Bakterie z vody a od lidí se neshodují

Dotazníky také odevzdalo 35 lidí, kteří vodu v Novém Boru vůbec nepoužili, a přesto onemocněli. „Ale 28 z nich bylo před prvními příznaky v kontaktu s jinou osobou," upozornila Jana Prattingerová.

Podle ní navíc hygienici nechali udělat srovnávací analýzy vzorků bakterií E.coli, odebraných ve vodě v Novém Boru, se vzorky stejného typu bakterií odebraných v biologickém materiálu od nemocných pacientů. „Shodu mezi vzorky se prokázat nepodařilo," informovala hygiena.