Jednou z nejzajímavějších bylo dohledání černé zvěře. „Pes musí jít po našlápnuté stopě, a když zvěř dohledá, snaží se jí zabránit v útěku, třeba zaštěkáváním. Prostě ji musí držet na místě do příchodu myslivce," vysvětlil Jaroslav Vosáhlo, předseda okresní myslivecké rady.

Poslušnost pejsků hodnotila komise v průběhu celého dne a role ředitele závodu se ujal starosta Zákup Radek Lípa. „Jsem rád, že tato vrcholná kynologická akce se koná v našem regionu. Irský teriér je navíc mým oblíbeným plemenem loveckých psů, v rodině máme celkem tři, takže o to je tato akce pro mě přitažlivější a zajímavější. Ještě jednou díky všem organizátorům," chválil Radek Lípa.

Soutěže se účastnili i čtyři zástupci z Českolipska a předvedli se v nejlepším světle. Obdrželi ve všech disciplínách známku výborná. „Klubovým vítězem se stal opětovně chovný pes Kristiny Somerlíkové Capitan Jerry z Píseckých lesů," sdělila Marie Vodseďálková, jednatelka Okresního mysliveckého spolku Česká Lípa.

Zvítězili vlastně všichni. „Účastníci obdrželi hodnotné věcné ceny, za což patří poděkování našim sponzorům," řekla Marie Vodseďálková. Jedno překvapení navíc přeci jen na hlavního vítěze čekalo. „Všichni dostali pohár a pytle s granulemi pro pejsky. Celkový vítěz obdržel ještě divočáka," upřesnil Jaroslav Vosáhlo.