Z vysokého průmyslového komínu u Kauflandu v České Lípě se jim v sobotu pozdě večer podařilo zachránit mladou ženu, která vyhrožovala, že z výšky několika desítek metrů seskočí.

„Jeden z hasičů naší lezecké skupiny, jištěný horolezeckou technikou, vyšplhal až k dívce a podařilo se mu ji chytit," popsal zásah Boleslav Lang z Hasičského záchranného sboru v České Lípě. „Pak ale dalších dvacet minut musel dívku držet v náručí a čekat na kolegu, který k nim lezl nahoru, aby mohli bezpečně slanit."

Dramatický zásah se šťastným koncem se odehrál v sobotu kolem půl desáté večer. Dívka už v tu dobu „visela" na komíně minimálně půl hodiny a během té doby na stupíncích žebříku několikrát zavrávorala.

„Chovala se velmi zkratově. Když na ní policajti řvali, že jdou za ní, tak začala panicky mávat rukama a nohama, což na zmrzlých kovbových stupíncích komína bylo hodně nebezpečné. Ale zkratově se chovala i když se ze strany záchranářů nic nedělo," popsal Václav Zelený, který celou událost sledoval.

Policisté se s dívkou snažili vyjednávat. Od paty komína na ní nahoru křičeli: „Moniko, nedělej to! Slez dolů a vysvětlíš nám, co máš za problémy. Ale řekneme si to dole, v klidu!"

Přemlouvání k návratu ale nepomohlo a jeden z hasičů k dívce nakonec úspěšně vylezl. „Bylo to ale hodně dramatické," přiznal Boleslav Lang. Moniku českolipští policisté i záchranáři dobře znají. Mladá žena se pohybuje mezi komunitou bezdomovců, kteří se scházejí u českolipského Kauflandu a několikrát sem v minulosti museli vyjíždět kvůli jejím kolapsům, často způsobených alkoholem.