Skupina sedmi žen včera v Novém Boru završila už čtvrtý ročník unikátního pochodu, který putuje mezi někdejším koncentračním táborem Ravensbrück a Novým Borem.

Cílem čtrnáct dní dlouhého pochodu, jehož účastníci se také připojují jen na jeden nebo dva dny, je uctít památku pěti lidických žen, které stejnou trasu 470 kilometrů absolvovaly na konci války v roce 1945, když odešly s pochodem smrti a později z něho zběhly.

Po mnohadenních útrapách se svobody dočkaly až v Novém Boru, kde se o ně postarali českoslovenští vojáci.

Pochod by se měl příští rok, k 70. výročí konce války, rozšířit o připomínku dalšího pochodu smrti, který šly jiné lidické ženy. „Letošní cesta byla chladnější, než bývá. Nebylo tolik vedra, to bylo až teď v posledních třech dnech," popsala po příchodu do Nového Boru Milena Městecká z Mladé Boleslavi, zakladatelka pochodu, která znovu absolvovala celou trasu.

Za rok mohutnější

„Kdyby to bylo ještě o pět kilometrů delší, klidně bych to došla, ale jinak jsem ráda, že mě už žádná cesta nečeká, až se ráno vzbudím," popsala šťastná a unavená žena. „Už jsem skoro nespala, jak mě bolí nohy. Ale teď už to bude jen lepší."

Ženy, které s Milenou Městeckou absolvovaly závěrečnou etapu, přivítal v Novém Boru také Antonín Nešpor z Lidic. Mezi pěti lidickými ženami, které před 69 lety dorazily do Nového Boru, byla také jeho maminka a babička.

Pochod by se měl příští rok, k 70. výročí konce války, rozšířit o připomínku dalšího pochodu smrti, který šly jiné lidické ženy.

Do akce by se příští rok měla zapojit také spřátelená sekce pochodu, která vzniká v Drážďanech, kde oslavy konce války také mohutně zazní.