Odpůrci pomníku opět předkládali argumenty, podle nichž někteří z tehdy popravených Němců byli nacisté. Nejprve je shrnul Robert Uksa, po něm dostal slovo Josef Doškář.

„Někteří nás podceňují, mají nás za děti. My žádáme, aby se revokovalo usnesení zastupitelů z ledna 2006,“ žádal Josef Doškář. Tímto usnesením novoborští zastupitelé schválili prodej hrobového místa potomkům zastřelených Němců a umístění památníku, který také novoborští rodáci žijící v zahraničí zaplatili.

Robert Uksa s Josefem Doškářem byli první, kdo žádali odstranění pomníku. Na předchozím jednání zastupitelů se o tomto tématu nejednalo, protože se bod vůbec nedostal na program. Sporům měl učinit konec seminář, který zorganizovala novoborská radnice v říjnu. Jenže někteří z jeho účastníků začali přicházet s novými a novými argumenty.

Spor o pomník gradoval kromě jiného i tím, že Josef Doškář označil za hlavního „nepřítele“ zastupitele Jaromíra Dvořáka. Ten se už v listopadu ohradil proti nařčení z nacismu, které Josef Doškář směřoval k vedení školy, kde Dvořák vyučuje. Ve středu znovu Jaromír Dvořák požádal Josefa Doškáře, aby se zdržel takových projevů.

Pomník zastřeleným Němcům

Na pomníku jsou tato jména:

Eduard Hortig (79 let)
Johann Langer (72 let)
Eduard Podbira (79 let)
Albert Rachmann (35 let)
Heinz Rachmann (26 let)
Herbert Franz Richter (28 let)
Ilsa Werner (29 let)
Martha Werner (41 let)
Alfred Träger (48 let)

Prvních osm lidí bylo popraveno na novoborském náměstí 2. června 1945.
O smrti Alfreda Trägera existuje osm verzí.

Následovalo prohlášení Josefa Doškáře: „Je nutné podat trestní oznámení na bývalou vedoucí odboru kultury Janu Loveckou a Jana Tichého. Veřejně opakuji, že ty, kdo je podporují, považuji za nacisty nebo neonacisty.“ Po těchto slovech se zvedly hlasy občanů i zastupitelů. Z publika se ozývalo: „Mírni se, tos přehnal…“

Zastupitel Jan Vojta se zvedl ze židle a jednací sál opustil. Starosta Jindřich Mareš nejprve vyhlásil přestávku a po poradě s kolegy jednání ukončil.
Neprojednával se tedy žádný z připravených bodů, tedy ani návrh na revokaci usnesení z roku 2006, který předložil Luboš Kalous. Jana Lovecká a Jan Tichý se podle podkladů měli dopustit trestného činu tím, že údajně neinformovali o tom, že popravení byli nacisté.

„Na základě lživého tvrzení přivedla vedoucí odboru kultury přítomné zastupitelstvo v omyl, a to následně nejtěsnější možnou většinou schválilo umístění pomníku, dnes již můžeme dodat dle archivních dokumentů, nacistům na Lesním hřbitově v Novém Boru,“ citujeme ze zprávy Luboše Kalouse.

„Invektivy ani vyhrožování soudy nic neřeší. Pomník odstranit nemůžeme, ale můžeme například dát vedle pomníku další informační panel, který zaplatí město,“ navrhl zastupitel Miroslav Coufal.