Kompletně vyčištěný je systém cirkulace vody, břehy jsou nově obložené kameny. Na další úpravy pak nyní čeká ještě bezprostřední okolí jezírka. Tam se v blízké době vybuduje nový kamenný chodníček.

Pracovníci firmy Ladeo, která se bude v budoucnu starat také o pravidelnou údržbu jezírka, kromě čištění systému cirkulace vody ještě opravili oběhová čerpadla, celé jezírko odbahnili a břeh obložili několika tunami nových kamenů. Ty jsou nově nejen nalepené na břehu, ale mezery mezi nimi jsou také vyplněné spárovací hmotou, aby se kameny neztrácely, jako tomu bylo v minulosti.

Za opravy město zaplatilo zhruba 160 tisíc korun, dalších 120 tisíc pak město zaplatilo za jeho pravidelnou jarní údržbu.

„Těší mě, že se nám podařilo dát jezírko do pořádku. Jakmile ještě upravíme jeho okolí, věřím, že si sem spousta návštěvníků parku najde cestu. Druhé jezírko, které je na začátku parku, však s největší pravděpodobností už obnovit nepůjde. Systém, který jezírko zásoboval vodou, je totiž zničený. Obnovení tohoto systému by pro město bylo finančně neúnosné," uvedl českolipský místostarosta Jiří Kočandrle.

Na opravu jezírka pak město ještě v letošním roce naváže další stavební akcí v jeho širším okolí. Chystá se totiž opravit starý, poničený asfaltový chodník, který vede okolo nově postavené restaurace. Nová zámková dlažba pak bude na cestě vedoucí podél restaurace směrem k jezírku, ale také na cestě směrem k altánu, kde se v loňském roce měnila kanalizace. Oprava vyjde městskou kasu na zhruba jeden milion korun.