Karel Kapoun je místostarostou v Doksech už od roku 2002, Vosecký je starostou v Okrouhlé dokonce už od roku 1996. Kapoun byl krajským zastupitelem, šéfuje ČSSD na Českolipsku, Vosecký působil jako místopředseda Starostů pro Liberecký kraj. Chtějí lidé opravdu nové tváře? Nebo budou rozhodovat zkušenosti?

Jedno z hesel vaší předvolební kampaně zní: „Senátorem na plný úvazek". Znamená to, že byste v případě zvolení senátorem neusiloval o to, stát se na další čtyři roky starostou v Okrouhlé u Nového Boru, v jejímž čele stojíte už od roku 1996? A znamená to, že byste se vzdal i dalších politických postů, například pozice předsedy Svazku obcí Novoborska?

Ano, máte pravdu, je to jedno z mých hesel. Zastávám názor, že na více židlích se sedět nedá. Již na jaře letošního roku jsem se vzdal pozice místopředsedy politického hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK), kterým jsem byl od jeho založení. Chtěl jsem se naplno věnovat kampani do senátních voleb, a pokud budu zvolen senátorem, předám všechny své funkce mladší generaci.

Jediný problém vidím v tom, že zodpovídám za plnění podmínek udržitelnosti všech projektů v rámci Svazku obcí Novoborska i obce Okrouhlá. Předání novému předsedovi a starostovi chvíli potrvá. Ale znovu zdůrazňuji, že se chystám být senátorem na plný úvazek.

Na svém webu máte seznam lidí, kteří vás na cestě do Senátu podporují. Chybí tam ale jméno novoborského občana a „kritika poměrů" Pavla Danyse, který o vás prohlašuje, že jste především jeho kandidátem a kandidátem podnikatele Roberta Uksy, jednatele sklárny Egermann. I jeho jméno v seznamu chybí. Oba nemají v Novém Boru zrovna pozitivní pověst, spousta slušných lidí se od nich distancuje. Není to pro vás tak trochu „polibek smrti", když si vás přivlastňují právě tito neoblíbení „rebelové"?

Na webu www.JiriVosecky.cz a www.Starostoveprolibereckykraj.cz jsou uvedeni mí podporovatelé, převážně starostové a významné osobnosti regionu. Aktuálně je tam zveřejněno více než 80 jmen a další přibývají. Svou podporu mi osobně vyjadřuje mnoho známých i neznámých lidí. A toho si velice vážím. O veřejné podpoře Pavla Danyse ani Roberta Uksy nic nevím, rozhodně nemohu být ani jejich kandidátem. Jsem kandidátem registrovaným za politické hnutí SLK. V přeneseném slova smyslu jsem ale kandidátem každého, kdo mi dá v senátních volbách svůj hlas.

Jsou za vámi roky práce jako starosty, předsedy svazku obcí Novoborsko či člena Rady Euroregionu Nisa a logicky to připomínáte i ve své kampani. Na druhou stranu obdobné hodně bohaté zkušenosti z komunální i krajské úrovně má ale i současný senátor a váš konkurent. Tak se nabízí otázka, v čem jste lepší než on?

Nechci se pouštět do porovnávání, v čem jsem lepší než on. Nejsme kandidátky na „Miss Senátu", a jak už jste řekl, oba máme za sebou bohaté životní zkušenosti v práci pro obyvatele našeho regionu i v jednání se státními orgány. Měl jsem možnost velmi důkladně poznat problémy obcí. Mám také přímé informace od občanů a kolegů starostů, kteří se potýkají se špatnými zákony, musí se jimi ale řídit.

Roli senátora vidím nejen ve spolurozhodování o podobě zákonů České republiky, ale také ve využití zkušeností a vlivu při řešení konkrétních problémů regionu.

Mou předností jsou možná právě ty velké zkušenosti v podpoře místních projektů ze zdrojů Evropské unie. Stojíme na prahu nového dotačního období a právě využití těchto zdrojů může podpořit rozvoj našeho regionu. Znám dobře mechanismus čerpání finančních prostředků i nedokonalosti kontrolního systému dotačních peněz. Pokud budu zvolen, budu iniciovat změny právních předpisů, aby systém byl jednoznačný a příjemcům dotací tento proces zjednodušil.

Jiří Vosecký (Starostové pro LK)

• je mu 63 let, z devíti kandidátů do Senátů na Českolipsku je vůbec nejstarším

• žije v Okrouhlé u Nového Boru, kde jeod roku 1996 starostou

• je ženatý, má dva dospělé syny

• většinu života pracoval v Crystalexu jako strojník sklářských automatů

• je předsedou svazku obcí Novoborsko, místopředsedou Euroregionu Nisa

• hobby: včelaření, turistika