Více peněz na opravy rozbitých silnic i chodníků bude mít město Česká Lípa díky novému systému parkování, který funguje od ledna a už nese své ovoce.

Potvrzují to výsledky finanční analýzy, ze které vyplývá, že město za prvních šest měsíců letošního roku vydělalo na parkování celkem 1,148 milionu korun. Loni však do městské kasy za stejné období přiteklo o 130 tisíc korun méně.

Ušetří i řidiči

Na parkování vydělali ale i motoristé. Za stání na placených parkovištích platí totiž lidé zhruba o polovinu méně než v minulosti, kdy byla podstatná část parkovacích ploch v rukou soukromých firem. Dříve totiž museli řidiči zaplatit za každou započatou hodinu, dnes jen čas, který na parkovišti skutečně stráví.

„Pomohlo to zregulovat dopravu ve městě tak, že je dostatek parkovacích stání. Kdyby se někdy v budoucnu stalo, že dostatek míst nebude, tak stačí v tom konkrétním místě zdražit lokálně parkování, ale to zatím nehrozí," uvedl místostarosta České Lípy Jiří Kočandrle.

Konkrétní čísla

Nový systém parkování přinesl radnici nově také konkrétní počet parkujících. „Nyní například víme, že během prvního půl roku si řidiči z parkovacích automatů vytiskli jednadevadesát parkovacích lístků," vysvětlil dodal Kočandrle.

Česká Lípa má dnes v centru zhruba 450 placených parkovacích míst, bezplatně lze zaparkovat u kulturního domu Crystal, U Parku a v Barvířské ulici.

Parkovací automaty byly ve městě už v 90. letech, před 12 lety ale město systém opustilo a pronajalo parkoviště soukromým firmám, které měly vlastní výběrčí. Městu platily za pronájem každoročně dohromady 849.000 korun.

Radnice se loni rozhodla smlouvy o pronájmu vypovědět a pořídila parkovací automaty, které si pronajala na dva roky. Provozní doba je zkrácená, za stání se platí jen od pondělí do pátku od 8 do 17 hodin. V sobotu, neděli a ve svátky je stání zcela zdarma. Zaplatit řidič nemusí ani za prvních 15 minut stání, musí si pouze vytisknout „slepý lístek", aby prokázal čas, kdy přijel.

Systém chtějí i jinde

Částky za parkovné se také liší podle tří zón, do kterých jsou parkoviště v České Lípě rozdělená. Na dvou místech zůstaly na parkovištích závory a obsluha. „Ukázalo se ale, že lidé raději parkují na místech s automaty," poznamenal Kočandrle.

Radnice do budoucna předpokládá, že by se systém měl rozšířit do dalších lokalit, to už ale bude na nově zvoleném zastupitelstvu.