Téměř pod stropem nalevo od vstupních dveří v zasedací místnosti novoborské radnice se krčí nové zařízení. Statická kamera, která snímá zasedání novoborských zastupitelů. Obrázky v reálném čase posílá na internet, a tak se dění ze schůzování zastupitelů poprvé v historii přenáší v přímém přenosu.

„Naostro" měla kamera premiéru ve středu odpoledne, když se uskutečnilo poslední letošní jednání místního zastupitelstva.

Naostro i záznam

„Jsem přesvědčen, že přímé přenosy ze zasedání zastupitelstva přispějí k dalšímu zprůhlednění politických záměrů a rozhodnutí, které jsou zde přijímány. Je to zároveň vstřícný krok vůči občanům, kteří se zajímají o dění ve městě, ale z nějakých důvodů se nemohou fyzicky účastnit veřejných zasedání," sdělil Jaromír Dvořák, starosta města Nový Bor a zároveň předkladatel návrhu zavedení on-line přenosů.

Ten také doplnil, že lidé budou moci jednání zastupitelů sledovat nejen v přímém přenosu, tedy v reálném čase, ale kdykoliv poté si budou moci pustit z webových stránek města i nahraný celý záznam.

Vlastní videostream šíří Nový Bor ve spolupráci se soukromou firmou, která se zprovozněním „vysílání" pomáhala. „Už když by se totiž připojilo dvacet diváků najednou, tak by to datová přípojka našeho městského úřadu nestíhala. Takže technicky je to řešené tak, že od nás jde pouze jeden kanál směrem k firmě a ta pak zajišťuje distribuci na internetu neomezeně," uvedl pro Českolipský deník Michal Striegl, vedoucí IT oddělení Městského úřadu v Novém Boru.

Podle Striegla proběhlo v předchozích dnech také vysílání „nanečisto". „Bez toho bychom si to netroufli zveřejnit. V té zasedací místnosti se koná celá řada akcí, takže k vyzkoušení se využilo školení, které tam zrovna probíhalo," popsal. „Dvacet minut se z něj zkušebně vysílalo, nastavily se přitom parametry kamery, zaostřila se a vyladily se streamy."

Kamera je v zasedací místnosti umístěná vlevo od vstupních dveří. Diváci u počítačů dobře uvidí na celý zasedací stůl včetně vedení města v jeho čele, uvidí také na přihlížející (i vystupující) diváky a také na velké plátno za zády vedení města, kde se promítají informace z právě projednávaných bodů i výsledky jednotlivých hlasování.