VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kdo má nejlepší nádivku? Českolipský šéfkuchař Palounek

Česká Lípa - Kuchař Bohumil Palounek přebírá šuplík plný nejrůznějších diplomů a ocenění. „Už to nemám kam dávat," říká, aby následně vytáhl nejnovější diplom za nejlepší velikonoční nádivku.

16.4.2017
SDÍLEJ:

Bohumil Palounek a jeho nejnovější ocenění.Foto: Deník/Jiří Jelínek

Ten získal na konci března na mezinárodní kuchařské soutěži Gastro Hradec cup v Hradci Králové. „Řeknu vám, sehnat takhle brzo kopřivy, není žádná legrace," vypráví bodrý kuchař ve své restauraci „U Bohouše" nedaleko českolipského autobusového nádraží. „Kopřivy jsou od Olinky Hrdé z Valteřic, měla s tím největší práci. Bez ní bych to nedokázal," říká.

Vítězná pochutina se celým jménem nazývá Velikonoční nádivka DUO z Máchova kraje, čímž odkazuje na použití bylinek nasbíraných v okolí Máchova jezera a dvou druhů masa, vepřové a uzené plece.

„Původně jsem se jel jenom zúčastnit, byl jsem mezi soutěžícími nejstarší. Ale dopadlo to, jak to dopadlo," říká s úsměvem Palounek. Z pětadvaceti soutěžních nádivek se právě ta jeho umístila na vrcholu. Ve všech kategoriích se soutěže zúčastnilo celkem 239 kuchařů z ČR a dalších evropských zemí.

Hektické přípravy

„Dělal jsem ji na poslední chvíli. To víte, ještě večer před soutěží jsem vařil ve své restauraci, pak šel točit pivo… S přípravou jsem skončil kolem druhé ráno a ve čtyři už jsme vyráželi do Hradce," vypráví Bohumil Palounek. V jeho případě tedy rozhodně neplatí, že práce kvapná, málo platná.

„Mohli byste v Deníku otisknout recept? Lidi mě o něj pořád žádají," ptá se na závěr mistr kuchař a předává popisy ingrediencí a postupu.

Velikonoční nádivka DUO z Máchova kraje

Suroviny na 10 porcí:

1000 g vepřové plece
750 g dobře vyuzené plece
1500 g domácích uzených žebírek
750 ml vývaru z uzených žebírek
600 ml mléka
12 vajec (oddělíme zloutky a bílky)
20 housek
2,5 hrstí petrželky, případně další jarní bylinky (pažitka, pampeliška, listy špenátu)
4,5 hrstí nasekaných kopřiv
30 g soli
10 g pepře
muškátový ořech dle chuti
300 g másla
259 g sádla na vymazání formy

Pracovní postup:

- Nasbíráme jarní bylinky, mladé kopřivy, lístečky pampelišky lékařské a kadeřavou petrželku. U bylinek odstraníme stonky, vložíme do studené vody a vypereme. Kopřivy vložíme do vlažné vody, abychom odstranili hořkost a pálivost, potom krátce spaříme vařící vodou.

- Pečivo stejného druhu den předem nakrájíme na stejně velké kostičky.

- Ve vodě, do které přidáme nové koření, celý pepř a sůl, uvaříme vepřovou plec a necháme vychladnout. Vývar vylijeme. Ve vodě uvaříme uzenou plec a z domácí udírny uzená žebírka, abychom využili kvalitní chuť a necháme vychladnout. Vychladlé maso nakrájíme na malé kostičky. Vývar si odložíme stranou.

- Nakrájené pečivo namočíme do mléka, smícháme s nadrobno nakrájenými jarními bylinkami, přidáme ušlehané žloutky s máslem, přidáme sůl, pepř a muškátový květ dle chuti. Přidáme ušlehané bílky, lehce zamícháme. Podle potřeby přidáme vývar z uzených žebírek tak, aby vznikla polotuhá hmota, kterou vložíme do předem důkladně vymazané formy.

- Pečeme s párou v předem vyhřátém konvektomatu cca 20-25 minut (Podle autora receptu lze použít i klasickou nebo horkovzdušnou troubu - pozn. red.) Hotovou nádivku vyklepneme z formy a můžeme podávat jako samostatné jídlo, doplněné čerstvými jarními bylinkami (pažitka, petrželka..), nebo nastudeno jako svačinku na procházce kolem Máchova jezera, odkud pocházejí nasbírané jarní bylinky.

Autor: Jiří Jelínek

16.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Kam o víkendu za fotbalem

Policisté a celníci při kontrolách.

Festival u Mácháče i letos doprovodí policejní manévry

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Češi milují skotské hry a irskou whisky, víc jí vypijí jen v USA

Sychrov – Kilty, dudy, skotští siláci a samozřejmě i skotská whisky či národní lahůdka zvaná haggis. A také skotská, irská či keltská hudba. Rekordy a autoveteráni. To všechno zažijí i letos účastníci tradičních skotských her na zámku Sychrov. Začínají už dnes neoficiálním programem na nádvoří zámku, který odstartuje ve 20 hodin výukou skotských tanců. 

Mají novou lávku, která se houpe

Stružnice – Místo staré lávky, kterou ve Stružnici zničila povodeň v roce 2013, stojí zbrusu nový most za 12 milionů korun.

Tipy pro vás: Kam vyrazit v pátek a o víkendu

Českolipsko - Slavnosti chystají v Zahrádkách i Novém Oldřichově. Na Bezděz dorazí šermíři.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení