Po tom, kdo ohrozil zdraví lidí v Novém Boru a Okrouhlé, pátrají policisté. K zodpovědnosti se dobrovolně nikdo nehlásí.

„Situací se zabývá na základě mého podnětu Policie ČR," konstatoval starosta Dvořák. „Vzhledem k opakujícím se dotazům občanů na odškodnění za nemoc i ztrátu výdělku, jsem písemně oslovil ředitele Severočeské vodárenské společnosti, ředitele Severočeských vodovodů a kanalizací a zástupce KHS, aby se k danému problému vyjádřili," uvedl starosta.

Město Nový Bor neobvyklý krizový stav nezpůsobilo a aktivně, nad rámec svých povinností se ho snažilo od pátku 21. srpna řešit, zmírnit jeho dopady na rodiny. Město nemůže vyřizovat přímé požadavky na finanční odškodnění za postižení zdravotními problémy.

Všichni, včetně radnice, proto musí trpělivě vyčkat na výsledky pátrání odborníků a policistů po původci nákazy a obecného ohrožení. „Až budeme znát výsledek, až bude zcela zřejmé, kdo za situaci nese odpovědnost, pak se mohou občané právě na tento subjekt s žádostmi o odškodnění obracet," zopakoval starosta Dvořák.