Statisíce korun investovala v posledních letech obec do modernizace chat a zázemí kempu, pláž Hamerského rybníka se postupně vrací do podoby z 50. let minulého století, jak ji lidé znají ze starých pohlednic nebo filmu Dovolená s Andělem.

Hamerské jezero je jednou z rekreačních oblastí Libereckého kraje. Vodní plochu o rozloze 56 hektarů s hloubkou do 2,5 metru využívali už v polovině 19. století k rekreaci bohatí průmyslníci. V té době bylo zdejší letovisko mnohem známější než oblast nedalekého Máchovo jezera. Největšího rozkvětu dosáhlo na začátku 20. století, kdy se Hamr stal vyhledávaným cílem letní rekreace české i německé společenské smetánky a továrníků z Liberce, Drážďan i Lipska.

Rekreační sláva Hamru se odrazila i ve filmu. V 50. letech tam Bořivoj Zeman natočil film o odborářské dovolené s Jaroslavem Marvanem v hlavní roli Dovolená s Andělem. Natáčelo se především v hotelu Jezerka, který už dnes v obci nestojí.

Slávu regionu násilně ukončila těžba uranu, kvůli které bylo jezero patnáct let vypuštěný.

Lidé se vracejí

Od počátku 90. let usiluje obec o to, aby se Hamerské jezero a jeho okolí stalo znovu vyhledávaným turistickým střediskem. „Daří se to, lidé se sem znovu vracejí," poznamenal hamerský starosta Milan Dvořák.

Hamerský kemp má modernizované sociální zázemí, které se podle starosty do prázdnin ještě rozroste, na jezero se vrátilo i dřevěné molo. „Aby mohla omladina skákat do vody na bezpečném místě, chtěli bychom do budoucna i dřevěnou věž se skluzavkou," řekl Dvořák. Pláž i kemp patří obci, která tam zaměstnává čtyři pracovníky. „Ročně nám to do rozpočtu přinese přes tři miliony korun. Kemp a pláž si vydělají na mzdy i provoz a ještě zbývá na investice," dodal starosta. Hamr je určen hlavně rodinám s dětmi a také pejskařům, psi mají ubytování v kempu zadarmo a vlastní pláž. „I tu jsme museli rozšířit," poznamenal.

Kemp v Hamru na Jezeře není v Libereckém kraji jediný, turistům jich slouží tři desítky, neubývá jich, naopak. Třeba loni přibyl nový ekokemp v Oldřichově v Hájích na Liberecku. Kempy v kraji nabízejí kolem 1700 lůžek v chatkách a bezmála 3000 míst pro stany a karavany. Ročně se v nich ubytuje téměř 80 000 lidí.

Novinky čekají na návštěvníky i na dalších místech: třeba na Kristýně v Hrádku nad Nisou dokončují nové dětské hřiště, investovali tam i do chatek a zázemí.

Podobně investují každý rok také třeba v Sedmihorkách v Českém ráji.