Francouzská herečka Catherine Deneuve v jednom z rozhovorů řekla: „Není dobré zasvětit muže do módy, protože jim pak chybí peníze pro ženy.“ Ne zcela se s tímto výrokem ztotožňuji. Móda jako taková nemusí být notně drahou záležitostí. Je to především otázka vkusu a dobrého výběru.

Jak ale nakupují českolipské ženy?

„Já nakupuji u trhovců nebo v second handu,“ řekla Marie Pražná a dodala, že vybírá oblečení hlavně podle stavu své peněženky.

To neznamená, že by ženy musely nutně nakupovat bez nápadu a invence. Že si dámy takto skoro pravidelně pořizují oblečení, svědčí i to, že když se vydáte do ulic, pak uvidíte spoustu stejných kousků v různých kombinacích.

Móda nediktuje

Trendy v oblečení se už od osmdesátých let, kdy poslední diktát udávaly mrkváče, nediktují. Paní móda dnes spíše doporučuje co je in a co out. Je to zvláštní, ale možná díky tomu je výsledek nenápaditý, nudný a hlavně se opět vracíme k jakési uniformitě. Tu bohužel na ulicích vidíme v různých obměnách. Snad je to tím, že se ženy bojí experimentovat a jen pár odvážných dokáže ošacení sladit s vkusem a elegancí.

A co by ženám a dívkám poradil módní návrhář Josef Klír?
„Nejsem trendový návrhář. Pokud mám ale někomu poradit, co a jak nosit v létě, určitě bych všem vzkázal, aby se zaměřili především na kvalitu materiálů. Nejdůležitější je, abychom se cítili po celý den dobře.“

Pokud už se žena rozhodne nakupovat v klasickém kamenném obchodě s oděvy, pak se stejně drží při zdi. Bohužel většina obchodů nabízí obdobné zboží jako legendární stánkaři.

Trendy z časopisu

„O módě a stylingu možná moc nepřemýšlím,“ zamyslela se Zuzana Volejnová z České Lípy a dodala: „Kdyby ano, možná by nám stačilo k dosažení lepšího efektu a nápaditosti v oblékání mnohem méně prostředků.“

Podle Josefa Klíra je trend něco, co vytváří módní časopisy. „Pokud si žena přečte, že nyní frčí květinový anebo námořnický styl, určitě se poohlédne po něčem podobném, co uvidí na fotkách v časopise,“ vysvětlil návrhář. Jeho módní návrhy svědčí o tom, že žena je pro něj velmi inspirativní. „Na rozdíl od trendů my u nás v atelieru vždy chceme ze ženy vytvořit osobnost,“ doplňuje Josef Klír.

Stejně jako muži, kteří jsou schopni si k tmavému obleku s tmavou obuví vzít bílé ponožky, tak i ženy mají své nešvary v oblékání. Na ulicích je každý den možné si prohlédnout něžnější polovičky, které kombinovaly až překombinovaly. Nebo naopak ty, jež jsou oblečené velmi úsporně a nebylo od věci, kdyby si trochu toho ošacení přidaly.

Střízlivost

A co považuje Josef Klír za nešvary v oblékání českých žen? „Spíš bych to opsal slovy - v jednoduchosti je krása! Mám totiž pocit, že se stále naše ženy hledají a postrádám v těch davech na ulici individualitu. Nemám rád uniformitu,“ zhodnotil Josef Klír.

Až budete surfovat po internetu, zkuste zabrousit na stránky mladých módních návrhářů. Podívat se můžete i na internetové a kamenné obchody s českou originální módou, a zařadit tak do svého šatníku něco zcela jiného než dosud. Nebo se můžete nechat stránkami inspirovat.

Už teď se můžeme díky Josefu Klírovi podívat na to, co nás čeká na podzim letošního roku. „V podzimní módě je stále více kladen důraz na čistotu detailu, propracovanost střihu a krejčovské vypracování. Každý z nás je jedinečný a každému sluší jiný odstín béžové, tyrkysové a bordó. A to jsou barvy, které sám za sebe doporučuji čtenářkám Českolipského Deníku.“

Josef Klír

•absolvent SPŠ textilní Liberec
•1988 vítěz soutěže Mladý módní tvůrce
•držitel titulu Návrhář roku
•2006 debut v New Yorku na týdnu módy
•spolupracuje s Lucií Bílou, Terezou Černochovou, Halinou Pawlovskou a dalšími

Autor: Tomáš Mařas