Za jeden den ubytování na koleji liberecké univerzity ve Vesci si od nového akademického roku vysokoškoláci připlatí dvě koruny, za den na kolejích v Harcově to budou čtyři koruny. Důvodem zvýšení cen studentských kolejí je zdražování energií a služeb, které v sobě kolejné zahrnuje.

“Téměř o čtvrtinu víc platí koleje za elektřinu, o třetinu zdražilo praní prádla. Náklady na odvoz a likvidaci odpadů stouply dokonce o 128 procent. Proto jsme museli kolejné zdražit,“ vysvětlil ředitel Kolejí a menz Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kračmar.

O zdražení vědí studenti od června

Pro studenty není zvedání cen kolejného podle ředitele Kračmara žádnou novinkou. Vedení kolejí jim tuto změnu oznámilo už na konci minulého školního roku.

„Mírně jsme zvedali ceny kolejí už i v minulých letech. Každý rok stoupají ceny energií a tepla, proto i my kolejné zvyšujeme. O současné úpravě jsme studenty informovali už v červnu,“ řekl Zdeněk Kračmar.

Na kolejích ve Vesci tak budou vysokoškoláci platit za jeden den ubytování 57 korun, v Harcově se cena zvýší na 80 korun. Výsuvné lůžko přijde studenty na 65 korun místo dosavadních 61 korun.

„Pořád jsou koleje menší zlo než drahý podnájem, který se snaží zvednout majitelé bytu každé 3 měsíce. Trh s byty a podnájmy je v Liberci tak malý, že na to hřeší i někteří pronajímatelé. Vědí, že opustit podnájem a cpát se mezi zabydlené studenty na kolejní přistýlku (nebo vysouvací lůžko a stlát každý den) není ideální, a že raději studenti oželí jídlo a zůstanou v podnájmu s kamarády,“ vyjádřil se jeden ze studentů v diskusi nad zdražováním na webových stránkách univerzity.

Jak uvedla tisková mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková, i přes vyšší ceny je o ubytování na kolejích mezi studenty trvalý zájem.
„Kapacita kolejí je 3740 lůžek, a už nyní máme zaevidováno 2620 žádostí o ubytování od studentů z vyšších ročníků. To je o 142 studentů více, než vloni,“ upřesnila Jaroslava Kočárková.

K současným, už zaevidovaným žádostem studentů o kolej, přibydou po začátku akademického roku ještě studenti prvních ročníků. Ti žádají o koleje až v září při zápisu do první ho ročníku.

“Studentů z prvních ročníků bývá kolem tisíce,“ doplnil Zdeněk Kračmar.

Kolejné, vybrané od vysokoškoláků, musí pokrýt běžný provoz kolejí. Náklady nebývají dorovnávány například výtěžkem z prázdninového pronajímání lůžek turistům z republiky i zahraničí. Přitom tržby za pronájem se pohybují ve výši několika milionů korun.

„V roce 2007 vynesl pronájem lůžek přes letní prázdniny bezmála 3 miliony korun. Peníze vedení kolejí investuje zpět do provozu a údržby kolejních budov,“ připomněla mluvčí Jaroslava Kočárková.

Zdeněk Kračmar upřesnil, že z peněz, vydělaných pronajímáním lůžek přes prázdniny, kupuje vedení kolejí také vybavení, třeba lůžkoviny.
Na kolej má nárok každý student, jemuž cesta do školy trvá déle než 45 minut. Lůžko dostane skoro každý. „Studenti dostávají peníze na ruku a mohou si vybrat, jestli si třeba pronajmou garsonku, anebo půjdou na kolej,“ dodala Jaroslava Kočárková.

Koleje v Harcově prošly v posledních dvou letech kompletní modernizací, jež stála 350 milionů korun. Studenti bydlí v moderně zařízených buňkách o dvou nebo třech pokojích se společnou kuchyňkou a sociálním zařízením.