Kolem majetkového vstupu města Česká Lípa do místní Nemocnice s poliklinikou se současně se zveřejněním ankety, která se ptá samotných občanů města na jejich názor, opět rozvířila voda.

Rada kraje v souladu se schváleným memorandem odvolala starostku České Lípy Romanu Žateckou z dozorčí rady nemocnice. Žatecká v radě zasedala od února do června. „Rozhodnutí krajských radních je legitimní a v souladu s memorandem, které vypršelo. Přesto ho chápu jako trest, zvednutý ukazováček za to, že jsme v červnu nezvedli ruku pro nákup 49 % akcií za 161 milionů korun, protože před tak velkým výdajem za minoritní podíl chceme znát názor veřejnosti," vyjádřila se k rozhodnutí Žatecká s tím, že pro Českou Lípu jednání o majetkovém vstupu města neskončila. „Pro Liberecký kraj zřejmě ano, když opět přerušil komunikaci s městem, ve kterém nemocnice sídlí, a na které se nemocnice obrací s prosbou o finanční podporu," podotýká Žatecká.

„Když jsme to s paní starostkou projednávali u mě v kanceláři, tak nic takového neříkala, naopak říkala, že to chápe," říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Jak tvrdí místostarosta České Lípy Juraj Raninec, zastupitelé města se již vloni v září 21 hlasy usnesli, že chtějí v nemocnici rozhodovat silným hlasem a že tedy chtějí většinový podíl.

„Už loni jsme jasně řekli, že chceme být takovým vlastníkem, který bude mít silné slovo v rozhodování, jak bude nemocnice na jeho území fungovat. Pro Liberecký kraj je to stále Popelka, významné investice váže jen na libereckou krajskou nemocnici a její rozvoj. Omezování péče v českolipské Popelce, byť třeba jen dočasně, a úbytky odborného personálu, jsou jasným signálem, že nemocnice v našem městě není v dobré kondici," říká Raninec.

„Paní starostka při jednání, na kterém bylo deset lidí, říkala, abychom ocenili těch 49 procent a teď si to nepamatuje," podotýká Martin Půta.

„Nabídku kraje jsme proto neodmítli ani nezablokovali, jen jsme požádali kraj o strpení. Majetkový podíl není obložená houska za dvacku, kdy o nákupu rozhoduje jen hlad," dodává Žatecká s poukazem na nadcházející anketu, která se uskuteční při krajských volbách.