Před pátou hodinou ráno se v neděli 15. prosince odehrál na vlakovém nádraží v České Lípě historický okamžik. Výpravčí dal signál k odjezdu úplně novému typu vlaků RegioShark, který na Českolipsku dosud nejezdil.

Nové soupravy nasadily České dráhy jako osobní vlaky na tratě mezi Děčínem a Jablonným v Podještědí a mezi Českou Lípou a Bakovem nad Jizerou. Do nedělního poledne v Lípě vypravili hned tři spoje s úplně novými vlaky. Ten historicky první vyslali na Bakov, druhý do Děčína a třetí opačným směrem na Jablonné v Podještědí.

„Pro nás se nic nemění, ale zaznamenali jsme, že sem teď chodí hodně lidí s fotoaparáty a také rodiny s dětmi, které nikam nejedou, ale jdou se jen podívat na nový vlak," popsal Miroslav Pelda, výpravčí z hlavního vlakového nádraží v České Lípě.

Nové vlaky poskytují komfort, jaký železnice na Českolipsko nepoznala. Ne všude, ale u řady míst k sezení jsou elektrické přípojky a ve vlaku už včera fungoval wifi signál. „Je tu také více místa mezi sedačkami. To spousta lidí ocení," řekla včera jedna starší cestující.