Deset let už letos uplynulo od poslední hromadné výměny občanských průkazů. Platnost těchto dokladů proto končí více lidem, než bývá obvyklé.

Také majitelé větších průkazů v zelené barvě z Českolipska tak mají nejvyšší čas na kontrolu, zda se jich výměna také netýká. A pokud ano, potřebovat na ni budou zhruba měsíc.

Hromadná výměna občanských průkazů běží už od začátku roku. Na radnici v České Lípě byl největší nápor před začátkem léta. „Kvůli vyšším počtům žádostí jsme rozšiřovali úřední dobu v červnu a během prázdnin, a to o pátky. Aktuálně se zde již do systému hlásí méně lidí, pátky přestávali využívat, a proto další dny navíc neplánujeme," říká mluvčí českolipské radnice Petr Pokorný.

Na nápor se nemusí připravovat ani Městský úřad v Novém Boru. Ve spádové oblasti si občanský průkaz vyměnilo už 98 procent těch, kterých se věc týkala. „Lidé chodili průběžně a patří jim poděkování za zodpovědný přístup ke svým osobním dokladům," dodává Miluše Rychtářová, vedoucího správního odboru novoborské radnice.

Odpojí systém

Přesto by lidé neměli nechávat výměnu na poslední chvíli, rozhodně ne na dobu mezi svátky. Před Štědrým dnem ministerstvo vnitra odpojí systém pro nabírání žádostí. „I kdybychom chtěli na tomto úseku fungovat během posledních dnů roku, tak nejsme schopni, protože veškeré údaje jsou v programu systému," dodává Pokorný.

Kvůli odpojení systému si lidé na konci roku nevyřídí ani nový cestovní pas. „V době odstávky bude možné požádat o vydání občanského průkazu bez strojově čitelných s dobou platnosti jeden měsíc, za jehož vydání nebude vybírán správní poplatek," informuje Blanka Daníčková z Krajského úřadu Libereckého kraje.