Měl to být jedinečný projekt svého druhu na Českolipsku. Vůbec poprvé by tu probíhalo takzvané sociální podnikání.

Unikátní záměr ale nakonec padá. Zdravá jídelna, kterou chtělo právě jako sociální byznys provozovat novoborské sdružení Rodina v centru, nevznikne. Minimálně ne v chátrajícím objektu v Kalinově ulici, na který sdružení už před bezmála dvěma lety uzavřelo s městem Nový Bor smlouvu o budoucí kupní smlouvě.

Do roka všechno

Záměr smlouvy se měl naplnit, pokud by sdružení Rodina v centru získalo investiční dotaci od Evropského sociálního fondu. Bez ní se do náročného projektu nemohla nezisková organizace pustit. Žádost Rodiny v centru prošla úspěšně několika koly schvalování, uvízla až na závěrečné, trochu bizarní podmínce: vyčerpat dotaci v podstatě během dvanácti měsíců.

„Už v květnu, kdy se měla po jedenácti měsících konečně sejít závěrečná hodnotící komise a měla vybrat projekty k podpoře, jsme v podstatě věděli, že náš projekt vybrán nebude," říká Petra Vlčková, ředitelka novoborského sdružení Rodina v centru.

„Není v našich silách totiž projekt zrealizovat do požadovaného data, a to hlavně kvůli povinným délkám výběrových řízení a době potřebné na získání stavebního povolení a samotnou rekonstrukci stavby. Čerpání všech projektů financovaných z ESF pro programové období 2007 2013 musí být uzavřeno nejpozději do června 2015. Tak náročný projekt bychom za rok nezvládli," doplnila Vlčková.

Krach zajímavého plánu má ještě jeden důvod. Všechny projekty, které usilovaly o dotaci, prošly náročným schvalováním, ale po měsících čekání nakonec skončily v takzvaném zásobníku projektů, což znamená, že dotaci nedostanou. Co se stalo, že dotaci nakonec nedostane nikdo? Oficiálně se to neví, ale proslýchá se, že prostě došly peníze.

Konec Zdravé jídelny znamená novou situaci i pro město Nový Bor. Musí teď rozhodnout, jak s objektem v Kalinově ulici naloží. „Smlouva s Rodinou v centru končí a nyní připravujeme v česko-saské spolupráci projekt, podle kterého by v objektu vzniklo sportovní zázemí pro základní školu na náměstí, to znamená šatny či sprchy," objasnil starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Že nevyšel projekt se Zdravou jídelnou ho hodně mrzí. „Věřil jsem tomu. Byl to zajímavý plán. Rodina v centru ale doplatila na to, že se měnily podmínky získání dotace v průběhu času," míní starosta.

Koblížek do LDN

Novoborské sdružení Rodina v centru původně chtělo do objektu, kde měla vyrůst Zdravá jídelna, přestěhovat z prostorových důvodů i své další aktivity. Tento problém sdružení nakonec vyřešilo už v dubnu, když si pronajalo prostory v zatím prázdné budově bývalé LDN. Přestěhovalo sem například svou klubovnu Koblížek.

Více o lidech i aktivitách Rodiny v centru a jejím působení v Novém Boru čtěte zítra.