Od osmi do deseti hodin ráno policisté zkontrolovali čtrnáct řidičů. Pokud byla kontrola v pořádku, dostali od zástupkyně pivovaru Svijany nealkoholické pivo. „Ani jeden kontrolovaný řidič nebyl pod vlivem alkoholu, byly zjištěny pouze drobné přestupky, které byly vyřešeny příkazem na místě,“ uvedl policista Jaroslav Novák. Členové hlídky se při kontrolách nezaměřovali pouze na dechové zkoušky. Tři pokuty udělili také za technický stav vozidel.

Řidička nezvládla řízení a narazila s vozem do stromu
Řidička nezvládla řízení a narazila s vozem do stromu

Cílem projektu je informovat řidiče o nebezpečnosti požívání alkoholu za volantem. „S řidiči jsme si při zkoušce povídali o tom, jaký vliv má alkohol na řízení. Také o tom, že nealkoholické pivo je dobré osvěžení třeba při cestě na dovolenou,“ řekl koordinátor pro BESIP Miroslav Klásek.

Českolipský dopravní inspektorát řešil od začátku roku 33 dopravních nehod, kdy byl podezřelý pod vlivem alkoholu.

Na silnici 13 mezi Rynolticemi a Lvovou se stala v sobotní podvečer vážná dopravní nehoda, při které se střetly tři osobní auromobily.
Srážka dvou aut si vyžádala sedm zraněných. Mezi nimi i dvě děti

Organizátoři také chtějí šířit povědomí o nápoji, který je plnohodnotnou alternativou z hlediska bezpečnosti na silnici. Obzvlášť v létě patří pivo mezi oblíbený nápoj. Řidiči a řidičky si ho mohou dopřát, i když později budou řídit, jen stačí sáhnout po tom nealkoholickém. Studie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze z roku 2005 prokázala, že požití většího množství nealkoholického piva během krátké doby nevede k průkaznosti alkoholu v krvi.

Pavlína Černá