Panskému domu z druhé poloviny čtrnáctého století, který v současné době hyzdí žandovské náměstí už nikdo z místních neřekne jinak než Koruna.
Dům je v desolátním stavu a město se proto pokusí o jeho rozsáhlou rekonstrukci, která by měla domu navrátit jeho zašlou slávu.
„Objekt město nešťastně prodalo při privatizaci na začátku devadesátých let soukromému majiteli. Od té doby pouze chátral a proto ho město v roce 2003 vydražilo zpět do svého vlastnictví,“ informoval žandovský místostarosta Michal Beň.
„Rok na to začalo vedení města jednání o tom, jak s domem naložit dál. Tehdejší vedení města nechalo vypracovat projektovou dokumentaci na jeho rekonstrukci s níž se pokusili už v roce 2005 zažádat o státní dotaci. Bohužel ale s žádostí neuspěli,“ dodává místostarosta.
Jen vypracování projektu vyšlo město na půl milionu korun, což je na město s šestnácti milionovým rozpočtem velmi vysoká částka. „Vzhledem k neúspěchu při žádosti o státní dotaci se pokusíme požádat o dotaci z evropských fondů a to konkrétně z Regionálního operačního programu,“ říká Michal Beň s tím, že z předpokládaných nákladů, které činí 38 milionů korun, může město z programu získat více než devadesát procent.
Aby však město mohlo podat žádost o tyto peníze, muselo, vynaložit dalších sto tisíc na studii proveditelnosti.
„Polovinu z těchto peněz nám přispěl Liberecký kraj,“ sdělil starosta Žandova Zbyněk Polák. Uzávěrka žádostí o granty je v březnu a podle starosty je město na podání žádosti připravené a termín uzávěrky stihne.
„Je však otázkou, zda s žádostí uspějeme. Ve fondu je přibližně 450 milionů korun a podobných projektů znám jen v našem regionu několik,“ říká starosta.
Pokud město s žádostí uspěje, bude muset dofinancovat zbylé prostředky z vlastní pokladny, které podle starosty hodlá získat formou úvěru.
„V případě, že neuspějeme, jsem připraveni o peníze žádat v každém dalším vhodném programu,“ informuje starosta s tím, že dům město opravit potřebuje. „Nemáme tu žádný sál, ve kterém bychom mohli pořádat kulturní akce,“ říká starosta.
Město počítá také s tím, že v opravené budově vybuduje informační centrum i czechpoint a přestěhuje sem knihovnu z nevyhovujících prostor v mateřské škole. V budoucnu by zde měl také úřadovat městský úřad.
Kulturní sál by podle starosty mohly využívat jak k pořádání kulturních akcí, ale i jako místo pro nejrůznější bazary či trhy. Kdysi se zde hrával i stolní tenis a ani tuto možnost představitelé města nevylučují.
„Zpracovaný projekt počítá s tím, že budova bude kompletně bezbariérová, což ocení především tělesně handicapovaní návštěvníci městského úřadu, kteří nyní nemají možnost se na úřad vůbec dostat,“ říká na závěr starosta města Zbyněk Polák.