Některé nebezpečné kosmetické výrobky mohou být stále na trhu. A to i po téměř po čtrnácti dnech, kdy hlavní hygienik České republiky Michael Vít vydal seznam zmíněných přípravků, které mohou způsobit velmi vážné zdravotní problémy.

Mezi produkty, jež mohou spotřebitele ohrozit na životě, patří například barvy na vlasy polského výrobce Venita Co. Ltd. Nejsou to ovšem všechny výrobky této značky, ale jen některé šarže. Není jich ovšem málo. Seznam čítá neuvěřitelných dvacet výrobků, kterých se vyvarovat.

Kvalita vítězí

„Neobjednáváme výrobky, u kterých si nemůžeme být jistí kvalitou a spoléháme se na osvědčené přípravky,“ byla odpověď vedoucích provozoven s působností po celé republice. Velké společnosti jako Rossman, Teta nebo Schlecker nemají závadné výrobky ani na pultech a spoléhají se na léty prověřené produkty.

Ale v některých malých kamenných drogeriích nabízí vedle světoznámých značek, u nichž ne vždy musí obsah odpovídat obalu, také vcelku neznámé produkty. Ty se na první pohled tváří jako plnohodnotný partner ostatních, v regálu stojících značkových kosmetických přípravků.

Mají zakázané látky

V prodejnách, které jsme navštívili, byly v regálech vystavené také výrobky značky Venita, ale se šarží, která nebyla zahrnuta do zprávy hlavního hygienika. Jsou to ovšem někdy šarže, které se blíží k té, která představuje zdravotní riziko.

„Bylo zjištěno, že u vzorků uvedených ve zprávě nejsou prokazatelně dodrženy požadavky podle příslušného paragrafu o ochraně veřejného zdraví, protože ve svém složení uvádí látky, které jsou v prostředcích k barvení vlasů zakázané,“ upozornil Michael Vít, hlavní hygienik ČR. Ve složení barev jsou uvedeny hydrochinon a 2-nitro-fenylendiamin.

„Obě látky byly zakázány v barvách na vlasy, protože nebylo vyvráceno podezření na riziko rakoviny močového měchýře, způsobené těmito látkami,“ upřesnil Vít.

Zajíc v pytli

Šarže barev na vlasy značky Venita, které najdete v regálech u některých prodejců, jsou sice mimo avizované nebezpečné řady výrobků, ale nikdo s určitostí nemůže říct, jestli nejsou ve skladech obchodníků další kusy s inkriminovanou šarží. Ani samotní prodejci nemohli, nebo možná nechtěli na tuto otázku odpovědět. „Máme jen to, co je na krámě,“ zněla většinová odpověď s tím, že nikdy vadnou šarži ani v prodeji neměli. Pokud distributoři, případně prodejci zjistí, že tento výrobek mají, jsou povinni ho stáhnout z prodeje.

„Ministerstvo zdravotnictví zároveň upozorňuje spotřebitele, že distributor je povinen umožnit osobě, která vlastní nebo drží nebezpečný výrobek, aby jej mohla vrátit zpět uvedenému dovozci nebo distributorovi na jejich náklady,“ dodal hlavní hygienik.

Seznam barev na vlasy Venita s vadnou šarží najdete na webových stránkách Krajské hygienické stanice Libereckého kraje v sekci nebezpečné výrobky.

I přesto, že se barva na vlasy cenově pohybuje od 45 do 60 korun, nabízí se otázka zdali levný kosmetický přípravek nakonec nevyjde příliš draho. Možná se vyplatí v případě koupě těchto kosmetických výrobků sledovat, jakou si berete šarži, nebo se raději spolehnout na léty prověřené značky.

Autor: Tomáš Mařas