Jedním z hlavních témat, která se probírala na středeční společné schůzce mezi zainteresovanými stranami v kauze azbestu v mateřské školce v Dubé, bylo, zda se po prosincovém pozitivním výsledku měření azbestových vláken v ovzduší mateřinky vrátí děti do budovy zpět, či nikoliv. Konečné rozhodnutí je na krajských hygienicích. Ředitel krajské hygienické stanice se sídlem v Liberci Vladimír Valenta řekl, že o návratu dětí nemůže rozhodnout na základě jednoho pozitivního výsledku a proto chce měřit dál.

„Vzhledem k tomu, že nevíme přesně, odkud se azbest do školky v Dubé dostal, nestačí nám jen jeden pozitivní výsledek měření k tomu, abychom řekli ano, zítra se děti mohou nastěhovat zpátky,“ řekl na středeční schůzce v Dubé Vladimír Valenta.

Děti ve školce při měření nebudou

Výsledek měření azbestových vláken v ovzduší mateřské školy v Dubé z konce prosince, které vyšlo výrazně pod stanovený limit, vzbudil v podstatě dvojí reakci. Za prvé se prokázalo, že intenzivní čistění v prostorách školky mělo efekt a vysoké hodnoty se podařilo srazit na zhruba 250 vláken na metr krychlový.

Zároveň ale výsledek vyvolal další debatu o tom, odkud se tedy azbest do školky dostal. Mezi některými rodiči panuje obava, aby se poté, co se děti do školky vrátí, neobjevil azbest v ovzduší znovu.

Ptali se tedy představitelů města, zda je možné, že se bude v mateřince měřit znovu. „Měření z listopadu loňského roku, které proběhlo na naši objednávku, vyšlo tak, jak vyšlo. Pokud se ale vedení města rozhodne, že bude chtít školku dál používat, postup by měl být následující. Ve školce se bude měřit za simulovaného provozu. Pokud hodnoty vyjdou dobře, přicházelo by teprve potom v úvahu děti vrátit zpět,“ upřesnil Vladimír Valenta.

Simulovaný provoz rozhodně neznamená, že děti v budově mateřinky fyzicky budou. Podle Valenty existují technologické postupy, které dokáží v objektu navodit takové prostředí, jako kdyby tam předškoláci byli. Měřit by se mělo v průběhu února. „Záležitost zdejší mateřinky nepustíme ze zřetele, situaci budeme průběžně monitorovat. Zhruba po roce chceme udělat další měření,“ doplnil Valenta.

V listopadu loňského roku naměřili krajští hygienici v dubské školce až sedminásobně překročené limity pro výskyt azbestových vláken v ovzduší. Hraniční hodnoty se ale v budově objevily už v roce 2008. Nikdo teď nedokáže přesně říci, po jak dlouhou dobu a jak vysokým koncentracím azbestových vláken v ovzduší byly děti ve školce vystavené.

Sledovací skupina zatím nebude

„Přemýšlel jsem o tom, že vybranou skupinu dětí z mateřinky v Dubé budu dlouhodoběji sledovat kvůli případným zdravotním komplikacím. Odborníci mě ale ujistili, že v tomto případě to není nutné,“ podotkl Vladimír Valenta. Také ale doplnil, že v momentě, kdy by někdo z řad odborné veřejnosti měl na celou situaci jiný názor, bude o zřízení kontrolní skupiny dál uvažovat.

„Chci se nyní zeptat přítomných rodičů, kdo z nich by se přikláněl k tomu, aby se děti do školky vrátily zpět. Samozřejmě pokud všechna měření, která tady nastínil pan ředitel Valenta, dopadnou dobře,“ vyzvala k hlasování rodiče na středeční schůzce starostka Dubé Zdeňka Šepsová.

Pro zvedla ruku většina rodičů, kteří v místnosti byli. „Chtěla jsem jen znát názor rodičů, abychom o něm věděli, až se budeme s ostatními zastupiteli bavit o tom, co udělat s budovou školky dál,“ doplnila Šepsová.