Řidič autobusu nedal přednost

Doksy - Nehoda autobusu a osobního auta zkomplikovala ve čtvrtek ráno dopravu u Doks. Při srážce, ke které došlo krátce před půl sedmou ráno, se lehce zranili dva lidé. Podle mluvčí policie Ivany Balákové karambol způsobil řidič autobusu, který do křižovatky u podniku Folobal přijížděl ve směru od Zbyn. „Při průjezdu čtyřramenou křižovatkou nerespektoval dopravní značku "dej přednost v jízdě" a při odbočování vlevo nedal přednost vozidlu značky Peugeot, se kterým se srazil," dodala mluvčí. Při nehodě se zranil pětatřicetiletý řidič osobního vozu a jedna cestující z autobusu. Oba sanitka převezla do nemocnice. „Oběma řidičům byla na místě nehody provedena dechová zkouška s negativními výsledky, " informovala Baláková. Hmotná škoda je vyčíslená na 200 tisíc korun. Kvůli nehodě se na frekventovaném tahu z České Lípy na Mladou Boleslav tvořily kolony.

Nehoda autobusu a osobního auta zkomplikovala ve čtvrtek ráno dopravu u Doks.

Radnice zjišťuje, jaký je v Lípě zájem o třídy pro batolata

Česká Lípa - Již od příštího školního roku chce město Česká Lípa otevřít ve svých mateřských školkách minimálně dvě třídy pro děti, kterým ještě nebyly tři roky. Radnice tím chce vyjít vstříc rodičům, kteří se chtějí dříve vrátit do zaměstnání. Nyní na stránkách města najdou rodiče anketu, pomocí které chtějí radní zjistit zájem rodičů o novou službu a podmínky, za jakých by umístění dítěte do batolecí třídy rodiče využili. Anketa bude probíhat do 10. března. Vedení města zatím vytipovalo dvě mateřské školy, se kterými zahájilo jednání o zřízení tzv. batolecích tříd pro děti. K financování záměru chce radnice využít externí zdroje.

Babička je ze svého vnuka zklamaná

Nový Bor - Třiaosmdesátiletá žena z Novoborska podala trestní oznámení na svého čtyřicetiletého vnuka. Ten ji navštěvuje v pečovatelském domě v Novém Boru, bohužel většinou proto, aby si půjčil peníze. Přestože se mu babička snaží vyjít vstříc, vnukovi to nestačilo. Během jedné z návštěv jí sebral platební kartu, ke které měla přiložený PIN kód. Z karty poté vybral částku 16 200 korun. Seniorka vše zjistila z výpisu účtu, kde ji překvapil výpis místa výběru z bankomatu. Ona sama totiž navštěvuje jen jeden bankomat, a to v blízkosti pečovatelského domu. Je si proto téměř stoprocentně jistá, že to mohl udělat jedině vnuk, nikdo jiný se podle ní k platební kartě nemohl dostat. „Dále žena ohlásila, že jí vnuk odcizil mobilní telefon, který poté zastavil v jedné ze zastaváren. Policisté telefon v zastavárně zajistili. Případ řešíme pro podezření z krádeže a neoprávněného opatření platebního prostředku," uvedla Ivana Baláková, mluvčí českolipské policie.

Lyžařský sprint v Boru se ruší

Nový Bor - Nepřízeň počasí zhatila plány pořadatelů a čtvrtý ročník závodu Lyžařský sprint o pohár města Nový Bor byl zrušen. Vzhledem k teplotám nad bodem mrazu a meteorologické předpovědi, která žádné výrazné ochlazení ani sněžení nepředpokládá, se fandové bežeckého lyžování musejí smířit, že závod na území města se letos nepojede.

Ženě zlomil nos kokosovým ořechem

Česká Lípa - Čtyřiačtyřicetiletému muži z České Lípy hrozí až tříletý trest vězení za útok na vlastní manželku. K incidentu došlo na Štědrý den, kdy v opilosti napadl třiatřicetiletou ženu slovně a pak i fyzicky. Alkohol ten den popíjel už od rána a nešetřil pestrým mixem, míchal pivo s vodkou a whisky. Se stoupající hladinkou narůstala i jeho agresivita. Nejen že se s rodinou vůbec nezúčastnil štědrovečerní večeře a rozdávání dárků, ale kolem 21. hodiny začal z bytu vyhazovat svou manželku i její nezletilou dceru. Přitom je obě velmi sprostě urážel. Když byla oznamovatelka na odchodu, sebral ze stolu kokosový ořech a hodil ho po ní. Tím jí způsobil velmi bolestivé zranění nosu. Žena nakonec skončila v péči zdravotníků. „Zranění jí značně zkomplikovalo život, protože musela absolvovat třikrát denně převazy, nemohla jíst, spát a dýchat mohla jenom pusou," uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Finanční úřad bude otevřený déle

Česká Lípa - Finanční úřad pro Liberecký kraj, územní pracoviště v České Lípě, v rámci zajištění bezproblémového podávání daňových přiznání k dani z příjmu za zdaňovací období roku 2015 rozšiřuje úřední hodiny v budově Územního pracoviště v České Lípě, ulice Pátova 2892. V termínu od 21.března do 1. dubna 2016 bude ve všech pracovních dnech otevřeno vždy do 18 hodin. Zároveň v tyto dny bude otevřena daňová pokladna od 8.00 do 11.30 a od 12.30 do 17.00.

Rvačka dvou žen skončila zlomeným nosem

Česká Lípa - Rvačku dvou žen z prosince loňského roku, kterou jedna z účastnic odnesla zlomeným nosem, bude řešit soud. Dvaadvacetiletá žena přišla tehdy do českolipského baru Fairplay, kde chtěla posedět. Jakmile však vešla, všimla si jí pětadvacetiletá návštěvnice podniku, která ji nemá zrovna v lásce. Tyto dvě ženy se znají už z minulosti, jedna druhé totiž takzvaně „leze do zelí". Pětadvacetiletá žena hned začala na mladší sokyni křičet a obě vyšly ven z baru, kde se začaly slovně napadat a poté došlo i na pěsti. Útočnice se na dívku vrhla z jediného důvodu, mladší žena jí totiž údajně narušuje vztah s jejím přítelem tím, že ho neustále vyhledává. „Policisté u tohoto případu čekali až napadená dvaadvacetiletá žena doloží potřebnou zdravotní dokumentaci," uvedla Ivana Baláková, mluvčí českolipské policie. Napadená tehdy utekla se zlomeným nosem. U výslechu však ještě vypovídala o tom, že ji útočnice dále sledovala, což ona odmítá. „Policie tento případ vyhodnotila jako pokus o ublížení na zdraví a jako dokonaný čin výtržnictví," dodala Baláková.

Lidé mohou přispět na rozvoj geoparku

Ralsko - Pro krajinu pod Ralskem. Takový název dostala veřejná sbírka, kterou ke konci loňského roku spustila obecně prospěšná společnost Geopark Ralsko (OPS). Veřejnost tak může přispět na rozvoj oblasti bývalého vojenského prostoru. Vybrané peníze chce společnost investovat do různých projektů, například na vybudování návštěvnických středisek, odpočívadel a naučných stezek, značení turistických tras nebo obnovu drobných památek. Číslo účtu sbírky najdou zájemci na webových stránkách geoparkralsko.cz.
Programem obecně prospěšné společnosti Geopark Ralsko je nejen výzkum, dokumentace a ochrana přírodních a kulturních hodnot, ale i rozvoj šetrného turistického ruchu, výchovná a vzdělávací činnost a podíl na ekonomickém a sociálním rozvoji regionu, s čímž souvisí i úsilí o aktivní zapojení veřejnosti. Loni třeba OPS vyhlásilo veřejnou soutěž o podobu loga pro Geopark Ralsko.

Památky si prohlédnete z tepla domova

Liberecký kraj - Do služby Mapy.cz, konkrétně funkce Panorama, se dostala další místa nejen Libereckého kraje. Nejedná se pouze o průjezdné komunikace, ale i o virtuální prohlídky různých pamětihodností. Na Českolipsku se můžete z tepla svého domova procházet třeba Skalním hradem ve Sloupu v Čechách, kolem zříceniny v Modlivém dole u Svojkova nebo se podívat do interiéru novoborského divadla. Navštívit můžete i vzdálenější kouty republiky, kupříkladu areál liberecké krajské nemocnice, či vnitřek horského hotelu na Ještědu. Druhá várka panoramatických snímků přichází ani ne dva měsíce od spuštění služby. Mapy. cz tak Panoramou k dnešnímu dni už pokrývají přes 101 tisíc kilometrů všech zpevněných komunikací České republiky z celkových asi 126 tisíc. Zásluhu na výborném mapovém pokrytí těmito moderními službami má mimo jiné konkurenční boj. Například společnost Google má v České republice na evropské poměry nadprůměrné pokrytí obdobnou službou Street View.

Střípky ze zámku vystavuje muzeum

Mimoň - Obrazy, komodu a pár dalších artefaktů ze zbouraného zámku v Mimoni v těchto dnech vystavuje místní Městské muzeum. Původní zařízení interiérů zámku je k vidění vůbec poprvé. Exponáty se dosud nacházely v několika depozitářích Národního památkového ústavu, například v Zákupech, Ratibořicích nebo na Sychrově. Výstava „Střípky z mimoňského zámku" bude přístupná do 20. března. V rámci výstavy je pro návštěvníky připraven na zapůjčení katalog vystavených věcí s podrobnějším popisem a krátký vědomostní kvíz pro zpestření prohlídky, hlavně pro návštěvníky s dětmi, po jehož správném vyplnění obdrží malou odměnu.

Několik artefaktů ze zbouraného zámku v Mimoni v těchto dnech vystavuje místní Městské muzeum. Původní zařízení interiérů zámku je k vidění vůbec poprvé.

Zaujalo nás: New York Tímes píší o Jizerkách

Jizerské hory - Prestižní americké noviny New York Times otiskly článek, v kterém novinář Joshua Hammer představuje Jizerské hory jako klenot a ideální místo pro běžkaře. Hammer popisuje vlastní zážitky z Bedřichova, kam se vydal na doporučení přítele z Berlína. Do té doby byly pro něj Jizerky neznámým a neprobádaným územím. Společně s článkem, ve kterém popisuje svou zkušenost, psal Hammer také o historii Šámalovy chaty a českého pohraničí všeobecně. Článek doprovází několik fotografií, které ukazují Jizerské hory v tom nejlepším světle. Americký novinář tak dělá horám tu nejlepší reklamu, jediný zádrhel byl podle něj v tom, že málo lidí v Bedřichově mluví anglicky. Článek je dostupný online na www.nytimes.com.

Liberecká ZOO chystá víkend pro zamilované

Liberec - Během nadcházejícího víkendu chce ZOO Liberec potěšit všechny zamilované páry. „Každá dvojice muže a ženy, která v tomto termínu dorazí do zoo, obdrží 50% slevu na vstupné. A k tomu bonus pro čerstvě sezdané dvojice pokud se o tomto víkendu prokáží v restauraci Formanka svým oddacím listem, vydaným v letech 2015 či 2016, mají oba kávu či čaj a k tomu něco sladkého zdarma," vysvětlil tiskový mluvčí Jan Kubánek. O víkendu je liberecká ZOO otevřena od 9 do 16 hodin.

Skalice nadělovala

Děčín - Jediným sobotním zápasem pokračoval zimní turnaj s názvem O pohár města Děčína, v němž si fotbalisté Skalice poradili s německým soupeřem FC Pirna vysoko 6:0. V nadcházejícím turnajovém programu se svěřenci skalického trenéra Zdeňka Baťky utkají s Vilémovem. Zápas se odehraje v sobotu 13. února od 16.30 hodin.

Kadetky BK klesy v tabulce na 10. místo

Česká Lípa - Další dvě porážky si na své konto do tabulky Ligy kadetek (U17) bohužel připsaly basketbalisty BK Česká Lípa, které o minulém víkendu hostily na domácí palubovce dva týmy: Lokomotivu Karlovy Vary a BK Baník Most. V sobotním utkání hráčky České Lípy prohrály 51:58 (9:12, 20:32, 39:43), v neděli dopoledne pak nestačily na lepší mostecké soupeřky, kterým podlehly 40:76 (12:19, 21:38, 28:59). Vinou těchto porážek klesly českolipské basketbalisty na 10. pozici dvanáctičlenné soutěže. 

Hartmanová brání průnik domácí Kasalové (vpravo).

Mladíci Loko porazili Bukovany

Česká Lípa - Přípravný zápas sehráli mladší fotbaloví žáci (U13) klubu TJ Lokomotiva Česká Lípa, kteří byli doplněni hráči z kategorie U11 (st. přípravka). Jejich soupeřem byli vrstevníci z Družby Bukovany. Ti po oboustranně parádním výkonu nakonec odjeli s porážkou v poměru 4:7. Branky za Lokomotivu: Svatoš Jan 3, Piskor Tomáš, Novotný Martin, Valenta Vítek, Skalník Tadeáš.

Komise rozhodčích OFS informuje

Česká Lípa - Komise rozhodčích OFS Česká Lípa (KR OFS) informuje, že na licenci fotbalového rozhodčího se přihlásili zatím dva noví zájemci, kteří budou pozváni na únorové školení a pohovor podle plánu práce KR OFS. Pro postup do krajské I. B třídy LKFS byli navrženi rozhodčí Martin Kutílek a Mário Ďörď. Seminář rozhodčích před jarní částí letošního ročníku okresních fotbalových soutěží se uskuteční v úterý 15. března od 17 hodin v salonku restaurace Tankovka Skleník, ul. Antonína Sovy, Česká Lípa, sídliště Slovanka.