SPORT

Bogar je už dvojnásobným mistrem světa

Nejlépe jak mohl zahájil v pondělí mistrovství světa v MTBO v Litvě novoborský orientační biker Kryštof Bogar (OK Jiskra Nový Bor). Na trati middle nenašel přemožitele a stal se mistrem světa! V úterý šampionát pokračoval závodem s hromadným startem, který se letos na MS jel poprvé. Kryštof dojel na devátém místě, o dvě místa lepší byl další reprezentant z Českolipska Vojtěch Ludvík (TJ Stadion Nový Bor). Středeční štafety byly pro českou výpravu opět zlaté. Trio Bogar, Ludvík a Stránský zvítězilo před štafetou Finska a Ruska.

NOVOBORSKO

Práce v Pihelu mění jízdní řád

Kvůli častým stížnostem cestujících na chronická zpoždění, která souvisí s dopravním omezením na silnici I/9 mezi Novým Borem a Pihelem, se mění čas odjezdu poledního autobusového spoje z Nového Boru do Mladé Boleslavi. Od včerejška odjíždí spoj číslo 3, resp. 53 (prázdninová varianta) linky 500 450 o pět minut dříve, tedy ve 12.00 hodin. Informoval o tom dnes koordinátor veřejné dopravy Libereckého kraje Jan Roženský. Ten upřesňuje, že úprava časů odjezdů se týká jen úseku Nový Bor Česká Lípa, v další části trasy platí stávající časy odjezdů. Vedle toho se prodlužuje platnost výlukového jízdního řádu na lince 500 481 (Okrouhlá Nový Bor Chotovice Sloup v Č. Radvanec Nový Bor Okrouhlá) do 2. září. Důvodem jsou pokračující stavební práce mezi Chotovicemi a Janovem, současně běží uzavírka také mezi Radvancem a Maxovem.

Strážníci zachraňovali muže

Na žádost záchranářů vyjížděla hlídka novoborské městské policie ve středu po poledni k šestasedmdesátiletému muži do Sloupské ulice. Tomu se doma udělalo zle a upadl do bezvědomí. Po příjezdu okamžitě začali muže oživovat, provedli nepřímou srdeční masáž a posléze použili i defibrilátor. Krátce poté dorazili záchranáři, kteří pokračovali v oživování a seniora převezli do českolipské nemocnice. Není to poprvé, co strážníci použili defibrilátor. Za poslední rok díky němu zachránili dva lidské životy.

KAMENICKÝ ŠENOV

Výstavu Blahníka osvěcují lustry ze Šenova

Výstavu světoznámého španělského návrháře obuvi Manola Blahníka, která je až do 12. listopadu k vidění v Museu Kampa v Praze, osvěcují lustry z dílen Preciosa Lighting v Kamenickém Šenově. Lustry si pro svou výstavu Blahník osobně vybral. Výstava The Art of Shoes mapuje tvorbu návrháře od 70. let až po současnost. K vidění tu jsou i ikonické střevíčky Hangisi, jejichž spony zdobí desítky křišťálů Preciosa. Manolo Blahník má k Česku velmi blízko. Pocházel odtud jeho otec.

V aleji vysadí přes stovku nových stromů

Liberecký kraj nechá ošetřit dvě významné aleje. Obnovy se dočká stromořadí z Albrechtic na Vítkov a z Kamenického Šenova na Slunečnou. Na oba projekty získal kraj dotaci z Evropské unie ve výši 3,7 milionu korun. Alej Kamenický Šenov Slunečná se nachází podél silnice mezi obcemi. V rámci její obnovy kraj počítá se stabilizací, ošetřením stávajících stromů a s dosazením dalších 118 kusů dřevin. Alej tvoří hlavně jírovce, javory a jasany. „V současnosti Liberecký kraj přijímá nabídky na zpracovatele ošetření alejí. Samotné práce by měly začít na podzim letošního roku a skončí na jaře 2018,“ dodává Radka Loučková Kotasová, radní resortu hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování. Podobnou obnovou prošla letos už alej ve Sloupu v Čechách.

ČESKÁ LÍPA

Nenechala rodinu vyspat

Rušení nočního klidu hlasitou hádkou sousedů oznámila obyvatelka panelového domu na českolipském sídlišti Lada. Když hlídka strážníků městské policie přijela na místo, byl v domě naprostý klid. Prověřováním oznámení zjistili, že se nejedná o rušení nočního klidu, ale o sousedské spory. Muž, který se měl hádat s manželkou, přišel otevřít evidentně rozespalý. Strážníkům řekl, že už je to poněkolikáté, kdy jej budí hlídka v časných ranních hodinách. Schválnosti mu dělá jedna ze sousedek. Strážníci muži vysvětlili, že může jít o přestupek v občanském soužití a že vše může oznámit tentokrát on.

Zjednal si ticho kýblem vody

Během víkendových nocí strážníci městské policie v České Lípě nejčastěji vyjíždějí kvůli oznámením rušení nočního klidu. Většina případů skončí naprosto v klidu, ale jsou i výjimky. Na linku 156 se ozval muž s tím, že potřebuje pomoc hlídky městské policie. Byl rozčilený a uvedl, že s partou kamarádů si povídali u jednoho domu na Špičáku, když je najednou je někdo polil vodou. K poškození zdraví nedošlo, skupinka se spíš lekla. Hlídka na místě našla několik opilých osob, které už nechtěly nic řešit. Shodně připustili, že kýbl studené vody byl zřejmě následek jejich hlasitého hovoru.

Na procházku šel v plavkách

Ulicí Jindřicha z Lipé nahoru a přes náměstí ke KD Crystal. To byla cesta mladíka, který se ve velice odvážných plavkách vydal Českou Lípou. V patách mu byl kamarád, který procházku točil na mobil. Obsluha městského kamerového systému jejich počínání zachytila a strážníci se za nimi vydali. Zastihli je u Crystalu, sedmnáctiletý mladík se legitimoval a po výzvě, aby se oblékl do normálního oblečení, tak učinil. Vysvětlil, že jde o internetovou výzvu. Případný přestupek proti veřejnému pořádku posoudí správní orgán.

ZÁKUPY

Chovatelé budou vystavovat králíky a drůbež

Přehlídka nejhezčích králíků a drůbeže na Českolipsku se odehraje v sobotu v Zákupech. „Proběhne zde výstava a okresní soutěž. Součástí výstavy bude již tradičně i krajská expozice národních plemen drůbeže a králíků, na které se finančně podílí Regionální agrární rada Libereckého kraje,“ popisuje akci předseda ZO ČSCH Zákupy Stanislav Kňobort. Dále pro mladé chovatele králíků a drůbeže je vyhlášena soutěž, kdy vždy tři nejlepší obdrží poháry za jimi vystavená zvířata. Výstavy se zúčastní i němečtí chovatelé z východního Saska se svými králíky. Pro návštěvníky bude výstava otevřena od 8.00 do 16.00 hodin.

BRNIŠTĚ

Brniště se připravuje na dožínky

V Brništi mají co oslavovat. O víkendu obec získala oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu v soutěži Vesnice roku Libereckého kraje. Navíc se nyní připravuje na dožínky. Co vše se zemědělcům z Brniště letos podařilo, se mohou zájemci dozvědět na tradičních Brnišťských dožínkách, které proběhnou 2. září v areálu Zátiší v Brništi. Začnou ve 12 hodin v kostele sv. Mikuláše díkůvzdáním. Poté projde tradiční průvod do areálu, kde na návštěvníky čeká bohatý doprovodný program. Letos poprvé se pro zájemce otevře i střelnice Sportovního střeleckého klubu, děti si zde zkusí zastřílet ze vzduchovky.

NOVÝ OLDŘICHOV

Pořádek by mohli ohlídat strážníci ze Šenova

Spolupráci s městkou policií v Kamenickém Šenově chtějí navázat v Novém Oldřichově. Strážníci by v obci měli pomoci zabezpečit veřejný pořádek, zamezit vandalismu na hřišti, řešit nesprávné parkování, rušení nočního klidu nebo odchyt zatoulaných psů. „Spolupráci budeme projednávat na zářijovém zasedání zastupitelstva. Náklady by byly hrazeny hodinovou sazbou, která bude vycházet z celkových výdajů na městskou policii v Kamenickém Šenově,“ uvedla starostka Nového Oldřichova Marcela Novotná.

DOKSY

Zdravotní středisko bude mít novou střechu

Ve zdravotním středisku v Doksech se pracuje na střeše. „Střecha budovy střediska se v současné době nachází v neuspokojivém stavu. Hlavním důvodem je napadení dřevokazným hmyzem a znatelný výskyt plísní, což je způsobeno především špatným odvětráváním a průnikem dešťové vody do střešní konstrukce,“ popsala investiční referentka Doks Zuzana Veselá. Dřevěné trámy napadené škůdci budou zpevněny a odvětrání střechy bude provedeno způsobem, který zabrání průniku vlhkosti. Práce započaly v srpnu a s jejich dokončením se počítá v listopadu. „Náklady stavebních prací se dle nejnižší nabídky podané v rámci veřejné zakázky malého rozsahu předpokládají ve výši 500 tisíc korun,“ dodává Veselá.

Dentální festival míří do Doks

Již druhý ročník jediného dentálního festivalu v České republice proběhne o příští víkendu v Doksech. Dorazí lektoři zvučných jmen, kteří zájemcům budou předávat své zkušenosti v přednáškovém stanu umístěném v prostorách autokempu Klůček. Přednášky jsou i pro studenty. Festival proběhne od 1. do 3. září.

Z REGIONU

Školní rok začne výlukou na trati z Lípy na Děčín

Rekonstrukce železničních mostů a opravy kolejí uzavřou od 1. září až do konce října železniční trať z České Lípy do Benešova nad Ploučnicí. „Všechny vlaky budou po dobu výluky nahrazeny náhradní autobusovou dopravou v úseku Děčín východ Česká Lípa hlavní nádraží a opačně,“ říká systémový specialista Českých drah Jiří Holub.

Zvířata letos zavinila 339 nehod

Řidiči motorových vozidel zavinili letos v Libereckém kraji už 1 857 nehod, lesní zvěř a domácí zvířata mají na svědomí 339 střetů. Pomyslnou třetí příčku obsadili řidiči nemotorových vozidel, kteří byli viníky v 91 případech. Komunikační závada byla příčinou 30 nehod, chodci pak mohli za 28 případů. „Děti ve věku do 15 let byly viníky 27 nehod, ve 12 případech jako cyklisté a v 15 jako chodci. Při těchto nehodách naštěstí nikdo nezemřel, avšak 2 osoby utrpěly těžké zranění,“ říká Jan Polák, koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje.