Centrum textilního tisku zahájí sezonu

Česká Lípa - Tradičním dnem otevřených dveří zahájí Centrum textilního tisku v České Lípě už příští týden svou další sezonu. První návštěvníky přivítá v úterý 16. února. Po celý den, od 10 do 16 hodin, bude pro veřejnost vstup do expozice zdarma. Návštěvníci si v interaktivním muzeu budou moci vyzkoušet různé techniky potiskování látek. Na únor chystá Centrum textilního tisku také vernisáž výstavy „Doteky poznání", která se koná 26. února. V březnu dostanou dárek všechny ženy. Na svůj svátek 9. března budou mít vstup do expozic jen za polovinu.

Dvojice se živila podvody na internetu

Česká Lípa - Více než jeden rok se dvaadvacetiletý mladík z České Lípy s jeho o rok mladší přítelkyní živí podvodným obchodováním se zbožím z internetu. Dvojice nabízela přes bazarové portály ke koupi elektroniku, a to především Xboxy a v menším měřítku pak herní konzole a mobilní telefony. „Od zájemců, kteří se jim na jejich inzeráty ozvali, vyžadovali platbu za zboží předem na jejich číslo účtu," uvedla Ivana Baláková, mluvčí českolipské policie. Oba podvodníci do protokolu vypověděli, že tyto peníze byly jejich hlavním zdrojem obživy. Za období od ledna 2014 do ledna 2015 policisté mladíkovi prokázali podvody se škodou 193 710 korun. Za tyto skutky byli oba v závěru roku 2015 odsouzeni Okresním soudem v České Lípě. Ten mladého muže poslal do vězení. Jeho partnerku odsoudil k podmíněnému trestu odnětí svobody. Mladík je stále ještě ve věznici a zde si v pondělí převzal od policistů usnesení o zahájení trestního stíhání pro další podvody, které nyní vyšly najevo. Jedná se o podvodné prodeje, kterými způsobil škodu 42 000 korun.

Požár na sídlišti v Novém Boru

Nový Bor - K požáru bytu na sídlišti Boženy Němcové v Novém Boru byly v pátek odpoledne přivolány jednotky hasičů a zdravotníků. K požáru dorazili hasiči včas a zabránili tak větším škodám. Požár začal v kuchyni jednoho bytu, odkud se naštěstí nerozšířil. „Vzhledem k tomu, že se jednalo o požár výškové budovy, který spadá do prvního stupně ohrožení, bylo na místo povoláno více jednotek hasičů, které místo okamžitě zajistily," sdělil nám z přímo z výjezdu Ladislav Vakula z Hasičského záchranného sboru Česká Lípa. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Bor vyhlásil dotační programy pro rok 2016

Nový Bor - Sportovní kluby, ochotnické spolky a další občanská sdružení z Nového Boru mohou od 8. února zasílat žádosti o dotace na svou činnost. Uzávěrka je 8. března. Město pro tento rok vypsalo dotační programy na podporu sportu, spolkového života ve městě, či volnočasových aktivit a vzdělávání dětí a mládeže. Dále jsou schváleny výzvy v sociální oblasti a na péči o životní prostředí. Pro rok 2016 došlo v dotačním programu k mnoha systémovým změnám. „Doporučujeme žadatelům pozorně pročíst nové zásady a řídit se vyhlášenými výzvami při podávání žádostí o poskytnutí dotací, případně žádosti konzultovat s jednotlivými správci programů, kteří jsou uvedení na webu města," říká Alena Forgáčová z MěÚ v Novém Boru.

Sbírka víček pro Vaška pokračuje

Novoborsko - Tři sta kilogramů plastových víček se podařilo nashromáždit ve sbírce pro dospívajícího Vaška ze Cvikova. Ten trpí cystickou fibrózou a finanční prostředky utržené za prodej víček mu mají pomoci v léčbě této závažné nemoci. V průběhu uplynulého roku se mohli lidé do sbírky zapojit na několika místech v Novém Boru a okolí. Koncem ledna se uskutečnil svoz plastových víček a hmotnost malých barevných uzávěrů pak dosáhla více než 300 kilogramů. Za toto množství plastu poté specializovaná firma z Rynoltic vyplatila 2114 korun. Finanční částka bude následně převedena na bankovní účet ve prospěch nemocného mladíka. Lidé, kteří budou chtít Vaškovi touto formou pomáhat i nadále, dostanou možnost. Sbírka plastových víček totiž pokračuje i v roce 2016.

Z auta ukradl neznámý luxusní boty

Nový Bor - Neznámý pachatel se v Novém Boru vloupal do osobního automobilu Ford Fiesta. Z úterý na středu pachatel rozbil okénko na straně spolujezdce u automobilu, který stál v ulici Palackého náměstí před jedním z domů. Z auta si odnesl velmi drahé značkové boty. „Pachatel z automobilu odcizil obuv, takzvané balerínky značky Chanel, které majitelku vyšly na patnáct tisíc korun, " uvedla Ivana Baláková, mluvčí českolipské policie. Škoda na autě je vyčíslená na deset tisíc korun.

Nesprávně zajištěné vozidlo se rozjelo

Česká Lípa - Špatně zatažená ruční brzda se nevyplácí. Své o tom od čtvrtka 11.února ví i čtyřiačtyřicetiletý muž. Řidič zaparkoval své osobní vozidlo značky Opel Astra před domem v ulici Pavla Wonky v České Lípě. Když od automobilu odešel, auto se po chvilce samovolně rozjelo z mírného svahu a zastavilo se až o zaparkované vozidlo značky Toyota Yaris. Na obou autech byla vyčíslená škoda na 21 000 korun. Budiž to ponaučením pro ostatní. Důležité je, že následky jsou jen hmotné škody a nedošlo k žádnému zranění.

Ve Sluneční začne oprava kanalizace

Doksy - Kvůli prasklinám a netěsnícím spojům vymění Severočeská vodárenská společnost úsek kanalizace ve Sluneční ulici v Doksech. Stávající stoka je ve špatném technickém stavu, jak prokázala její kamerová prohlídka. „V rámci naší investiční akce bude ve Sluneční ulici zrekonstruován nevyhovující úsek kanalizace poblíž čerpací stanice odpadních vod," říká Bronislav Špičák, generální ředitel SVS. Stavba byla zahájena předáním staveniště 28. ledna. Stavební práce by měly začít na konci příštího týdne a mají být dokončeny do 30. dubna.

V kraji je 22 stoletých lidí

Liberecký kraj - Přesně tolik je v Libereckém kraji občanů, kteří dosáhli věku sto a více let. Vyplývá to ze statistik České správy sociálního zabezpečení. Z toho je pět mužů a sedmnáct žen. V celé České republice je pak 604 seniorů, kteří už na dortu sfoukli sto a více svíček. Převážnou většinou se jedná o ženy, konkrétně jich je 526. Vůbec nejstaršími důchodci, které má ČSSZ v evidenci, jsou dvě ženy obě narozené v roce 1907, nejstarší muž je o dva roky mladší, narodil se v roce 1909 a žije v Libereckém kraji. U příležitosti stých narozenin se občanům zvýší důchod o 2000 Kč.

Prezident míří do kraje, Českolipsko tentokrát vynechá

Liberecký kraj - Koncem února navštíví Liberecký kraj prezident České republiky Miloš Zeman s chotí. V kraji budou pobývat od 24. do 26. února a navštíví několik měst a obcí. Do kraje zamíří prezident v rámci svých cest po regionech už potřetí. Na Českolipsko se tentokrát nepodívá, v plánu je návštěva Hodkovic nad Mohelkou, Tanvaldu, Harrachova, Lomnice nad Popelkou či Semil, kde se Miloš Zeman setká také s občany. V Liberci je hned v první den návštěvy v plánu beseda se studenty Technické univerzity.

Finanční úřad bude otevřený déle

Česká Lípa - Finanční úřad pro Liberecký kraj, územní pracoviště v České Lípě, v rámci zajištění bezproblémového podávání daňových přiznání k dani z příjmu za zdaňovací období roku 2015 rozšiřuje úřední hodiny v budově Územního pracoviště v České Lípě, ulice Pátova 2892. V termínu od 21.března do 1. dubna 2016 bude ve všech pracovních dnech otevřeno vždy do 18 hodin. Zároveň v tyto dny bude otevřena daňová pokladna od 8.00 do 11.30 a od 12.30 do 17.00.

Sbírka pro opuštěná zvířata z útulků

Dubá - Ekoškola Dubá organizuje sbírku na pomoc útulkům pro opuštěné psy a kočky. Organizátoři prosí veřejnost o zapojení se, potřeba jsou hlavně deky, granule, hračky a jiné psí i kočičí potřebnosti. Vše může veřejnost nosit do školy k paní učitelce Maškové do konce února. Příspěvky poputují do útulků v Kozlech a Dobranově. V roce 2014 se škole podařilo pro opuštěné pejsky z útulku v Dobranově zajistit téměř čtyřicet kilogramů granulí, 14 kg konzerv, třicet sáčků piškotů, hračky, salámy pro psy, pět litrů mléka, dva polštáře. Snad i letos budou takto úspěšní.

Podívejte se do historie s přednáškou „Lucemburkové v českých zemích"

Jablonné v Podještědí - U příležitosti sedmistého výročí narození Karla IV. si na pondělí 15. února Společnost přátel historie města Jablonného v Podještědí připravila přednášku Lucemburkové v českých zemích. Historické povídání v zasedací místnosti městského úřadu povede Jaroslava Šiftová z Podještědského gymnázia. Lucemburkové vládli zemím Koruny české v letech 1310 až 1437 a právě doba vládnutí Karla IV. se označuje za „zlatý věk" českého království. Přednáška pro zájemce o historii začíná v 17 hodin.

Americká jazzová legenda v Lípě

Česká Lípa - Milovníci jazzu se mohou v úterý 16. února těšit na oceňovaného amerického varhaníka Briana Charetta, který zavítá do českolipského klubu U bílýho černocha. Brian je právem označován za jednoho z nejlepších hráčů na elektromechanické Hammondovy varhany. Byl za svůj um nominován na cenu Grammy. Trio Soulmates tvoří kromě mistra Charetta i dva čeští muzikanti. Rytmickou část zajišťuje bubeník Tomáš Hobzek a kytarové eskapády předvede Libor Šmoldas, který je rovněž autorem většiny repertoáru. Koncert pro všechny fanoušky jazzu, blues, soulu a New Orleans začíná ve 20 hodin.

Poznejte krajiny Českého středohoří

Česká Lípa - Jako již tradičně každé úterý si pro zájemce o besedy připravila jednu Městská knihovna v České Lípě. Na prezentace ojedinělé publikace Jiřího Svobody a úvod do cyklu přednášek Za tajemstvím Českého středohoří, se můžete těšit v úterý 16. února od 17 hodin v čítárně městské knihovny. „České středohoří je nádherně tajemné. Je tu stále co objevovat. Krajina Českého středohoří nabízí bohatou škálu známých a populárních přírodních nebo historických lokalit, které často navštěvují turisté," řekl autor knihy Tajemství českého středohoří Jiří Svoboda.

Pozvánka na pěší výlet

Kuřivody - Město Ralsko zve v únoru na pěší výlet pro milovníky turistiky. V sobotu 23. února bude sraz v 10 hodin u domu kultury na sídlišti v Kuřívodech. Trasa a program výletu je následující: půjde se na velkou a malou Bukovou, případně na Strážov. Na místě se poté budou opékat buřty. Každý účastník má přijít s dobrou náladou a buřtem s chlebem. Děti do deseti let by měly přijít v doprovodu rodičů.