Radní přidělovali příspěvky z fondu

Česká Lípa - Celkem 70 tisíc korun rozdělili českolipští radní na svém srpnovém zasedání z Fondu rady města Česká Lípa. Nejvyšší částku získalo sdružení Kulturní ŠUM. Z fondu rady dostalo sdružení celkem 20 tisíc korun, které využije na úhradu nákladů spojených s reprezentací českolipských mažoretek juniorek na mistrovství světa v Chorvatsku. Shodně po 15 tisících korunách obdrželi dva nadějní sportovci. Václav Pátek získal příspěvek na úhradu nákladů spojených s účastí na MS juniorů v kulturistice v Mexiku, Martin Jirsa zase reprezentoval Českou Lípu na MS v plavání v Kanadě. Pět tisíc korun pak dostala občanská sdružení Cycling for fun, Na větrné hůrce, Českolipská florbalová akademie a TJ Lokomotiva Česká Lípa.

Přejezd v Boru je jako nový

Nový Bor - Pracovníci Správy železniční a dopravní cesty v pátek dokončili poslední práce na opravě železničního přejezdu v Egermannově ulici v Novém Boru. Po dvou dnech si oddechli nejen chodci, ale především řidiči, kterým se úderem páteční 20. hodiny znovu otevřel průjezd hlavní dopravní tepnou města. Díky opravám má být přejezd tišší a hlavně bezpečnější.

Zloděj vyboural kuchyň i vanu

Svojkov - Vykradený a uvnitř zdevastovaný dům ve Svojkově našli ve středu jeho majitelé, kteří jej v sobotu na pár dní opustili. Zloděj, který se tu během jejich nepřítomnosti opravdu činil, za sebou nechal škodu za více než 300 000 korun. Z domu si neznámý pachatel odvezl kuchyňskou linku i se spotřebiči a po celém objektu vypáčil všechna dřevěná futra, která si připravil, že si je rovněž přepraví, kam potřebuje. Stejně tak vanu, u které vyboural obložení. Odmontoval také umyvadlo a vyhřívací topné těleso. Lapka zápasil i s venkovní bránou, u které poškodil elektromotor. Záhadou, kterou nyní mají za úkol objasnit policisté, zůstává nejen totožnost pachatele, ale také způsob, jakým se do domu dostal, neboť se nikde nenašly stopy po násilném vniknutí, přestože byl objekt zamčený.

Dobrovolníci vzali seniory na výlet

Nový Bor - Třicítka klientů Sociálních služeb města Nový Bor se v pátek vypravila na poznávací výlet do Sychrova. Akci pro ně připravili dobrovolníci z řad zaměstnanců společnosti Severočeské vodovody a kanalizace. Výletníci si prohlédli zámek, zahradu a poseděli v zámecké restauraci. Díky nízkopodlažnímu autobusu mohli za poznáním vyrazit i vozíčkáři. Výlety pro seniory organizují dobrovolníci ze SčVK již od roku 2009 v rámci akcí firemního dobrovolnictví, letos si podobnou akci užili již senioři z domova v Turnově.

Lípa se ptá obyvatel: Co s pivovarem?

Česká Lípa - Areál bývalého pivovaru v Moskevské ulici v České Lípě by mohl znovu ožít. Skupina podnikatelů s osobním vztahem k České Lípě a ke slavné pivovarnické tradici na území severních Čech totiž zamýšlí areál obnovit a přetvořit jej ve speciální multifunkční centrum. Českolipská radnice chce nyní zjistit, co by si v pivovaru přáli mít obyvatelé města a vyhlásila proto anketu, ve které mohou lidé vyjádřit, co by se jim v bývalém pivovaru líbilo. Názory bude město sbírat do konce září, hlasovací lístky najdou lidé v městských novinách.

Cháska si osvojila zebru Kory

Nový Bor - Jmenuje se Kory, jejím domovem je výběh v liberecké zoologické zahradě, ale adoptivní rodiče má z Nového Boru. Svůj sen si splnila novoborská reggae ska formace Cháska, když penězi podpořila život zebry bezhřívé. Černobílé pruhy zdobící logo Chásky jsou nyní díky tomu opravdové jako nikdy. Peníze na „adopci" zebry získala Cháska z výtěžku koncertu v Hospodě Hasičárna v Jezvé na Českolipsku. „Děkujeme za podporu a Martinovi za večírek, jehož výtěžek dopřeje „naší" zebře Kory, veselejší SKAkání," říká Cháska. Slova díků spolu s dárcovským listem dorazila i od ředitele liberecké Zoologické zahrady.

Loupil hned zrána

Nový Oldřichov - K „rychlým penězům" si přišel zloděj, který se vloupal do rodinného domu v Novém Oldřichově na Českolipsku. Na to, aby si odnesl věci v hodnotě bezmála 100 tisíc korun mu totiž stačilo pouhých pětadvacet minut, které využil, zatímco dvaačtyřicetiletá majitelka domu odvážela děti do školy. „V rukách zloděje skončily peníze v hotovosti, zlaté šperky a náramkové hodinky, za dalších deset tisíc pachatel poškodil dveře," popsala českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková. Lapkovi hrozí až pět let za mřížemi.

Lidé v Arnultovicích chtějí posílení hlídek

Nový Bor - Pohár trpělivosti přetekl. Lidé žijící v bezprostřední blízkosti víceúčelového hřiště v novoborských Arnultovicích už mají dost stále častějšího řádění vandalů a podepisují petici. Prostřednictvím dokumentu, který koluje zatím pouze mezi sousedy, lidé žádají především posílení hlídek městských strážníků a v neposlední řadě také věří, že by bezpečnosti a klidu u hřiště přispělo pořízení kamer. Sportoviště v Arnultovicích se v posledních týdnech stalo terčem vandalů několikrát. U hřiště například rozházeli balíky sena, přemístili dopravní značky nebo pověsili kontejner.