Mimoň dostane miliony na sídliště

Mimoň - Čtyři miliony korun pošle Ministerstvo pro místní rozvoj do Mimoně. Mezi sto dvanácti projekty na podporu bydlení, které minulý týden schválila ministryně Karla Šlechtová, je také druhá etapa regenerace Sídliště pod Ralskem v Mimoni. Celkové náklady na úpravy, které na letošní rok Mimoň plánuje, se vyšplhají na osm a půl milionu korun. S rozsáhlou obnovou sídliště začalo město už v loňském roce.

Díky novému přístroji se bude na výsledky čekat jen pár hodin

Česká Lípa - Celkem se třemi novými přístroji začalo v těchto dnech pracovat Oddělení klinických laboratoří Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa. Hlavním cílem nákupu nových přístrojů bylo zejména zefektivnění a zrychlení získávání laboratorních výsledků pro ošetřující lékaře a pro pacienty. Velký přínos představuje zejména nový diagnostické zdravotnické zařízení, močový analyzátor Uroquattro, který slouží k bakteriálnímu vyšetření moči a svými parametry výrazně ovlivní dobu čekání na výsledek. Ta se do současné doby pohybovala kolem 24 hodin, nově však budou moci lékaři znát první předběžné výsledky již po 4 hodinách. Na oddělení dále nově slouží také přístroj Bactec k vyšetření na přítomnost bakterií v krvi zejména při horečnatých stavech, a v neposlední řadě také zařízení Adagio, který měří citlivost bakterií na antibiotika. Oba tyto přístroje přispějí k rychlejší léčbě pacientů.

Do Lípy vrátí soubor japonských mnichů

Česká Lípa - Jubilejní 15. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica letos nabídne 23 koncertů na osmnácti místech Libereckého a Ústeckého kraje a saského pohraničí. Koncerty se budou letos poprvé konat v Litoměřicích a v nedalekém Úštěku a také v kostele sv. Kříže v Žitavě. Na květen připravili pořadatelé festivalu ochutnávku v podobě projektu Blízké hlasy z dáli, v rámci kterého se do České Lípy po osmi letech vrátí Gjosan-rjú Tendai šomjó, soubor tvořený tendaiskými mnichy. V bazilice Všech svatých vystoupí 20. května společně se souborem Schola Gregoriana Pragensis. Předprodej vstupenek na koncerty jubilejního 15. ročníku festivalu bude zahájen 20. dubna.

Opraví vitráže v kostele v Deštné

Dubá - Do zrestaurování jedenácti vitrážových oken v kostele Sv. Václava v Deštné se rozhodlo v letošním roce investovat město Dubá. Na opravy zastupitelé schválili uvolnit částku 75 000 korun. „Kostel v Deštné je nejstarší sakrální památkou v našem regionu a poslední větší úpravy proběhly v roce 2009," uvedla dubská starostka Zdeňka Šepsová. Vitrážová okna jsou podle ní v havarijním stavu. Olověná síť je silně narušená, vitráže mají tendenci se hroutit vlastní vahou. Kovové součásti jsou zrezivělé, skleněné části jsou popraskané a některé chybí úplně.

Májku, která bude stát na náměstí, zdobí děti

Česká Lípa - Předškoláci z devíti českolipských mateřinek se tento týden pustili do zdobení májky, která bude stát na náměstí T. G. Masaryka v České Lípě, Vztyčena bude 30. dubna. Součástí slavnostního přivítání jara postavením májky se stužkami od dětí bude i doprovodný program na náměstí. Účastníci se mohou těšit na jarmark nebo na vystoupení školských zařízení. Vstupné bude zdarma a program bude až do večerních hodin pokračovat v areálu hradu Lipý.

Neznámý zloděj kradl v restauraci

Hamr na Jezeře - Do restaurace na Hrázi v Děvínské ulici v Hamru na Jezeře se vloupal neznámý pachatel. „Do objektu se dostal přes okno, potom prohledal výčep, kuchyň i pokoje v patře budovy," popisuje Ivana Baláková, mluvčí českolipské policie. Zloděj si z restaurace nakonec odnesl alkoholické nápoje, cukrovinky, dekorativní drobné předměty včetně několika obrazových reprodukcí, kytaru a televizor. „Způsobil zde tak škodu za nejméně 60 000 korun, ta bude ještě po inventuře upřesněna," dodává Baláková. Po totožnosti tohoto pachatele nyní pátrá policejní obvod ve Stráži pod Ralskem.

V Lípě měřily síly moderátorské naděje

Česká Lípa - Sál českolipského kina Crystal v pátek patřil nadějným moderátorům z celé republiky. Základní škola Slovanka pořádala další ročník celostátní soutěže Mladý moderátor. Tento rok se soutěž zaměřila kromě moderování zpravodajství i na poměrně mladý trend takzvaného Youtuberství. Jedním z porotců byl i Karel Kovář, zvaný Kovy (na snímku při moderátorském workshopu), kterého na internetovém serveru YouTube sleduje přes 235 tisíc fanoušků. V porotě také usedla také moderátorka TV Nova Kristina Kloubková, reportér Martin Kočárek nebo ředitel Dětské tiskové agentury Praha Slávek Hrzal.

Soutěž Mladý moderátor 2016 letos zaměřená i na „youtubery“ se uskutečnila v pátek v českolipském kině. V porotě usedl i úspěšný youtuber Kovy (na snímku při moderátorském workshopu).

Hromadné očkování psů v Lípě

Česká Lípa - Přesně pět termínů vyhlásilo město Česká Lípa k hromadnému očkování psů proti vzteklině. V rámci očkování budou veterinární lékaři nabízet i očipování psa, neboť v České Lípě a jejích částech platí obecně závazná vyhláška k trvalému označování psů a evidenci označených psů. Hromadné očkování psů starších 3 měsíců proběhne v následujících termínech: 30. dubna, 1. května, 6. května, 9. května a 11. května tohoto roku. Seznam míst a termínů, kdy proběhne očkování naleznete ZDE

Nemocnice pořádá třídenní kongres

Staré Splavy - Českolipská Nemocnice s poliklinikou pořádá příští týden kongres na téma bezpečí, kvalita a krizová připravenost ve zdravotnických lůžkových zařízeních. Třídenní setkání odborníků se koná v hotelu Bezděz ve Starých Splavech. Kromě přednášek čekají účastníky i praktické ukázky.

Do domu se vloupal oknem v koupelně

Česká Lípa - Kriminalisté z České Lípy vyřešili vloupání z minulého týdne, kdy si nezvaný host z rodinného domu v Dubici odnesl hotovost 20 000 korun, notebook a mobil. Celková škoda se tak vyšplhala na 25 200 korun. „Kriminalisté zjistili, že tyto věci skončily u šestadvacetiletého Českolipana, který se do obydlí dostal otevřeným větracím oknem v koupelně," informovala Ivana Baláková, mluvčí českolipské policie. Muž byl už loni v lednu za majetkovou trestnou činnost odsouzen k dvanáctiměsíčnímu podmíněnému trestu odnětí svobody. Pachatel tedy nyní čelí novému stíhání za porušení domovní svobody a krádeže, za které mu hrozí tříletý pobyt za mřížemi. Vzhledem tomu, že je navíc v podmínce, se už vězení asi nevyhne.

Petra Janů už ve čtvrtek v Lípě

Česká Lípa - Už nejsem volná, Moje malá premiéra, S láskou nebo Říkej mi. Nejen těmito hity potěší své fanoušky zpěvačka Petra Janů, která už příští týden vystoupí v Kulturním domě Crystal v České Lípě. Po loňském úspěšném turné s Věrou Špinarovou se Petra vydala tento rok na šňůru sama. I když ne tak docela, doprovází ji kapela Amsterdam, se kterou začala vystupovat v loňském roce. Kalendář má Petra Janů nabitý. Jen příští týden ji čekají tři koncerty. Druhý z nich se uskuteční ve čtvrtek 21. dubna od 19 hodin v České Lípě. Vstupenky jsou v prodeji v pokladně KD Crystal nebo na webu www.clvstupenka.cz.

Kraj chce zateplit své budovy

Českolipsko - Desítky milionů korun na zateplení vybraných objektů chce získat Liberecký kraj z Operačního programu Životního prostředí. Peníze na snížení energetické náročnosti budov by měly jít také na zateplení českolipské Obchodní akademie, dílen Svojsíkova stezka SOŠ a SOU 28. října v České Lípě, Domova důchodců ve Sloupu v Čechách nebo jednoho z pavilonů Léčebny respiračních nemocí ve Cvikově. Například na budově Obchodní akademie projektový záměr za deset milionů korun počítá kromě zateplení objektu také s instalací systémů řízeného větrání, výměnou vytápění a ohřevu teplé vody.

Pomozte objasnit dopravní nehodu

Vítkov - Policisté žádají o pomoc svědky nehody, ke které došlo 3. dubna kolem 19.20 u obce Vítkov. V tu dobu projížděl po silnici mezi obcemi Vlčí Důl a Vítkov třicetiletý cyklista, kterého na přímém úseku před Vítkovem předjel řidič osobního vozidla značky Nissan tmavé barvy. Při tomto manévru měl osobní vůz zavadit o řidítka jízdního kola, čímž způsobil pád cyklisty na silnici. Ten přitom utrpěl naraženiny a odřeniny na rukách a na noze. Řidič Nissanu na místě nehody zastavil, ale místo toho, aby mu pomohl, začal se s ním hádat o tom, kdo je na vině. Poté nasedl do auta a odjel. Policisté po jeho totožnosti nyní pátrají. Cyklista po pádu na silnici zůstává v pracovní neschopnosti. Pokud můžete průběh nehody upřesnit, volejte známou tísňovou linku 158 nebo kontaktujte kteroukoliv služebnu Policie ČR.

Chocová poplave v Pardubicích

Česká Lípa - Několikanásobná vítězka okresního kola ankety Nejúspěšnější sportovec Českolipska, plavkyně a reprezentantka Petra Chocová, se od včerejška do neděle zúčastní kvalitně obsazené Velké ceny města Pardubic, která je zároveň i druhým kolem Českého poháru Arena Cupu.

Do OP jde tým Hýrou Fektory

Nový Bor - Futsalisté týmu s názvem Hýrou Fektory Česká Lípa se stali letošním vítězem 1. třídy českolipského okresu. Vítězný celek sezony si díky osmibodovému náskoku před konkurentem z FK Yankees Warriors N. Bor B zajistil postup do okresního přeboru. „Vítězům samozřejmě gratulujeme," uvedl Kamil Manda, předseda Okresní komise futsalu v České Lípě. „Závěrečné vyhodnocení letošní sezony se uskuteční v květnu. Přesný terlmín budeme ještě upřesňovat, a to až po vyjasnění situací s postupy a sestupy v první a druhé lize, divizi a hlavně v krajském přeboru," doplnil Kamil Manda.