MIMOŇ

Jan Zvěřina se stal potřetí mistrem ČR v sudoku

Řešení matematických hádanek sudoku propadli lidé po celém světě. Už třináct let se také u nás koná Mistrovství ČR v sudoku a letos potřetí na něm zvítězil Jan Zvěřina z Mimoně. V konkurenci hráčů domácí špičky i hostů ze zahraničí navázal v Brně na své triumfy z let 2016 a 2017. Ve finále zvítězil 29letý rodák z Mimoně o pouhých osm sekund. Se svými slovenskými spoluhráči dovršil úspěšný šampionát vítězstvím v soutěži týmů. Tituly sbírá také v zahraničí, loni skončil sedmý na MS v Indii a letos zvítězil na mistrovstvích ve Velké Británii či Itálii. Největším úspěchem jeho hráčské kariéry je titul mistra světa v týmové soutěži, který v roce 2016 přivezla české reprezentace ze slovenského Sence. Letošní světový šampionát se konlo minulý týden v Praze.

Muzeum chystá výstavu betlémů

Adventní čas zpestří v Městském muzeu v Mimoni tradiční výstava betlémů. Prezentovat své betlémy tu bude moci i veřejnost. Majitelé, kteří budou chtít betlémy na výstavu zapůjčit, je mohou nosit do muzea do 29. listopadu, nebo se ozvat na muzeum@mestomimon.cz či na telefonní číslo 725 854 377. V pořadí již šestá výstava betlémů začne 1. prosince a potrvá až do poloviny ledna 2019.

ČESKÁ LÍPA

Vánoční strom bude letos místní

Vánoční strom, který bude až do Nového roku zářit na náměstí T. G. Masaryka, pochází z České Lípy. Městu ho darovali majitelé z Heroutovy ulice. Je to krásně urostlý smrk pichlavý, jehož výška je odhadována na cca 15 metrů. Oproti loňskému roku bude o něco bohatší jeho výzdoba, neboť město na svůj hlavní vánoční symbol na náměstí přikoupilo ozdoby. Ostatní výzdoba v podobě světelných girland a světelných vánočních motivů instalovaná na náměstí a v okolních ulicích bude stejná jako v loňském roce. Rozsvícení vánočního stromu proběhne v sobotu 1. prosince a jako hlavní host vystoupí Spirituál kvintet. Po celý den bude připravený jarmark a atrakce pro děti.

Lípa má nový kalendář

Regionální turistické informační centrum města Česká Lípa vydalo nový stolní kalendář na rok 2019 Česká Lípa a okolí z ptačí perspektivy. Hlavním obrazovým motivem jsou tak letos pořízené letecké snímky zachycující různé části města, historickým centrem počínaje a dubickou průmyslovou zónou konče. Kalendárium na jednotlivých listech je opět čtrnáctidenní, podobně jako tomu bylo u letošního kalendáře. Nový kalendář si můžete zakoupit za 50 Kč v Regionálním turistickém informačním centru na náměstí T.G.M. a měl by se objevit také v nabídce místních knihkupců.

Výstava věnovaná čestným občanům

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě otevřelo v Maštálkově výstavní síni výstavu věnovanou 90. výročí narození kulturních pracovníků, čestných občanů České Lípy Marie a Břetislava Vojtíškových. Marie Vojtíšková stála v čele Okresního archivu a Břetislav Vojtíšek řídil Okresní vlastivědné muzeum. „Vzácný soulad dvou samostatných výrazných osobností vedl ke zvýšení podílu obou institucí na formování kulturního života Českolipska, poznání minulosti a jejím včlenění do povědomí zdejšího obyvatelstva,“ říká českolipský historik Ladislav Smejkal. Výstava chce na fotografiích a dokumentech připomenout tvůrčí odkaz obou manželů. „Pomáhali položit základy soudobého společenského vědomí v kraji, který se od roku 1945 musel vypořádat se zásadními proměnami od vystěhování německého obyvatelstva přes nové osídlení a obnovu hospodářského života až ke ztrátě třetiny území okresu při zřízení vojenského výcvikového pásma, k ohrožení krajiny uranovou těžbou a s ní spojenou novou vlnou přistěhovalectví,“ dodává Smejkal.

KRIMI

Zloděj půjde opět k soudu

Muži, který byl v posledních třech letech třikrát soudem potrestán za krádeže, policisté opět sdělili podezření ze spáchání dalšího trestného činu. Toho se 31letý muž dopustil na konci října v jednom z českolipských barů. Tehdy tam v půl páté ráno ukradl peněženku volně položenou na stole a hned s ní z baru odešel. V peněžence měl její majitel osobní doklady a finanční hotovost 300 Kč. Podezřelý se uvedeného skutku dopustil i přesto, že byl za takové činy v uplynulých třech letech již třikrát pravomocně odsouzen Okresním soudem v České Lípě. „Vzhledem k této skutečnosti mu nyní za spáchání uvedeného trestného činu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Sochorová.

Vandal zničil poštovní schránky

Na poštovních schránkách v panelovém domě v Okružní ulici v České Lípě se vyřádil zatím neznámý vandal. Mezi nedělním a pondělním odpoledne poškodil v přízemí domu osm z nich. „Majitel domu je bude muset všechny vyměnit, a to je sem přitom nově instaloval teprve před půl rokem,“ uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Škodu na schránkách majitel vyčíslil na nejméně 7 000 korun. Policisté již zahájili úkony trestního řízení pro přečin poškození cizí věci

Povedená trojice okradla muže o peníze

Když kolem půlnoci projížděla hlídka městské policie českolipské náměstí, zastavil ji mladík s tím, že ho právě tři neznámí muži přepadli a ukradli mu 1 000 Kč. Událost se měla odehrát u vstupu do parku u hřbitova. Strážníci vzhledem k charakteru události odvezli mladíka na obvodní oddělení Policie ČR. Zároveň zjištěné informace předali další hlídce strážníků a také obsluze kamerového systému. Hlídky pak prověřily herny, kde by se povedená trojice mohla rychle zbavovat ukradených peněz tím, že je nahází do automatů. Nicméně strážníci stopu zachytili až na jedné čerpací stanici. Poznatky i se záznamem z kamerového systému předali policistům. Asi o hodinu později hlídka zaznamenala osobu odpovídající popisu přímo ve městě a i tato informace okamžitě putovala na PČR.

NOVÝ OLDŘICHOV

Pokračuje oprava kostela

Na kostele Povýšení sv. Kříže v Novém Oldřichově pokračuje oprava střechy. Práce odstartovaly v říjnu vykácením náletů na jižní straně kostela, aby mohlo být postaveno lešení. Obec již od církve obdržela plánovaný návrh rozpočtu na opravu zbytku střechy nad presbytářem a nadstřešní fasády věže s novými žaluziemi, krovu a fasády kostela. Celkové náklady jsou 730 000 korun. „Církev bude opět žádat o dotace. Obec každý rok na opravy přispívá, předpokládáme, že i letos tomu nebude jinak,“ říká starostka Marcela Novotná.

KROMPACH

Starostou zůstává František Chadima

Staronové vedení má obec Krompach. Zastupitelé na ustavujícím zasedání zvolili do funkce neuvolněného starosty opět Františka Chadimu, místostarostou zůstává i na další čtyři roky Pavel Soukup. Zastupitelstvo v Krompachu má nově devět členů, v posledním volebním období to bylo jen sedm. Voliči v říjnových volbách vybírali z jediného uskupení SNK Krompach, volební účast byla bezmála 62 procent.

OKROUHLÁ

Starostou Okrouhlé je Votýpka

Na ustavujícím zastupitelstvu obce Okrouhlá byl novým starostou zvolen Jaroslav Votýpka z hnutí Starostové pro Liberecký kraj. Vystřídal tak stávajícího starostu Jiřího Voseckého, který již dlouhodobě avizoval, že z důvodů pracovního vytížení senátora za Českolipsko dále nechce pokračovat ve vedení obce a bude se věnovat pouze mandátu senátora. Funkci starosty převzal v roce 2016 po odstoupení Štefana Pňačka. „Během uplynulých dvou let se mi podařilo seznámit pana Votýpku s problematikou řízení obce,“ říká Jiří Vosecký. V Okrouhlé vyhrálo volby sdružení Okrouhláci, získali 6 křesel v zastupitelstvu, Starostové pro Liberecký kraj mají pět mandátů.