Nádraží v Jablonném skončilo těsně druhé

Jablonné v Podještědí - 130 hlasů dělilo železniční stanici v Jablonném v Podještědí od titulu Nejkrásnější nádraží 2015. Vítězem tradiční ankety se nakonec stalo nádraží Nový Jičín město. Mezi desítkou finalistů pro něj v 9. ročníku soutěže hlasovalo přes 1100 lidí. Titul pohádkového nádraží si pro letošní rok odnesla nádraží na úzkorozchodné důlní dráze Kateřina v Karlovarském kraji a nádraží Lašovice v kraji Středočeském. Nádraží v Novém Jičíně porazilo o necelých 130 hlasů nádražní budovu v Jablonném v Podještědí, které bylo druhé v pořadí. Minulé ročníky soutěže o nejkrásnější nádraží vyhrála nádraží v Brně - Chrlicích, v Rynolticích na Liberecku, východní nádraží v Opavě, Uherské Hradiště, Ostroměř u Hořic a v Trutnově. V roce 2009 získalo titul nádraží v Zahrádkách u České Lípy. V Česku existuje na 2500 zastávek, na kterých se nachází zhruba 8000 nádražních budov a dalších železničních staveb.

Bělobrádek podpořil vývojová centra

Českolipsko- Tři výzkumné a vývojové společnosti v kraji včera navštívil místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek. VÚTS v Liberci, Modus v České Lípě a MeMBrain ve Stráži pod Ralskem. „Oceňuji, že vedení firmy plánuje dál rozvíjet spolupráci s vysokými školami a posiluje vývoj nových technologií. Udržet se mezi předními exportéry v daném odvětví jim totiž pomůže jen neustálé inovování," uvedl vicepremiér Bělobrádek po návštěvě společnosti Modus, která spolupracuje na vývoji nových výrobků s univerzitami v Liberci a Plzni. O převádění výsledků výzkumu do praxe a překážkách smluvního výzkumu jednal vicepremiér s vedením výzkumné společnosti MeMBrain ve Stráži pod Ralskem, která se zabývá výzkumem v oblasti membránových procesů a pro firmy vyvíjí nové materiály, technologie a laboratorní metody. Právě v aplikovaném výzkumu Česká republika podle analýzy za rok 2014 zaostává za okolními státy. „Podpora vědy a výzkumu je klíčová pro budoucí prosperitu. Liberecký kraj proto v rámci regionální tzv. RIS3 strategie usiluje o navýšení počtu vědeckých pracovníků a inovativních firem v kraji a podpoří projekty, do kterých se zapojí firmy, výzkumné instituce a školy," dodal Pavel Bělobrádek.

V České Lípě si vicepremiér Pavel Bělobrádek prohlédl provozy jednoho z největších producentů osvětlovací techniky, firmy MODUS.

Z nemocnice: Nový přístroj na plicním

Česká Lípa - Plicní ambulance Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa zakoupila nový přístroj Niox Vero, který měří frakčně exhalovaný oxid dusnatý. A k čemu nový přístroj slouží? Přístroj slouží například k diagnostice astmatu, měří alergický zánět dýchacích cest. Přístroj dále slouží k optimalizaci dávky inhalačního kortikoidu a detekuje necitlivost pacienta vůči tomuto kortikoidu. Nepřímo se dá rovněž říci, že snižuje náklady na léčbu astmatu. Jedná se jednoduchou metodu, která pacienta minimálně zatěžuje.

U Dubé omezí rychlost

Dubá-Deštná - Bezpečněji se zřejmě už brzy budou moci pohybovat chodci v Dubé-Deštné. V blízkosti silnice I/9 ve směru od Zakšína i na konci obce přibude dopravní značení omezující rychlost. O posílení bezpečnosti usiluje město Dubá, ochránit chce především děti, které se tam často pohybují. „U vjezdu do Dubé-Deštné máme sice ukazatel rychlosti, ale to působí jen na některé řidiče. Bohužel situaci nevyřeší ani obchvat, protože tímto úsekem nevede," uvedla starostka města Dubá Zdeňka Šepsová. Zpomalit motoristy by mělo vodorovné značení, konkrétně takzvaný optický retardér a trojúhelník upozorňující na zvýšený pohyb dětí. Dále město Dubá požaduje omezení rychlosti na maximálně 70 kilometrů v hodině v Bukovci a na 30 kilometrů v hodině u Malé strany. Plánované dopravní změny už stačil schválit dopravní inspektorát Policie České republiky v České Lípě, před několika dny podnět převzal Městský úřad v České Lípě.

Stráž usiluje o milionovou dotaci na obnovu aleje

Stráž pod Ralskem - V obnově zámku a jeho okolí chce příští rok pokračovat město Stráž pod Ralskem. Podle starosty Zdeňka Hlinčíka radnice právě dokončila projekt na revitalizaci zámecké aleje a požádala o dotaci na tuto akci. „Náklady budou činit přibližně milion a tři sta tisíc korun a z této částky bychom mohli dosáhnout na dotaci téměř milion korun," uvedl starosta. Současně město podalo žádost o dotaci na opravu samotného zámku a v záměru má ještě revitalizaci zámeckého vrchu, aby zámek coby dominanta Stráže upoutal pozornost už při příjezdu do města.

Talenty podpořil Petr Malásek

Česká Lípa - Mnoha úspěchy ověnčená Jazzová farma a plejáda slibných zpěváků ze Základní umělecké školy v České Lípě, se ve čtvrtek v Jiráskově divadle dočkala velkého koncertu. V rámci festivalu Lípa Musica vystoupili mladí českolipští jazzmani a zpěváci společně s klavíristou Petrem Maláskem, který je známý především jako doprovodný klavírista významných osobností, mimo jiné Hany Hegerové či Lucie Bílé. Čtvrteční večer s žáky Základní umělecké školy přilákal do českolipského Jiráskova divadla na svě stovky návštěvníků a nabídl jim jak zážitek z oblasti klasické hudby, tak setkání s více populárním žánrem. Přehlídku talentů českolipské ZUŠ zařadila Lípa Musica po letech opět na svůj program a doplnila tak řadu věnovanou mladým generacím o platformu umožňující získat začínajícím muzikantům první koncertní zkušenost a zažít kontakt s již renomovaným umělcem přímo na koncertním pódiu.

 V rámci festivalu Lípa Musica vystoupili mladí českolipští jazzmani a zpěváci společně s klavíristou Petrem Maláskem.

 V rámci festivalu Lípa Musica vystoupili mladí českolipští jazzmani a zpěváci společně s klavíristou Petrem Maláskem.

Jestřebí: muži uvízli v průrvě zříceniny hradu

Jestřebí - Náročná záchranná akce zaměstnala hasiče z Českolipska v úterý odpoledne. Profesionální hasiči z České Lípy a jejich dobrovolní kolegové ze Starých Splavů vyprošťovali dva mladíky, kteří uvízli v hluboké skalní průrvě zříceny hradu v Jestřebí. Mladí muži se do úzkých dostali poté, co přeskočili z jedné skály na druhou, obě byly od sebe vzdálené zhruba dva metry. Informovala o tom krajská mluvčí hasičů Zdeňka Štrauchová. „Hasiči vyrazili do terénu s batohy plnými nezbytné lezecké výbavy. Přes průrvu upevnili nastavovací žebřík, po kterém se jeden z hasičských lezců dostal na druhou stranu. Ten muže jednoho po druhém navázal a muži zajištění na laně postupně přelezli zpět do bezpečí. Žádný z nich nebyl zraněn," popsala Štrauchová.

Důvěřoval majiteli autoservisu, teď je bez peněz

Českolipsko - Případ možné zpronevěry vyšetřují v těchto dnech českolipští kriminalisté. Obrátil se na ně dvaadvacetiletý muž s tím, že mu majitel jednoho z autoservisů na Českolipsku odmítá vydat vůz, který mu svěřil už začátkem letošního roku kvůli opravě. Mladík autoservisu údajně předem vyplatil zálohu ve výši 15 tisíc, později dalších 12 tisíc korun, žádný doklad na to ale nemá, protože si jej nevyžádal a majitel autoservisu mu ho sám nedal. „Když mělo dojít k předání auta, vyzval majitel servisu oznamovatele k tomu, aby k zálohám doplatil dalších 17 000 korun. To majitel auta odmítl, protože se cena původně domluvené opravy zdvojnásobila, aniž by byl blíže seznámen s tím, proč tomu tak je. Když se provozovatel autoservisu nedočkal vyplacení 17 000 korun, auto majiteli odmítl vydat," uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková.

Mladý řidič se čelně střetl u Zahrádek

Zahrádky - Čtyři lidé se zranili při dopravní nehodě u Zahrádek v úterý krátce po 21. hodině. Teprve osmnáctiletý řidič Škody Fabie se kvůli nepřiměřené rychlosti dostal do smyku v mírné pravotočivé zatáčce a čelně narazil do protijedoucí Škody Octavie. Zranění utrpěli oba řidiči a dva spolujezdci z octavie ve věku 29 a 33 let. „Čtyřiatřicetiletého šoféra octavie převezli zdravotníci do liberecké nemocnice, ostatní zraněné do České Lípy," uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. Při nehodě vznikla škoda až 200 tisíc korun. Další škodu si způsobil devětapadesátiletý řidič, který zhruba minutu po karambolu u Zahrádek nestačil zareagovat a bočně se střetl s havarovaným autem.

Tip pro milovníky klasického tance

Mimoň - Zábavu, příjemnou atmosféru a moderní způsob výuky slibují Taneční kurzy pro pokročilé, které od začátku příštího roku vypuknou v mimoňském kulturním domě Ralsko. Přestože do začátku tradičních kurzů zbývá ještě pár týdnů, už nyní se mohou zájemci hlásit a zajistit si tak místo na dohromady osm tanečních lekcí. Uzavírka přihlášek je už 17. prosince. Samotné kurzy začínají 10. ledna v 18 hodin. Lekce pořádá město Mimoň a taneční škola Sway.

Dva dny zbývají do konce hlasování pro Alej roku

Liberecký kraj - Už jen do neděle 15. listopadu můžete hlasovat v anketě Alej roku 2015. Liberecko v ní má přitom svého favorita tzv. Kočárovou alej mezi Raspenavou a Krásným Lesem, která je momentálně na druhém místě. Před ní je pouze Melkovská alej z jižní Moravy. Případné vítězství by přitom bylo pro Kočárovou alej symbolickým rozloučením. Kvůli rekonstrukci silnice se totiž počítá v příštím roce s jejím vykácením a výsadbou nových stromů z jedné strany. Jasanová alej čítá 185 stromů a je 145 let stará. Hlasovat můžete na www.alejroku.cz