Nemocnice rozdělí mezi své lidi téměř 1,5 milionu korun

Česká Lípa - Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa v následujícím měsíci rozdělí mezi svůj zdravotnický personál mimořádné odměny v celkovém objemu 1,4 milionu korun. „Efektivní hospodaření naší nemocnice při zachování objemu a kvality lékařské péče je pro nás stěžejní oblastí, jak správně fungovat," říká generální ředitel nemocnice Jaroslav Kratochvíl. V loňském roce se do tohoto ekonomicky efektivního hospodaření nemocnice promítly tři základní ukazatele. Jedná se o plnění plánu provozních nákladů jednotlivých zdravotnických úseků, dále plnění výkonových ukazatelů daných úhradovou vyhláškou a v neposlední řadě také plnění plánu celé organizace. „Vyplacením mimořádných odměn chceme poděkovat našim zdravotníkům, i oni se výrazně na hospodárnosti v naší nemocnici podílejí," dodal ředitel.

Starostka Lípy míří do dozorčí rady nemocnice

Česká Lípa - Zastupitelé města Česká Lípa na středečním jednání rozhodli celkem bez velké diskuze jednohlasně. Do dozorčí rady Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa(NsP) jmenovali starostku Romanu Žateckou. Nyní se čeká, až tento návrh schválí valná hromada Libereckého kraje. To, že může mít město Česká Lípa někoho v dozorčí radě českolipské nemocnice, je podle starostky vstřícný krok od kraje. „ Jelikož je nemocnice krajská, ne městská, nemuselo by tak vůbec být. Až bude mít město kus nemocnice koupený, bude to jiné," řekla Romana Žatecká. Místo v dozorčí radě slibovalo Lípě memorandum, které město podepsalo s Libereckým krajem na začátku loňského prosince. V dozorčí radě NsP zůstává bývalá starostka České Lípy Hana Moudrá.

Kamarádství s mladou ženou odnesl zlomeným žebrem

Doksy - Zlomeným žebrem a měsíční léčbou skončila v Doksech rozepře mezi mužem a jeho kamarádkou. Devětasedmdesátiletého muže navštěvovala jednou za čas jeho o padesát let mladší kamarádka. Jednoho dne, když u něj zrovna žena přebývala, si muž všiml, že mu chybí hotovost. Neváhal a zeptal se jí, jestli o tom něco neví. Po dlouhé rozepři se žena přiznala. Při vypjaté náladě, když to muž zrovna nečekal, do něj žena strčila takovou silou, že se muž poranil o velký proutěný koš na tříděný odpad. „ Pachatelku policie zadržela a předala jí usnesení o zahájení trestného řízení pro krádež a ublížení na zdraví, " popsala Ivana Baláková, mluvčí českolipské policie.

Hasiči ze Zákup trénovali záchranu tonoucího

Zákupy - Na Malém rybníku v Zákupech bylo ve čtvrtek rušno. Místní dobrovolní hasiči tu trénovali záchranu osob z probořených ledových ploch. Vyzkoušeli si role zachraňovaných i zachraňujících a procvičili různé postupy při pomoci tonoucí.

Dobrovolní hasiči ze Zákup absolvovali speciální cvičení.

Když venčil psa, navštívil ho zloděj

Česká Lípa - Policisté z České Lípy vyšetřují neobvyklý případ krádeže. Muž, který ho oznámil, šel ve středu večer jako každý jiný večer venčit svého psa. Nezamknul, ale zavřel vchodové dveře do rodinného domu ve Škrétově ulici. Poté před domem zamknul branku a myslel si, že to bude jako opatření stačit. Této situace využil neznámý pachatel a vnikl do domu. Když se muž z procházky vracel, všiml si, že je otevřeno do domu a svítí se v předsíni. Myslela si však, že je to jeho chyba. Zamknul tedy a rozhodl se jít spát. Ráno, když se probudil, si chtěl zatelefonovat a zjistil, že mu chybí mobilní telefon. Poté následně navíc zjistil, že mu z peněženky zmizela hotovost a z obývacího pokoje tablet. Neznámý pachatel tak stihl během přibližně patnácti minut odcizit hotovost a majetek celkem za 11 400 korun. „Nyní se touto krádeží zabývají policisté na obvodním oddělení České Lípy a po pachateli pátrají," uvedla Ivana Baláková, tisková mluvčí českolipské policie.

Děti ve Splavech dostanou novou šatnu

Staré Splavy - Budova Základní a mateřské školy ve Starých Splavech se v polovině tohoto roku dočká rozšíření. Město Doksy oprášilo letitý záměr přistavět prostor, který bude sloužit jako šatna pro děti. Loni radnice aktualizovala již technicky zastaralou projektovou dokumentaci z roku 2003. Nové šatny budou v místě současného schodiště u zadního vstupu z ulice Jezerní. Zahájení prací se plánuje na květen, hotovo bude ještě před začátkem letních prázdnin. Náklady se odhadují na 460 tisíc korun.

Bokem auta srazil v Boru chodce

Nový Bor- Jednatřicetiletý řidič ve čtvrtek krátce po deváté hodině večer projížděl Novým Borem, když se poblíž Sokolovny střetl s osmašedesátiletým chodcem. Muž stál podle výpovědi šoféra přímo uprostřed silnice. Řidič se mu snažil vyhnout a objet ho, to se mu ale úplně nepodařilo a chodce zachytil bokem vozidla. Ten při nehodě utrpěl blíže nespecifikované, spíše lehčí zranění, se kterým ho zdravotníci převezli na ošetření do nemocnice. Dopravní policisté nyní zkoumají míru zavinění u obou účastníků nehody.

Pohonné hmoty dál zlevňují i na Českolipsku

Českolipsko - Díky vývoji na světových trzích i v celostátním měřítku benzin a nafta dál zlevňují. Cena benzinu v Libereckém kraji už klesla pod hranici 27 korun za litr a je nejnižší v Česku. V průměru se Natural 95 v kraji prodává po 26,88 Kč, před týdnem byl o 25 haléřů na litru dražší. O 40 haléřů zlevnila nafta a za litr platí aktuálně motoristé průměrných 25,10 Kč. Nejméně zaplatí za pohonné hmoty motoristé na Českolipsku, kde průměrná cena benzinu klesla na 26,53 Kč za litr, nafta je ještě o dvě koruny levnější litr je po 24,52 Kč.

Lípa má nový plán sociálních služeb

Česká Lípa - Aktualizovaný komunitní plán sociálních služeb schválili ve středu českolipští zastupitelé. Podle ředitelky Sociálních služeb města Česká Lípa Jitky Dočkalové klade nový plán důraz především na vytvoření takové sítě sociálních služeb ve městě, která poskytuje jistotu a záruku kvalitně poskytované péče, současně vytváří prostor i pro podporu komunitních typů sociálních služeb a dalších aktivit, které povedou ke zmírňování sociálního vyloučení obyvatel, segregace, či případné závislosti uživatelů na sociálních službách. Dokument myslí na seniory, zdravotně postižené i osoby v sociální nouzi. „Cíle a opatření jsou navrhovány s vědomím, že jejich realizace je podmíněna vazbou na finanční zdroje," dodala ředitelka.

Turnaj starších přípravek pro tým SK Skalice

Zákupy - Halový turnaj starších fotbalových přípravek, který uspořádala TJ Loko Česká Lípa v Zákupech, ovládli hráči SK Skalice. Ti v závěrečném finále porazili Nový Bor, přestože Novoborští vyhráli skupinu, v níž se utkalo šest družstev systémem každý s každým. V souboji o 3. místo se střetli hráči Loko se Sokolem Doubí. Herní převaha hostujícího celku se gólově projevila až v posledních pěti minutách, kdy za stavu 1:1 vstřelil čtyři branky a radoval se z bronzových medailí. Souboj o 5. příčku vyhrály Boletice nad Arsenalem Česká Lípa.

KP futsalu: Reas inkasoval 15 branek

Česká Lípa - Patnáct branek inkasovali futsalisté Reas Česká Lípa v uplynulém kole krajského přeboru od libereckého týmu TTNF a v tabulce zůstávají se čtyřmi body nadále poslední. V neděli 31. ledna Českolipští zajíždějí na palubovku GMM Jablonec B, který je druhý. Zápas v hale Bižuterie zahajuje v 19 hodin.
TTNF Liberec - Reas Česká Lípa 15:0 (10:0)
Branky: Jirsa Václav 4, Kraus Martin 2, Neumann Pavel 2, Michalík Lukáš 2, Landa Daniel 2, Kvapil Štěpán, Jirsa Jaroslav, Železný Jan. Rozhodčí: Čurda, Nagy.