Nevidomí se už v Lípě neztratí

Česká Lípa - Orientační mapy pro nevidomé přibyly včera v České Lípě. Jedná se o celkem čtyři mapy, které slouží jako informační systém pro zrakově postižené návštěvníky České Lípy. Jedna se nachází na náměstí T. G. Masaryka a obsahuje plán náměstí a jeho okolí. Další orientační mapa je plán městského parku, klášterní zahrady a Vodního hradu Lipý včetně Centra textilního tisku. Cedule jsou vybaveny hmatovými prvky, kontrastními barvami i popisky v Braillově písmu. Přímo na náměstí se díky tabuli nevidomí lépe zorientují a zjistí, kde je například pošta nebo veřejné záchodky.

Tanečníci vezou z Vídně stříbro

Česká Lípa - Českolipská taneční skupina Tutti Frutti, která trénuje pod Domem dětí a mládeže Libertin Česká Lípa, vyrazila v minulém týdnu do Vídně na mistrovství světa Hip Hop Unite 2016. Během uplynulého víkendu si vytančili druhé místo v kategorii megacrews. Pod vedením trenérky Kateřina Kohoutové vyrazilo na mistrovství celkem třináct tanečníků ve věku 13 až 19 let. Letos poprvé závodili v kategorii dospělých a opravdu se jim dařilo. Do České Lípy přivezli stříbrný pohár a stali se tak vicemistry světa. Nicméně takový úspěch dovezli už z loňského mistrovství světa, kdy své taneční schopnosti ukázali celému světu v karibském Martiniku, kde taktéž vytančili druhé místo v kategorii junioři.

Dnes zasedne českolipské zastupitelstvo

Česká Lípa - O investicích příspěvkové organizace Sport Česká Lípa, výsledcích průběžných kontrol provedených u příjemců sportovních dotací, nebo o komplexním zajišťování údržby zeleně prostřednictvím zaměstnanců města Česká Lípa, případně jeho organizací, budou dnes od 14.00 jednat českolipští zastupitelé. Zasedání je veřejné, případně můžete poslouchat zvukový přenos na webu: http://1url.cz/5tHT5

Rybářská sezona skončí dřív

Doksy - O měsíc dříve, už 31. října, skončí rybářská sezona na Máchově jezeře. Důvodem je odpouštění jezera kvůli revitalizaci Dokeské zátoky a ekologické hrázky pod mostkem. Nové povolenky se tak již nevydávají a rybáři si budou muset počkat na jaro. Odpouštění začalo před dvěma týdny a hladina postupně klesne o více než metr a půl. Na začátku listopadu pak začne bagrování zátoky a město Doksy úbytek vody v jezeře využije pro revitalizaci pobřeží ve Starých Splavech. Napouštění by mělo začít hned zkraje příštího roku. Sportovní rybolov se na Máchovo jezero letos vrátil po více než třiceti letech a o povolenky byl velký zájem. Prodalo se jich přes 450.

Vietnamský prodejce se stal obětí žertíku dětí

Česká Lípa - Vietnamského prodejce museli zachraňovali strážníci městské policie v České Lípě. Stal se totiž obětí nezletilých dětí na sídlišti Špičák. „Děti muže požádaly, zda by jim ze střechy mohl sundat zakopnutý míč, on bezelstně přistavil k budově žebřík a vylezl na střechu," popsala tisková mluvčí českolipské městské policie Eva Vlastníková. Tam už také zůstal až do příjezdu hlídky městské policie, jelikož děti mu žebřík odstavily a z místa utekly. Dalším dítětem, které v posledních dnech „vypeklo" dospěláky, se stal teprve osmnáctiměsíční klučina. Tomu se povedlo na sídlišti Lada v České Lípě na balkóně bytu ve čtvrtém poschodí uzamknout svou maminku i s její kamarádkou. „Vzhledem k tomu, že dobře bavící se synek byl za prosklenými dveřmi pod neustálým dohledem, strážníci městské policie zvolili místo násilného otevření dveří bytu metodu rozepření zárubní za pomoci přivolaných hasičů," informovala mluvčí českolipské Městské policie Eva Vlastníková.

Opraví chodník u pekáren

Česká Lípa - Bezbariérový a místo poničeného asfaltobetonového povrchu nová zámková dlažba. Tak už brzy bude v České Lípě vypadat také chodník směřující od pekáren do Dolní Libchavy. „Opravíme ho až ke křižovatce s ulicí U Hřiště," upřesňuje připravovanou rekonstrukci českolipský místostarosta Juraj Raninec. Odhadované náklady jsou vyčísleny na 2 miliony korun. Kromě nového povrchu budou v celém úseku vyměněny také obrubníky.

Dobří lidé stále existují

Česká Lípa - Vděčnost a úžas prožívala minulý čtvrtek maminka sedmiletého Dominika Slavského, který trpí autismem. Přesně týden po charitativní akci v Novém Boru (Čtěte ZDE), kdy bylo čtrnáctiletému Vítkovi Kouřilovi z České Lípy, který má od mala středně těžkou mentální retardaci, atypický autismus a další zdravotní omezení, splněno přání jezdit na speciální tříkolce, se udál další dobrý skutek. Sedmiletý Dominik chodil do školky Bratří Čapků na Ladech, stejně jako Vítek, a oba kluky učila Kateřina Hummelová. Té není chlapcův život lhostejný ani nyní, kdy už chodí na základní školu. Po novoborské benefici se zmínila své známé o dalším chlapci, který by potřeboval speciální tříkolku. A její matka shodou okolností měla takovou doma ve sklepě. „Darovaným kolem udělala synovi ohromnou radost a mě dojala k slzám. Dominik má problémy se stabilitou, takže pro nás bylo klasické kolo nemyslitelné, ač po něm moc toužil, a trojkolku jsem si zase nemohla dovolit pořídit. Z celého srdce děkuji za sebe i syna oběma manželům Horynovým, ač ani slůvko děkuji nedokáže vyjádřit naši vděčnost a úžas, jak hodní lidé mezi námi žijí," popsala Dominikova maminka.

Malý Dominik si už také užívá svou speciální tříkolku.Zdroj: Deník

Na čtvrtečním trhu bude ghíčko

Česká Lípa - Na posledním říjnovém farmářském trhu na Škroupově náměstí v České Lípě představí farmáři úplnou novinku „České ghíčko". Jedná se o v Evropě i ČR stále populárnější přepuštěné máslo. V České Lípě tento produkt můžete koupit poprvé. Podzimní aranže, věnce na dušičky, halloweenské dýně a další typicky podzimní výrobky nabídnou trhovci na několika stáncích. Stále bude k dispozici slušný výběr čerstvé české zeleniny, ovoce a řezaných květin. Ochutnávky zdarma připravilo pojízdné uzenářství Mareš, prodejce ručně zdobených medových perníčků i stánek se zeleninovými a ovocnými šťávami z Křižan. Trh dále nabídne výrobky Mléka z farmy, kvalitní sušené i kandované ovoce, velký výběr oříšků, jedlých semínek, poctivý český med, čerstvé pečivo, vajíčka, kuřata z malochovu a mnohé další. Vybrat si můžete z mnoha druhů koření, řemeslných výrobků nebo zrnkové i mleté kávy ze soukromé pražírny. Farmářské trhy se konají každý čtvrtek od 8 do 13 hodin.

Vykradl dům, dlouho se neradoval

Česká Lípa - Díky tomu, že dům v ulici U Kapličky v České Lípě jeho majitelé plně nevyužívají, si mohl třicetiletý zloděj udělat opravdu důkladnou prohlídku vyhlédnutého objektu. Při ní způsobil obrovský nepořádek a odnesl si cennosti v hodnotě 74 000 korun. Z lupu se však dlouho neradoval, policisté jej dopadli. „Dopadený muž si v této souvislosti v převzal písemné vyhotovení usnesení o zahájení trestního stíhání pro přečiny krádeže, poškození cizí věci a porušování domovní svobody, za které ho soud může poslat až na 5 let do vězení," říká policejní mluvčí Ivana Baláková s tím, že muž byl v posledních třech letech za majetkovou trestnou činnost již jednou pravomocně odsouzen.

Nejoblíbenějšími jmény jsou Eliška a Jakub

Liberecký kraj - Nejoblíbenějším chlapeckým jménem v kraji v letošním roce zůstal Jakub, mezi dívčími jmény si rodiče nově oblíbili Elišku, na rozdíl od loňska, kdy převládaly Adély a Terezy. Mezi další oblíbená dětská jména patří Matěj, Adam, Daniel, Tomáš, Vojtěch, Tereza, Adéla a Anna. Informoval o tom Český statistický úřad, který vždy analyzuje jména dětí narozených v měsíci lednu. Úřad zkoumá i nejčastější jména rodičů. „V našem kraji jim vévodili Janové a Jany," uvedla statistička Stanislava Riegerová.

MŠ v Lindavě by se měla dočkat nejen nové fasády

Cvikov - Mateřská škola v Lindavě by v příštím roce měla projít rekonstrukcí. „V současné době se zpracovává projektová dokumentace na opravy. Ty budou zahrnovat zateplení fasády, výměnu oken, vstupních dveří, odizolování objektu a výměnu topného systému," uvádí Ivo Čeřovský, ředitel Základní školy a Mateřské školy Bohumila Hynka ve Cvikově. Akce je podle něho plánovaná až na příští rok. Podmínkou však bude získání dotace, o kterou bude škola žádat na Státním fondu životního prostředí z programu Úspora energií objektu.

K Čeplu vedou nové schody

Doksy - Přístup k zátoce Čepelského rybníka v Doksech je opět možný. Původní schody, které zde byly postaveny před několika lety, kdosi použil k vlastní potřebě anebo za pár korun prodal do šrotu. „Dnes zde stojí opět nové, postavené s profesionální dokonalostí umožňující pohodlný přístup nejen rybářům, ale také všem milovníkům krásné přírody. Oceňuji tak nejen dobře provedenou práci, ale také odvahu udělat něco, z čeho zrovna žádný prospěch nekyne, ale je to ve prospěch všech," uvedl Jan Kapoun z Doks. Pochvala a poděkování proto patří kolektivu Státní správy hmotných rezerv se sídlem v Doksech, která nové schody vystavila

Policie kontrolovala kamiony

Liberecký kraj - Policisté v kraji kontrolovali kamiony a nákladní automobily. Zaměřovali se na to, zda řidiči dodržují přestávky, zda nedochází k manipulaci s tachometrem, zjišťovali i technický stav vozidel. „Během týdne zkontrolovali celkem 53 nákladní automobily, z nichž 16 bylo cizinců," potvrdila mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová, podle které zjistili policisté porušení zákona u 22 řidičů. Osmnáct vyřešili na místě uložením pokut ve výši 7 900 korun a čtyři oznámili správním úřadům. Nejvíce prohřešků se týkalo technického stavu aut. „Řidiči by se proto měli připravit, že v podobných akcích budeme pokračovat," dodala mluvčí.

Rozhodnutí Disciplinární komise z 20. října

ZÁKAZ ZÁVODNÍ ČINNOSTI NEPODMÍNĚNĚ:
VOKOLEK Miloslav (Dubá) - zákaz činnosti na 4 soutěžní utkání (§ 45/2) + pokuta 200,-Kč.
BREJCHA Jiří (Loko Česká Lípa) - zákaz činnosti na 2 soutěžní utkání (§ 42/1).
VITOUŠ Martin (Nový Oldřichov) - zákaz činnosti na 1 soutěžní utkání (§ 46/1).
HEŘMÁNEK Pavel (Tuhaň) - zákaz činnosti na 3 měsíce, a to od 16. 10. do 15. 11. 2016 s přerušením a od 20. 3. do 19. 5. 2017 + pokuta 500,- Kč (§45/2+ §48/4).
POKUTY:
LUKEŠ Lukáš (Dubnice) - pokuta 300,-Kč (za vyloučení § 46/2 + RS OFS).
VOKÁL Josef (Velký Valtinov) - pokuta 300,- Kč (za vyloučení § 46/2 + RS OFS).
LUFT David (Brniště) - pokuta 300,- Kč (za vyloučení § 46/2 + RS OFS).
MALIČ Marek (Polevsko) - pokuta 300,- Kč (za vyloučení § 46/2 + RS OFS).
OSTATNÍ:
ZÁVODSKÝ Marek (Dubnice) - žádosti o prominutí zbytku trestu vyhověno, činnost uvolněna od 21. 10. 2016 (§ 41).
FLIEGER Miroslav (Horní Police) - žádosti o prominutí zbytku trestu vyhověno, činnost uvolněna od 21. 10. 2016 (§ 41).