Uvnitř kašny v Lípě bude olověná vana

Česká Lípa - Prosakovat vodu do kamene už by neměla historická kašna s delfíny na náměstí T.G. Masaryka v České Lípě. Kašna ve své dnešní podobě byla vytvořena v roce 1837 (tento letopočet je na severní straně kašny vyrytý) kameníky z Hořic v Podkrkonoší. Do kašny bude totiž letos nově umístěna olověná vana, vyrobená na míru pro kašnu. Celkovou rekonstrukci provede restaurátor Allan Doupal ze Šternberka u Olomouce.

U Průrvy je občerstvení, na Borečku zase tábořiště

Mimoň, Noviny pod Ralskem - Hned dvě zajímavé novinky čekají v letošním roce na vodáky, kteří si vyrazí sjet řeku Ploučnici. U mostu na Borečku vyrostlo během několika měsíců úplně nové vodácké tábořiště, jehož oficiální název zní: „Vodácké obslužné centrum". V objektu jsou umístěny sprchy, toalety a nezbytné občerstvení a posezení s krbem, čepuje se jedenáctka ze Svijan a nechybí ani něco k zakousnutí. Celé okolí je také upraveno, něco podobného v těchto místech u Ploučnice hodně chybělo. Navíc přímo u slavné Průrvy Ploučnice v Novinách pod Ralskem vyrostlo občerstvení s venkovním posezením, které disponuje mobilními WC, velkou terasou, má velký výběr alkoholických a nealkoholických nápojů včetně rychlého občerstvení. Dále nabízí možnost táboření pro vodáky a cyklisty. Nedaleko, zhruba sto metrů, se nachází parkoviště.

Na hřbitově v Oldřichově spadla zeď

Nový Oldřichov - Na dolním hřbitově v Novém Oldřichově spadla část hřbitovní zdi. Podle starostky Marcely Novotné momentálně nelze opravit pouze onu část, ale bude nutné zrekonstruovat celý severní úsek zdi. „Na takovou rekonstrukci je nutné získat povolení ze stavebního úřadu, vypracovat projektovou dokumentaci. Náklady na realizaci budou vysoké," vysvětlila starostka. V současné době je spadlá část zdi označena reflexní páskou.

Zákupy opět představují zapomenuté zámky

Zákupy - Výstava, která představuje dnes nepřístupná či již neexistující šlechtická sídla v Libereckém kraji a jeho okolí, je během letošní sezony opět otevřená na zámku v Zákupech (Sloup, Svojkov, Mimoň, Zahrádky, Doksy, Hrubá Skála, Kopidlno, Jičíněves a další). Vystaveny jsou předměty z původního vybavení zámků ve Sloupu, Svojkově, Mimoni, Zahrádkách, Doksech, Hrubé Skále, Kopidlně či Jičíněvsi, dále portréty jejich někdejších majitelů i historické fotografie jejich interiérů z doby před rokem 1945.

Do Doks přijel ministr životního prostředí

Doksy - Podruhé v krátké době přijel na Českolipsko ministr životního prostředí Richard Brabec. Po návštěvě v bývalém vojenském prostoru Ralsko, kam dorazil na pozvání hejtmana Libereckého kraje Martina Půty, zavítal v pátek ministr také do českolipské části Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko Máchův kraj a navštíví Doksy. „Na programu měl mimo jiné setkání se starosty obcí Máchova kraje a prohlídku dokončované rekonstrukce výpusti Máchova jezera," řekl Ladislav Pořízek, vedoucí regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny. Více o návštěvě čtěte v sobotním Deníku

Den Země připomenou výstavou

Česká Lípa - Morčata různých plemen, zakrslí králíci i holubi budou k vidění na výstavě zvířat, kterou ke Dni Země pořádá v neděli občanské sdružení Na větrné hůrce. Především děti se na akci mohou seznámit s tradičními druhy zvířat chovaných na našem venkově, o podmínkách, v jakých se chovají či o jejich využití. „Rádi bychom tímto podpořili zachování dědictví našich babiček a dědečků a napomohli vrácení drobných chovů zvířat, alespoň na naše vesnice. Děti se mohou svézt na ponících a pohladit si většinu zvířátek," říká za pořadatele Jana Prokešová. Výstava se koná v neděli dne 26. dubna od 9 do 14 hodin v areálu ČSCH v Liberecké ulici ve Staré Lípě.

Nehoda tří aut ucpala hlavní tah v Lípě

Česká Lípa - Dopravní nehoda tří osobních aut zkomplikovala provoz v Borské ulici v České Lípě ve středu krátce po 9. hodině ráno. Havárii způsobila řidička mercedesu, která nesledovala provoz. Deníku to řekla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková. „Nevšimla si, že auto před ní zpomaluje a narazila do něj," popsala Baláková. Bez újmy z nehody nevyšel pick-up značky Škoda, jehož řidič vyčkával až bude moci bezpečně vjet do kruhového objezdu. Nehoda se obešla bez zranění. Škoda, vzhledem k typům vozů, se vyšplhala na 160 tisíc korun.

Mandle kradl recidivista ve velkém

Česká Lípa - Několik balení mandlí v celkové hodnotě přes 4 000 Kč se z obchodního domu Albert v České Lípě pokusil odcizit šestatřicetiletý pachatel z Trutnovska. Vzhledem k jeho trestní minulosti se u dotyčného muže i s ohledem na způsobenou škodu jednalo o přečin krádeže. Pachatel byl na místě omezen na osobní svobodě strážníky přivolané městské policie a eskortován na Policii ČR k dalším úkonům.

Školy budou soutěžit o „nejlepšího sběrače"

Českolipsko - Upozornit na důležitost ochrany životního prostředí a motivovat žáky mateřských, základních a středních škol k ekologickému chování. To je cíl soutěže „Zelená škola nejlepší sběrač", která startuje symbolicky na Den Země, 22. dubna 2015. V rámci velké sběrové akce mohou děti přinést ze svých domovů vysloužilá elektrozařízení a baterie, které budou následně předány k recyklaci. Vítězem se pak stane škola, která nasbírá nejvíce kilogramů v přepočtu na jednoho žáka. Ekologická soutěž je realizována v rámci projektu Zelená škola, do kterého je v současné době zapojeno přes 350 škol z celé České republiky. O zapojení do projektu Zelená škola je možné zažádat přes registrační formulář na webových stránkách

Dohrávka I. A třídy pro Stráž

Stráž pod Ralskem - Ve středeční dohrávce 18. kola fotbalové I. A třídy zvítězil celek Stráž pod Ralskem nad Desnou 4:3 po poločase 1:1. Hosté v utkání třikrát vedli, domácí vždy srovnali, až Špivák v 70. minutě dostal ideální přihrávku od Zdeňka Brože a z malého vápna rozhodl na konečných 4:3. Branky: 39. Košťál, 49. Brož, 67. Podroužek, 70. Špivák - 6. a 62. Kořínek, 47. Holman. Rozhodčí: Marek O., ŽK: 0:2, ČK: 55. Moc (D). Diváků: 100.