Požár kůlny U Ploučnice zkomplikoval provoz

Česká Lípa - Požár dřevěné kůlny v neděli odpoledne zkomplikoval provoz na silnici II/262 v českolipské ulici U Ploučnice ve směru z České Lípy na Zákupy. Hasiči zasahovali v lesnatém terénu v těsné blízkosti silnice. Jak Deníku řekl řídicí důstojník Filip Drchota, hořela tam kůlna o velikosti zhruba 4 x 6 metrů. „Když hasiči přijeli, už se pomalu rozpadávala. V podstatě shořela v plném rozsahu," popsal Drchota. Prvotní domněnky o tom, že by se uvnitř kůlny mohl nacházet člověk, se hasičům, nepotvrdily. V době požáru, jak se ukázalo, v kůlně totiž nikdo nebyl. Na místě zasahovali profesionální hasiči z České Lípy.

Přírodní zahradu do školky chtějí i v Šenově

Kamenický Šenov - Příjemnější pobyt na zahradě budou mít zřejmě už brzy děti v Kamenickém Šenově, které navštěvují mateřskou školku Mistrovická. Radnice plánuje využít výzvy Státního fondu životního prostředí a vybudovat z dotačních peněz zahradu přírodního typu plnou originálních prvků. O modernizaci zahrady budou jednat zastupitelé v Kamenickém Šenově na veřejném zasedání v pondělí 16. března v 16 hodin. Přírodní zahrada slouží už zhruba rok například dětem v mateřské škole v Novém Boru. Podobná roste do krásy také ve Skalici u České Lípy. Tam se děti mohou těšit třeba na proutěné chýše, vodní pískoviště, několik houpacích sítí nebo broukoviště.

Na novoborské seniory si „šmejdi" nepřijdou

Nový Bor- Nekalé obchodní praktiky, nátlak, zastrašování nebo předražené nekvalitní zboží či služby, to jsou atributy tzv. šmejdů, kteří svou činnost zaměřují především na seniory. Dříve narození z Novoborska pak mohou získat užitečné informace i návod, jak nenaletět, na přednáškách. Na konci března se mohou senioři vypravit do Komunitního centra v areálu bývalé LDN. Přednášku plnou užitečných rad tu pro ně na pátek 27. března od 13,30 hodin připravila nezisková organizace Spravedlivý mezi seniory a Občanská poradna Liberec. Jak uvedla Andrea Málková z organizace Spravedlivý mezi seniory, přednášky a besedy s touto tématikou se mají v Novém Boru pravidelně opakovat. „Zahájili jsme kromě každoměsíčních cestovatelských besed také nové téma, kterému se chceme v tomto roce pravidelně každé dva měsíce věnovat. Toto téma navazuje na problematiku zneužívání důvěřivých seniorů a obecně všech občanů. Děláme to na základě vlastní zkušenosti, kdy jsme se sami potkali s novodobým praktikováním podvodných akcí společností, které lze kategorizovat jako tzv. šmejdy," sdělila Andrea Málková a dodala, že v současnosti roste počet podvodů kamuflovaných jako uzavření zdánlivě výhodnější smlouvy u telefonních operátorů či snížení energetických tarifů.

Zloděj kol z Lípy je už za mřížemi

Česká Lípa - Rychlá akce českolipské policie i soudu. Pětadvacetiletý muž z Karlovarska, který během posledního půl roku v České Lípě nakradl jízdní kola za bezmála 105 tisíc korun, je už za mřížemi. Vězeňská eskorta si pro něj přijela na základě soudního rozhodnutí o uvalení vazby, o které policie žádala ihned po tom, co zloděje v tomto týdnu dopadla. Pětadvacetiletý muž má na svědomí především krádeže v domě v českolipské Brněnské ulici, ale také v Havlíčkově nebo Litoměřické. V minulosti si již ve věznici odpykával trest za podobné jednání v délce 20 měsíců.

Do Stráže spěchala záchranka

Stráž pod Ralskem - Tři zraněné si vyžádala čtvrteční nehoda na křižovatce se silnicí II/278 u Stráže pod Ralskem. Střetla se tam tři osobní auta, zraněná byla posádka vozidla Hyundai Accent, jejíž řidič nedal v křižovatce přednost. „Tři cestující utrpěli lehčí poranění hlavy, hrudníku a břicha. Záchranka je odvezla na oddělení traumatologie do liberecké nemocnice," uvedla mluvčí záchranky Jana Kučerová. K nehodě došlo krátce před 10. hodinou. Řidič hyundaie, kterým byl cizinec, mířil do Stráže pod Ralskem. Jak popsala mluvčí policie Ivana Baláková, v křižovatce nedal přednost a střetl se s dalším vozidlem Volkswagen Crafter. „Crafter byl nárazem odmrštěn na vozidlo stojící u křižovatky," doplnila Baláková. Kromě záchranky a policie na místě zasahovali také hasiči z Jablonného a Mimoně, kteří pomáhali s ošetřením zraněných.

Akce Ukliďme příkopy se koná v 11 obcích Podralska

Českolipsko - Do společného jarního úklidu příkopů v blízkosti silnic se pod taktovkou Podralského nadačního fondu letos připojí jedenáct obcí. Dobrovolníci, kteří mají rádi přírodu a chtějí přispět ke zdravějšímu a krásnějšímu životnímu prostředí, budou moci přiložit ruku k dílu v Brništi, Cvikově, Bohaticích, Mimoni, Velkém Valtinově, Jablonném v Podještědí, Novém Boru nebo ve Svoru. Akce se bude konat postupně od 18. do 29. března.

S parfémy přes pokladnu neprošel

Česká Lípa - Až tři roky ve vězení hrozí čtyřicetiletému muži z České Lípy, který opakovaně kradl drogistické zboží v českolipských prodejnách. Se šampony, sprchovými gely nebo také oleji do koupele, jej v tomto týdnu zadržela bezpečnostní agentura hypermarketu Albert v České Lípě. Policii se přiznal také ke krádeži v drogerii Rosmann v centru města. Zloděj přišel dohromady ke zboží v hodnotě zhruba 1600 korun a již si převzal usnesení o zahájení trestního stíhání.

Podvod ženy z Českolipska odhalila jihočeská policie

České Budějovice - V rukou specialistů z budějovické hospodářské kriminálky skončila třicetiletá žena z Českolipska a její o čtyři roky starší známý z Prahy. Čelí obvinění z úvěrového podvodu, při kterém se nezákonně obohatili o 200 tisíc korun. Hlavním iniciátorem byl zřejmě muž, který navedl ženu k uzavření smlouvy o půjčce s velkou finanční společností. „Ženu nejen navedl, ale stal se také jejím spolupachatelem tím, že vyhotovil falešné potvrzení o výši příjmu, potřebné k uzavření předmětné smlouvy," uvedl jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura. Při prokázání viny hrozí Českolipance až pětiletý pobyt za mřížemi.

Kraj zažil loni nejlepší sklizeň

Liberecký kraj - Nejlepší sklizeň v historii s rekordními výnosy obilovin a řepky zažili loni pěstitelé v Libereckém kraji. Sklízeli v průměru 5,79 tuny obilí z hektaru a řepka dávala 3,9 tuny z hektaru. Někde sklízeli z hektaru i 10 tun obilí, to v podhorském v Libereckém kraji nikdo nepamatuje. Údaje zveřejnil Český statistický úřad. Ani letos by úroda nemusela být špatná. "Loni nebyla žádná zima a hlavně škůdci tam zůstali, letos to bylo přeci jen lepší. Pole zatím vypadají lépe než před rokem, bylo také víc sněhu, a tudíž víc vláhy," řekl Jiří Teplý z Agrární komory pro Liberec a Jablonec. Hlavně je teď podle něj potřeba, aby se do polí co nejdříve mohli dostat zemědělci a pole přihnojit a zajistit si dobrou úrodu.

Sousední České Švýcarsko omezilo vstup do parku

Děčínsko - Počátkem března omezila Správa národního parku České Švýcarsko vstup do lokalit, ve kterých hnízdí zvláště chráněné druhy ptáků. Celkem se podle mluvčího Tomáše Salova jedná o 23 lokalit, ve kterých hnízdí sokoli stěhovaví, čápi černí a výři velcí. Opatření se nijak nedotýká sítě značených turistických cest, návštěvníci je nadále mohou využívat bez omezení. Ptáci se i bez rušení ze strany člověka musí vyrovnat s celou řadou nástrah, aby mláďata dostala šanci dorůst a osamostatnit se. Zákazy vstupu jsou platné do 30. června pro hnízdiště sokolů a výrů, v případě čápů černých do 31. července.