Hromadu staré trávy zachvátily plameny

Jablonné v Podještědí - Sedm hasičských jednotek vyjelo ve středu odpoledne k požáru staré trávy do obce Kněžice u Jablonného v Podještědí, kde hořela halda o rozměrech 40x 10 metrů. Trávu určenou pro kompostování, hasiči nechali po dohodě s majitelem kontrolovaně shořet. Náklady na hašení by totiž byly vyšší než ty uchráněné. Majitel poskytl na místo techniku, s jejíž pomocí hasiči roztahali hromady a následně dohašovali. Jelikož nebylo možné vyloučit úmyslné založení požáru, převzala případ PČR.

Horní Police plánuje vrt pro koupaliště

Horní Police - Kvalitnější vodu do koupaliště chce v budoucnu zajistit obec Horní Police. Plánuje proto vybudování vrtu. „V současné době poptáváme firmy, které tuto službu zajišťují," potvrdila hornopolická starostka Marie Matysová. Voda v koupališti pochází z místního potoka a koupání je tu na vlastní nebezpečí. „Voda není ověřována, proto se ani nevybírá vstupné," dodala starostka. Obec koupaliště každoročně na sezonu pronajímá. V provozu tu je restaurace a místní také celoročně využívají dětské hřiště, které tu vzniklo v roce 2011 díky dotaci z ministerstva místního rozvoje. V areálu probíhají v sezoně různé akce jako dětský den, loučení s létem, v rámci Třešňové pouti koncert. „Po dohodě nájemce zařizuje různá vystoupení a hudební pořady. V rámci rozpočtu obec zajišťuje v sezóně i mimo ni údržbu celého areálu," uvedla starostka.

Premiéra s Třískou se odkládá

Česká Lípa - Na neurčito se odkládá exklusivní premiéra nové divadelní hry Shylock s Janem Třískou v hlavní roli, kterou měli lidé v českolipském Jiráskově divadle vidět 12. května. Herec měl autonehodu v Los Angeles a jeho zdravotní stav mu nedovoluje se představení zúčastnit. „Vstupenky zůstávají v platnosti na náhradní termín, o kterém jednáme. Vstupenky je možné i vrátit," informovala Babora Škopková za Kulturu Česká Lípa. Hra Shylock je uváděna s obrovským úspěchem u diváků i u odborné veřejnosti v Kanadě, USA a v západní Evropě. V Čechách příběh proti antisemitismu a terorismu uvádí Divadlo Na Jezerce.

Bor zjišťuje, které programy úředníci opravdu potřebují

Nový Bor - Úsporněji než dříve bude hospodařit město Nový Bor s uživatelskými licencemi softwarových aplikací, které využívají její úředníci. Ukázaly to výsledky rozsáhlé kontroly provedené odborníky na informační technologie. Podle nich město za čtvrtletní podporu programů zaplatí ročně o bezmála dva tisíce korun méně díky snížení základní ceny licencí o 6 600 na 355 540 korun. Dodatek smlouvy, který řeší aktuální počet licencí, mají zastupitelé města schválit na svém středečním zasedání. Konkrétně jde o aplikace pro stavební úřad, přestupky, silniční a vodoprávní úřad, památky a úřad územního plánování.

Nájemníci přistihli zloděje přímo při činu

Česká Lípa - Díky pohotové reakci nájemníků bytového domu v Dubické ulici v České Lípě, se policistům v neděli podařilo dopadnout zloděje, který má na svědomí rovnou několik krádeží. Přistihli přímo při činu, když jim kradl boty a pracovní oblečení v hodnotě 1 700 korun. Ještě o den dříve si zloděj ve stejném domě přišel k vrtačce, pile a konzervám, které ukradl ve sklepě. Dvaapadesátiletému muži z Děčínska nyní hrozí až tři roky vězení. Jak uvedla mluvčí českolipské policie Ivana Baláková, jde totiž o recidivistu, který již byl v posledních třech letech za krádeže odsouzen.

Novoborsko se začne zajímat také o cyklostezky

Novoborsko - Svazek obcí Novoborsko se v budoucnu více zaměří na provoz cyklostezek a obcím, kudy vedou, bude moci přispět na jejich správu. Umožní to nový fond, o jehož vzniku zástupci Svazku dlouhodobě jednají. „Zatím jsme společně financovali hlavně údržbu lyžařských tras, ale když jsme o tom diskutovali, zjistili jsme, že cyklostezky v podstatě pomíjíme a společně neřešíme," vysvětlil Jan Sviták, šéf Svazku obcí Novoborsko a starosta obce Prysk. Dohoda by měla přinést také návrh na systematické financování, které v rámci jednotlivých obcí doposud chybí. Součástí by podle Svitáka mohla být i výpomoc s cyklostezkou Varhany, o kterou pečuje stejnojmenný svazek. „Zatím je vše v jednání, protože nemáme připravené konkrétní schéma, dohoda by měla vzniknout v létě," doplnil Sviták.

Řidiči, pozor. Přes silnice právě migrují žáby

Českolipsko - Už to zase začalo. Fascinující tažení obojživelníků do „rodného" rybníku, kde přivedou na svět další generaci, která se do svého rodiště vrátí zase napřesrok. Před koly projíždějících aut budou opět zachraňovat žáby žáci Ekoškoly v Dubé, a to už třináctým rokem. U silnice ve směru na Dřevčice opět vyrostou zábrany s odchytovými nádobami pro migrující obojživelníky. Školáci z Dubé jich za uplynulé roky zachránili tisíce. U odchytových nádob se bude v následujících týdnech střídat několik tříd Ekoškoly i místní předškoláci. Každý den má jedna třída službu a vše se zapisuje do deníku.

Nová publikace o historii Lípy

Českolipsko - Řadu historických publikací o České Lípě v těchto dnech rozšířila nová publikace Historismus a secese v České Lípě, jejímiž autory jsou Jaroslav a Michal Panáčkovi. Historicko památkářská publikace Panáčkových představuje veřejné budovy a obytné domy postavené v České Lípě na konci 19. a začátku 20. století v architektonickém stylu historismus a secese. Publikaci můžete zakoupit u knihkupců v Lípě, městském infocentru, ve Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě nebo ve Státním okresním archivu Česká Lípa.

Dobrá zprava pro malé pacienty

Stráž, Česká Lípa - Sladké a veselé Velikonoce budou mít malí pacienti v českolipské nemocnici. Strážský spolek Člověče, zasměj se organizuje sbírku drobných dárků a cukrovinek, které chce dětem předat. Sběrné místo na podatelně vytvořili už třeba v Zákupech. Bližší informace o sbírce na telefonním čísle 608 766 876 a webu clovecezasmejse.straz.cz.

Do Doks se sjedou závodit hasiči a policisté z celé země

Doksy - Do nádherného prostředí Máchova kraje se letos po čtyřech letech vrátí Přebor Hasičského záchranného sboru ČR, Policie ČR a zaměstnanců Ministerstva vnitra v orientačním běhu. Pořadatelem letošního 22. ročníku je HZS Libereckého kraje. Všichni příznivci tohoto sportu se mohou těšit na skvělou akci v krásné přírodě v Doksech a okolí. Přebor se uskuteční na začátku června a tradičně jeho součástí bude běh jednotlivců i tříčlenných štafet.