SČVaK opět řešil kvalitu vody v Boru

Nový Bor- Rovnou na několika místech v Novém Boru společnost Severočeské vodovody a kanalizace (SČVak) musela provést během října kontrolní odběry vody. Bylo to na základě podnětů novoborské radnice, které si někteří obyvatele města stěžovali na zhoršenou kvalitu pitné vody a poukazovali tím na nedávnou situaci, kdy se městem šířila z vody infekce. SČVak v Novém Boru kontroloval pomocí odběrů kvalitu vody v ulici U Vodárny, ve sklářské škole v Revoluční ulici, Na Slovance, Brigádníků, penzionu Arnultovice a Generála Svobody. „Všechny naměřené výsledky odpovídaly předepsaným limitům legislativy pro pitnou vodu," ujistila obyvatele mluvčí SČVaKu Iveta Kardianová.

Zásah policie na poli s konopím: inspekce stále šetří okolnosti

Česká Lípa, Bukovany - Generální inspekce bezpečnostních sborů i nadále vyšetřuje okolnosti zásahu českolipských policistů proti brigádníkům na poli s technickým konopím u Bukovan letos v říjnu. Nejvyšší kontrolní orgán bezpečnostních složek má především rozhodnout o tom, zda se policisté chovali adekvátně. To inspekce řeší na základě stížnosti majitele pole, podle něj policisté použili nepřiměřené násilí. Podle mluvčí GIBS Radky Sandorové vyšetřování obvykle může trvat až několik měsíců.

Více o zásahu ZDE: Zásah policie u Bukovan řeší inspekce

Michal Nesvadba se zranil, do Boru nepřijede

Nový Bor - Kvůli zranění Michala Nesvadby se ruší sobotní představení Michal k snídani, které se mělo uskutečnit tento týden v Městském divadle v Novém Boru. „Velice se všem omlouváme. Vstupenky je možné vracet až do pátku 20. listopadu na místech, kde byly zakoupeny," říká za pořadatele Jitka Bokrová. Termín náhradního představení ještě není znám.

Seniorka svěřila tašku cizím lidem, přišla o ni

Česká Lípa - Kuriózní případ krádeže vyšetřují v těchto dnech českolipští policisté. Třiašedesátiletá žena z České Lípy se na ně obrátila o pomoc s vypátráním zlodějů, kteří ji v centru města obrali o nákupní tašku, ve které měla také peněženku s šesti tisíc korunami. Na policejním oddělení ale seniorka mimo jiné vypověděla, že pozdějším zlodějům osobní věci v podstatě sama odevzdala. „V pondělí okolo 14. hodiny se před obchodním domem Andy dala do řeči s mužem a ženou, požádala je, aby jí pohlídali tašku a sama si odskočila na nákup," uvedla mluvčí policie Ivana Baláková.

Výluka na trati do Liberce

Liberecký kraj - Až do 18. listopadu probíhá nepřetržitá výluka na železniční trati z České Lípy do Liberce, a to v úseku Karlov pod Ještědem Křižany. Z důvodu částečných, případně úplných uzavírek ulic Kubelíkova a Ještědská v Liberci bude po dobu výluky zastávka náhradní autobusové dopravy Liberec-Horní Růžodol mimořádně přemístěna do ulice Americká na zastávku MHD Domažlická.

Usnul v autobuse, zloděj ho obral o mobil i peníze

Nový Bor - Cesta autobusem z Prahy do Nového Boru se nepříjemně prodražila čtyřiadvacetiletému mladíkovi z Českolipska. Během jízdy, zatímco si zdříml, jej totiž okradl některý ze spolucestujících a mladý muž přišel o osobní věci v hodnotě bezmála šesti tisíc korun. Případ nyní vyšetřují českolipští policisté. V případě, že se jim podaří zloděje z autobusu vypátrat, pachatele nemine obvinění z krádeže i neoprávněného opatření platebního prostředku.

Tip na svátek: Sametová štafeta

Česká Lípa - Závod pro rodiny s dětmi chystá na státní svátek 17. listopadu českolipský Sportareál. Sametová štafeta je určená pro čtyřčlenné rodinné týmy. V družstvu by mělo být alespoň jedno dítě do 15 let, které doplní rodiče, babička s dědou či kamarádi. Na první tři nejrychlejší týmy čekají věcné ceny. Ale ani ti, co se nepostaví na stupně vítězů, neodejdou s prázdnou. Všichni účastníci si odnesou diplom a něco sladkého na zub. Zábavu i poučení přiveze vodní záchranář žabák Kvaky, proběhnou zábavné workshopy pro děti i dospělé a soutěže o ceny. Registrace je možná předem na e-mailu pokornar@sportlipa.cz.

Martin na bílém koni nepřijel

Liberecký kraj - Pranostika o svatém Martinu zůstane i letos, obdobně jako v jiných letech, nenaplněna. Teploty, které o víkendu lokálně dosahovaly až ke 20 °C, se sice v tomto týdne mírně snižily, ale stále zůstávají výrazně nad průměrem. Více méně podobné počasí, tedy s minimem srážek, proměnlivou oblačností a maximy i nad 15 °C, se udrží nejspíš až do pátku. Svatý Martin přináší obvykle denní teploty kolem +4 až +7 °C. Sníh se při něm vyskytuje jen zřídka, navzdory všeobecně známým pranostikám. Ochlazení se nám rýsuje na sobotu 14. listopadu, v nižších polohách by denní teploty měly klesnout někam do rozmezí mezi +5 a +10 °C, na horách bude ochlazení razantnější, a hřebeny hor by se měly dočkat ochlazení k bodu mrazu. Sem tam nějaká vločka sněhu už by mohla i poletovat, ale významnější srážky nečekáme, tudíž to na souvislejší vrstvu sněhu nevypadá. A hlavně, ochlazení bude jen velmi krátké, a už od neděle k nám opět začne proudit teplý vzduch… Zima se sněhem tedy podle meteorologů ještě zdaleka není v dohledu. (zdroj: meteocentrum.cz)

Skupina Tutti Frutti hledá pomoc kvůli mistrovství světa

Česká Lípa - Českolipská taneční skupina Tutti Frutti se v letošním roce díky své obrovské píli dokázala dostat mezi absolutní taneční špičku v hiphopovém tanci, a to v ČR i Evropě. Skupina totiž zvítězila na Mistrovství České republiky i Mistrovství Evropy v soutěži Hip Hop Unite. Díky těmto skvělým umístěním se tanečníci nominovali na Mistrovství světa Hip Hop Unite, které se koná v prosinci v karibském Martiniku. Jelikož je ale celý výjezd pro celý mladý tým i jejich rodiče finančně velice náročný, je celý start na mistrovství ohrožen. Proto se skupina obrací na veřejnost s prosbou o pomoc. Přispět k cílové částce můžete přes web Startovač.cz, kde můžete podpořit projekt „Tutti Frutti jede na Martinik". „Bylo by nám nesmírnou ctí reprezentovat ČR na tak prestižní soutěži, jakou je Hip Hop Unite," vzkazuje skupina.

Turistický klub láká v listopadu na řadu výletů

Nový Bor - Pěšky, ale i autobusem se pravidelně každý týden členové i příznivci Klubu českých turistů z Nového Boru vydávají vstříc atraktivním místům nejen regionu Českolipska. Nejbližší termín výletu, na který klub nyní láká, je už tuto sobotu. Turisté se vydají v 9 hodin z náměstí Míru v Novém Boru do Sloupu v Čechách, kde navštíví Záhořínskou kapli, rozhlednu. Zpět z výletu dlouhého 13 kilometrů se vrátí okolo 18. hodiny. Další akcí klubu bude o týden později autobusový zájezd po památnících severních Čech.