MIMOŇ

U Bohatic se zranil cyklista

K 10 dopravním nehodám vyjížděly během pátku vozy záchranky Libereckého kraje. „Nejhorší situace byla v pátek v podvečer, naštěstí šlo většinou jen o lehčí zranění,“ shrnul mluvčí Zdravotnické záchranné služby LK Michal Georgiev tento víkend. K těžšímu zranění cyklisty došlo v sobotu odpoledne po kolizi s osobním autem u Mimoně. Se středně těžkým zraněním byl dopraven do krajské nemocnice. Nehoda se stala krátce před 15. hodinou nedaleko Bohatic.

„Řidič osobního vozidla volkswagen jel ve směru od Bohatic na Mimoň. Před ním jel ve stejném směru muž na jízdním kole, který chtěl pravděpodobně odbočit vlevo a dle prvotního šetření zřejmě nedal znamení o změně směru jízdy. Na to řidič osobního vozidla jedoucí za ním nestačil včas zareagovat a zezadu do něj narazil,“ uvedla policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová. Při srážce utrpěl dvaapadesátiletý cyklista středně těžké zranění, se kterými jej do liberecké nemocnice transportoval vrtulník.  „Ještě před transportem policisté podrobili oba účastníky dopravní nehody orientačním dechovým zkouškám na alkohol, jejichž výsledky byly v obou případech negativní,“ dodala Šrýtrová s tím, že okolnostmi nehody se dále zabývají českolipští dopravní policisté. 

ČESKÁ LÍPA

Pes bránil svého pána

Osmašedesátiletý bezdomovec zkolaboval v ulici U Šporky v Dolní Libchavě. Lidé z okolních domů sledovali, jak kolem muže běhá pes a nikoho k němu nepustí. Přivolali proto hlídku strážníků městské policie. Strážníci zjistili, že muž je opilý, má na hlavě krvavé zranění, chvílemi upadá do bezvědomí a lapá po dechu. Přivolali zdravotnickou záchrannou službu a mezitím museli odvést agresivního psa, aby záchranáři mohli konat svou práci. Pes se choval skutečně agresivně, strážníci použili kousací rukáv a odchytovou tyč. Zvíře bojovalo za svého pána statečně, dokonce se pokusilo pokousat strážníka. Zatímco bezdomovce zdravotníci odvezli do českolipské nemocnice, pes putoval do útulku v Dobranově.

Ustlala si skoro na chodníku

Zřejmě velké množství stolního vína v krabici způsobilo, že muž a žena usnuli na trávníků u jednoho z domů na českolipském sídlišti Sever. V bezprostřední blízkosti si hrály děti, místní obyvatelé pozorovali dvojici z oken. Sedmapadesátiletý muž se posilňoval stolním vínem, zatímco o čtrnáct let mladší žena spala nedostatečně oblečená v blízkosti chodníku. „Hlídka strážníků je z místa vykázala a případ bude mít dohru u správního orgánu,“ říká mluvčí českolipské městské policie Eva Vlastníková.

KRAVAŘE

Hasiči dostali nový Mercedes s navijákem

Dobrovolným hasičům v Kravařích nechybí zápal pro věc. Nevyjíždějí jen k požárům a uvízlým zvířatům, ale když je třeba vyčistit například obecní koupaliště, vyrážejí na pomoc. U mnoha sborů dochází v posledních letech k rázné obměně vozového parku, spolufinancované státem a z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Kravařům v tomto týdnu přibyla do garáže zbrusu nová dodávka Mercedes-Benz Sprinter s náhonem na všechna čtyři kola, navíc vybavená silným navijákem. Devítimístný vůz najde využití mimo jiné při případných evakuacích nebo nouzovém zásobování obce, ale vzhledem k jeho všestrannosti bude užitečný, i když zrovna k žádné katastrofě nedojde. Díky zmíněným fondům zaplatily Kravaře za Mercedes pouze deset procent z celkových 1,6 milionů korun.

DOKSY

Uzavírku za Hradištěm objedou kamiony přes Doksy

Uzavírka silnice II/268 kvůli opravě opěrné zdi u obce Rokytná na měsíc úplně přeruší dopravní spojení mezi Mnichovým Hradištěm a Mimoní. Od 14. srpna nejpozději do 15. září budou muset řidiči vozidel do 3,5 tuny úsek objíždět přes Bělou pod Bezdězem a Ralsko. Jak potvrdil Deníku stavbyvedoucí, následně by měla být v okolí stavby zavedena kyvadlová doprava pro osobní vozidla, autobusy a složky IZS. Těžší vozidla a kamiony mají objízdnou trasu naplánovanou okolo Kosmonos, přes silnici I/9 a Doksy. Pro ně uzavírka potrvá po celou dobu opravy zdi, odhadované na čtyři až pět měsíců.

Kraj podpořil Euro Hry půl milionem

Rada kraje odsouhlasila podporu dvou sportovních akcí zařazených mezi významné akce podporované Libereckým krajem v letech 2017-2021. TJ Doksy díky tomu získá podporu ve výši 550.000 Kč na pořádání pěti ročníků Euro Her Doksy, které se konají na konci srpna, a Cesta za snem celkem 400.000 Kč na pětiletou organizaci Handy cyklo maratonu. Navrhované dotace na akce ze seznamu významných akcí podporovaných Libereckým krajem musí ještě schválit Zastupitelstvo Libereckého kraje na svém zasedání 29. srpna.

Z REGIONU

Miliony na vznik cyklotras ve Stráži a Dubnici

Na projekty, které pomohou rozvíjet cyklodopravu v Libereckém kraji, rozdělí Liberecký kraj dalších téměř pět milionů korun. Peníze dostanou obce na projektové přípravy čtyř úseků cyklotras ve Stráži pod Ralskem, Dubnici, ve Stružnici a Chrastavě. „Více než milion korun je určeno na opravu dvoukilometrového úseku krkonošské cyklotrasy. Za další finance budou zpracovány dokumentace k projektům Cyklostezka svaté Zdislavy na úsek ze Cvikova do Svoru, dále cyklotrasa Odra Nisa pro úsek Bílý Kostel Chotyně a také na opravu značení cyklotrasy Greenway Jizera,“ komentuje Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Chystá se potravinová sbírka

Národní potravinová sbírka, která pomáhá nemajetným, se chystá i pro letošní rok. Konat se sice bude až 11. listopadu, ale už nyní je jasné, že se do ní zapojí rekordní množství obchodů. Zatím je přihlášeno 747 míst, kde lidé budou moci po zaplacení odevzdat trvanlivé potraviny a drogistické zboží. Kvůli zvýšenému zájmu obchodů bude potřeba také více dobrovolníků. Hlásit se mohou už nyní na stránkách www.potravinypomahaji.cz. Sbírka se bude konat také na Českolipsku, v regionu naleznete mnoho míst, hlavně v řetězcích, kde budete moci potraviny a drogerii darovat.