V Doksech jednali o přípravě vyhlášky ohledně rušení klidu

Doksy - O vyhlášce, která by měla omezit hluk o víkendech, jednali ve středu zastupitelé Doks. Podnět k nové vyhlášce dal jeden ze zastupitelů a případné omezení by se mělo týkat jednak hluku z noční hudební produkce, především z diskotéky Bílý kámen, a také bezohledného užívání strojů způsobujících hluk o víkendech (sekačky a křovinořezy). Téma projednávala koncem února už rada města, která doporučila omezit používání hlučných strojů pouze v neděli a sobotní den ponechat jako den, kdy i víkendoví návštěvníci mohou pracovat na správě a údržbě svých zahrad a nemovitostí bez omezení. „Zatím jsme jednali pouze o samotné přípravě této vyhlášky. Ta by se měla stahovat hlavně na neděli," uvádí starostka Doks Eva Burešová. Také dodává, že zastupitelé se ještě budou zajímat o názor občanů města, zda by omezení hluku uvítali.

Studenti ze Šenova vystavují v Liberci

Kamenický Šenov, Liberec - S další akcí, kterými si letos Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská v Kamenickém Šenově připomíná 160. výročí svého založení, škola „vycestovala" do Liberce. V místním Severočeském muzeu před pár dny odstartovala výstava studentských prací na téma sklo a světlo. Na výstavě jsou proto k vidění skleněné objekty či svítidla stojací lampy, lustry a podobně.

Policie v Lípě spolupracuje s kolegy z Německa

Česká Lípa - Během pátečního dne se v kancelářích policistů z České Lípy ukázal André Schafer, vedoucí kanceláře krajského ředitelství policie v Görlitz ze Saska. Ten se sešel s tiskovou mluvčí českolipských policistů, aby s ní navázal vzájemnou spolupráci při výměně zpravodajství. „Spolupráce probíhala již v minulosti. Například jsme varovali české řidiče, kteří mířili do Německa, že mohou narazit na semafor s přídavnou zelenou šipkou, a co přesně ta šipka znamená,"uvádí Ivana Baláková, mluvčí českolipské policie. Během včerejšího dne zase v německých novinách vyšlo upozornění o zákonu ohledně reflexních prvků, které musí mít chodci v Česku. „Spousta Němců, kteří bydlí u hranic, chodí do Čech na pivo a asi by se hodně divili, kdyby je zastavili policisté a chtěli po nich reflexní prvky,"dodává Baláková. Před 14 dny byl v Libereckém kraji také Thomas Knaup z tiskového oddělení taktéž z Görlitz.

Muž ukradl 37 kusů čokolád Milka

Česká Lípa - Šestatřicetiletý muž měl zřejmě velkou chuť na čokoládu, nebo se chtěl zásobit na Velikonoce. Během středečního rána si tento muž chtěl z obchodního domu Albert v České Lípě odnést hned 37 kusů čokolád různých příchutí značky Milka. Měl však smůlu, všiml si ho strážník městské policie v civilu, který tam nakupoval, a ten také přivolal policii. „Policisté navíc zjistili, že už tento muž byl za krádeže před dvěma lety odsouzen, a to k 300 hodinám obecně prospěšných prací," uvádí Ivana Baláková, mluvčí českolipské policie. Lup za 1 356 korun musel vrátit zpátky do prodejny a nyní mu za něj, vzhledem k minulému odsouzení, hrozí odnětí svobody až na tři roky.

Policisté rozdávali reflexní tašky

Česká Lípa - Bezpečnostní akce zaměřená na chodce se v úterý v ranních hodinách konala v České Lípě. Pro zviditelnění chodců v silničním provozu policisté lidem předávali předměty s reflexními prvky. „Chodci jsou jednou z ohrožených skupin osob v silničním provozu, což dokládají i statistiky. Jenom v loňském roce byli právě chodci účastníky 150 nehod z bezmála čtyř tisíc v Libereckém kraji. Pět z nich skončilo bohužel tragicky," uvádí Vlasta Suchánková, mluvčí policie Libereckého kraje. Prioritou úterní akce bylo mimo jiné i připomenutí novely zákona, která nařizuje nosit prvky retroreflexního materiálu těm chodcům, kteří se pohybují po krajnici nebo po okraji vozovky v místě, kde chybí veřejné osvětlení. Policisté na frekventovaných místech Lípy rozdávali pěším i cyklistům především tašky s reflexními prvky.

Auto žena převrátila na střechu

Dubá - Devětadvacetiletá řidička osobního automobilu značky Audi havarovala v úterý na silnici I/9 v Dubé. Žena projížděla od Dubé směrem na Zakšín, když při průjezdu zatáčkou ve vysoké rychlosti neudržela vůz na mokré silnici a najela s ním do svahu. Tady se poté vozidlo obrátilo na střechu. „Řidička, která ve vozidle cestovala sama, utrpěla naštěstí jen lehčí poranění hlavy, se kterým byla bezprostředně po ošetření z nemocnice propuštěna domů," uvádí Ivana Baláková, mluvčí českolipské policie. Škoda na automobilu byla na místě odhadnuta na 152 000 tisíc korun.

Vyvěsili tibetskou vlajku

Českolipsko - V jedenácti obcích na Českolipsku ve čtvrtek zavlála tibetská vlajka. Má symbolizovat podporu utlačovaných Tibeťanů Čínou. Akce Vlajka pro Tibet se koná už 11. rokem. Oproti loňsku došlo v regionu k mírnému poklesu zapojených radnic. Vloni se podle seznamu na internetových stránkách věnovaných podpoře Tibetu zúčastnilo akce 13 obcí. Letos vlajku vyvěsili ve Cvikově, Dubé, Hamru na Jezeře, Kamenickém Šenově, Kravařích, Mimoni, Novém Boru (na snímku), Prysku, Stráži pod Ralskem, Svoru a Zákupech.

Stříbrné umístění Nového Boru

Nový Bor - V krajské soutěži vyhlašované ministerstvem kultury, která hodnotí péči o památkové zóny, se v rámci Libereckého kraje umístil na druhém místě Nový Bor. Soutěž s názvem „Cena za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových zón" vyhlašuje každoročně ministerstvo již jednadvacet let. Vítězem v Libereckém kraji se stalo město Frýdlant, hned z ním na místě druhém skončilo město Nový Bor, s nevelkým rozdílem brala třetí místo Česká Lípa a jako 4. se umístil loňský vítěz krajského kola Lomnice nad Popelkou. Slavnostní vyhlášení celostátního kola proběhne přibližně za měsíc u příležitosti Mezinárodního dne památek a historických sídel. Vítěz celostátního kola soutěže se stává držitelem titulu Historické město roku a získá hlavní cenu 1 milion korun.

Soutěž tipérů začíná

Česká Lípa - Tipovací soutěž pro čtenáře Českolipského deníku s názvem Tip liga má nakročeno do prvního jarního kola. První kupón s deseti vybranými zápasy, na jejichž výsledky se tipuje, vyjde již v pondělí 14. března v tištěném vydání Českolipského deníku a následovně pak každý den. V každém kole (po 13 týdnů) bude vyhlášen vítěz, jenž obdrží zajímavé ceny. Po 13 dějstvích budou vyhodnoceni první tři tipéři s nejvyšším bodovým počtem. Hlavními partnery jarní části Tip ligy čtenářů jsou: Česká hospoda v Heřmanicích, Pivovar Březňák z Krásného Března, Restaurace Little Saigon Česká Lípa (U Synagogy) a českolipská Kavárna Justin v OD Andy (2. patro).