Z REGIONU

Volných pozic je víc než nezaměstnaných

Úřad práce v České Lípě v srpnu opět evidoval více volných míst než nezaměstnaných lidí. Zatímco práci na konci měsíce srpna hledalo 1 908 uchazečů, pracovních pozic nabízel úřad 2 339, o 87 méně než na konci července. V regionu je největší poptávka po svářečích, jen českolipský Bombardier jich hledá téměř 360. Nedostatek je také pracovníků pro obsluhu šicích strojů a firmám chybí také lakýrníci. Počet lidí bez práce se meziměsíčně téměř nezměnil, v evidenci českolipského úřadu práce bylo před měsícem jen o jednoho uchazeče méně.

ČESKÁ LÍPA

Začíná universita 3. věku

Seniorům je určena nová českolipská universita 3. věku a volného času, jejíž slavnostní zahájení se koná 27. září v 15 hodin v ambitu Vlastivědného muzea a Galerie v České Lípě. Její aktivity podpořilo i město Česká Lípa a seniorům nabízí první dva tematicky různé kurzy. Přihlášku najdou zájemci na webu mncl.cz nebo mohou kontaktovat Evu Bartoňovou na e-mailové adrese bartonova@sskolemb.cz či telefonu 601 580 694.

Opila se a spadla do řeky

Na pomoc topící se osobě vyjela v týdnu hlídka českolipské městské policie. Podle oznámení se někdo dostal do problémů na Smetanově nábřeží. Kolem parku a lávky však nikdo nebyl, až po proudu řeky uviděli strážníci dvě osoby v Ploučnici. Skočili do vody, kde muž držel nad hladinou hlavu ženy, která se nehýbala, jen slabě reagovala, ale nemohla vstát. Ukázalo se, že je žena silně opilá a její druh ji nedokázal vytáhnout na břeh. To se povedlo strážníkovi společně s hasiči. Opilou uložili na trávu, kde ji prohlédl lékař zdravotnické záchranné služby. Kromě vysokého obsahu alkoholu v dechu jí vůbec nic nebylo. Druhé dějství tohoto příběhu se odehrálo o dvě hodiny později, kdy si oznamovatel všiml nahé ženy u tenisových kurtů. Šlo o tutéž osobu, kterou vytáhli z řeky. Sušila si mokré kalhoty, ale aby nebyla jen tak, přikryla se dalšími svršky.

Abstraktní obrazy vás přenesou na ostrovy

Výstavu obrazů s názvem Ostrovy Jana Mayena mohou lidé navštívit v českolipském Centru textilního tisku až do konce roku. Slavnostní vernisáže se zúčastnili nejen hudebníci ZUŠ Česká Lípa, kteří hrou na saxofon a piano podbarvili její zahájení, ale také samotný vystavovatel. „Je to moje první samostatná expozice v České Lípě. Většina obrazů, které jsou zde k vidění, vznikla v posledních třech letech,“ řekl na úvod autor Petr Pokorný. Předlohou při malbě mu často bývá příroda. „Žiji teď na venkově, proto jsem se kromě mořských scenérií inspiroval například také polem,“ vysvětluje motivy uměleckých děl Pokorný. Jedná se o poslední letošní výstavu v centru, další plánují až po novém roce.

Stavební úřad přijímá žádosti o dotace

Až do 31. října mohou obyvatelé České Lípy podávat na Stavební úřad žádosti o dotaci z Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón pro rok 2019. Účastí v programu regenerace vlastník kulturní památky získává finanční příspěvek Ministerstva kultury České republiky, a to maximálně 50 % nákladů a ještě povinný podíl města Česká Lípa (minimálně 10 %). Sám vlastník je povinen uhradit vlastní podíl.

Strážníci denně vyjíždějí k spícím opilcům

I několikrát za noc vyjíždějí hlídky českolipské městské policie k ležícím postavám, v naprosté většině jsou to muži. Minulý týden nahlásili svědci muže ležícího na silnici v Bardějovské ulici. „Trochu zvedá hlavu, asi je mu zle,“ popisovali. Hlídka našla na místě muže sedícího v květináči, který vše odbyl tím, že nic nepotřebuje. Těsně před půlnocí přišlo další oznámení, tentokrát se na silnici u parku váleli dva opilci tak, že se nedalo projet. Strážníci dali každému pětistovku pokutu a silnici opět zprůjezdnili. Do třetice oznámila obsluha městského kamerového systému ležícího muže na ulici Jindřicha z Lipé. Ten byl stejně jako jeho předchůdci jen opilý a poté, co si trochu zdříml, se postavil na nohy a odebral se k domovu.

KRIMI

Bezdomovci se na motorce proháněli noční Lípou

Muž bez domova odcizil menší motocykl po půlnoci v pátek 7. září z parkoviště u zimního stadionu v České Lípě. Zloděje nezastavil ani zámek, jejž dokázal prudkým škubnutím odlomit. Jakmile motorku s plnou nádrží nastartoval, začal s ní jezdit po městě. Na ukradeném stroji dokonce nechal krátce projet svého kamaráda, kterého při okružní jízdě náhodou potkal. Dvojici bezdomovců neodradilo ani to, že nevlastní řidičský průkaz. Nočním toulkám učinila přítrž až policejní hlídka, která zloděje zadržela. Za neoprávněné užívání motocyklu v hodnotě deset tisíc korun hrozí pachateli až 2 roky vězení.

Zloděj rozkradl lesní zvěři krmelec

Střechu z krmelce odcizil neznámý pachatel začátkem září v lese u Chotovic. Zloděj si s sebou odnesl i další materiál určený k dostavbě jeho zadní části, navíc značně poškodil i samotnou kostru krmelce. Policie prosí o pomoc případné svědky, kteří v období mezi 3. až 17. zářím viděli na místě cokoliv podezřelého. Za přečin krádeže a způsobenou škodu patnáct tisíc korun může soud poslat pachatele až na 2 roky za mříže.

Policie dopadla zloděje ve sklepě

Přímo při činu chytila police dvojici zlodějů 6. září ve sklepě panelového domu v ulici Na Nivách v České Lípě. Muž a žena se společně vloupali do sklepních prostor, aby následně z jedné vypáčené kóje začali postupně vynášet zahradní nářadí, vrtačku či váhu. Jejich počínání si ale všimli nájemníci a zavolali policii. Spolupachatelka hlídce sdělila, že jim byla jen zima a chtěli se ohřát. Na místě je pak mělo napadnout spojit příjemné s užitečným a krádeží si vydělat peníze na jídlo. Celkovou škodu vyčíslili nájemníci na 4700 korun.

Z restaurace odcizil desetitisíce

Tučný lup si odnesl zloděj z restaurace v Doksech v Zámecké ulici. Ve čtvrtek večer se vloupal vypáčeným oknem do budovy, odkud následně ukradl kabelku. V ní se nacházel nejen mobilní telefon s platební kartou, ale i desítky tisíc v hotovosti. Celkovou škodu vyčíslila majitelka na 84 tisíc korun. Neznámému pachateli hrozí trest až 5 let odnětí svobody.