MIMOŇ

Vzpomínky na letní kino půjdou k zemi

Zastupitelé města Mimoň rozhodli na posledním jednání o konečném řešení, co se zchátralým letním kinem v městském parku. „Bylo rozhodnuto vyčistit prostor kina od náletů dřevin, zbourat všechny zděné stavby, odstranit betonové lavice, odstranit plot a dozdít zeď k zámeckému parku," popsal starosta Mimoně František Kaiser. Zlikvidováním těchto pozůstalostí by měla vzniknout další klidová zóna pro občany města.

DOKSY

Výlet stál čivavu život

Smutně dopadl nedávný výlet na Doksko pro čivavu ženy z Mladoboleslavska. Když procházela kolem zahrady domu, blízkost jejího malého psa rozzuřila bulteriéra za plotem, kterému se následně podařilo vytrhnout jednu z planěk, a když se dostal na cestu, čivavu smrtelně zranil. Majitelka se jí snažila pomoci a bulteriér ji přitom způsobil zranění na rukách, se kterým musela být v pracovní neschopnosti. Majiteli agresivního psa nyní hrozí stíhání pro ublížení na zdraví. Ženě ale přislíbil poslat příslušnou finanční částku, aby si mohla koupit nového psa.

NOVÝ BOR

Průjezd městem ztíží opravy silnic

Průjezd Novým Borem ztíží na několik dní opravy výtluků v centru města. Krajští silničáři by měli v těchto dnech zahájit práce v úseku od kruhového objezdu v Liberecké ul. ke kruhovému objezdu na náměstí Míru, poté se přesunou do Sloupské ulice. „Půjde o lokální výspravy, nejprve vyfrézují starý povrch, pak položí nový," doplňuje Jitka Capouchová, vedoucí odboru správy majetku novoborské radnice. Současně s tím probíhají opravy na krajské komunikaci v Pihelu, a to od „Sedmi trpaslíků" přes dolní Pihel až ke křižovatce s hlavním tahem I/9.

Lidé dostanou kompostéry

Obyvatelé Novoborska dostanou během podzimu kompostéry na bioodpad. Svazek obcí Novoborsko uspěl s žádostí o dotaci ze Státního fondu životního prostředí a kromě kompostérů pořídí také štěpkovače a drtiče. „Ze strany občanů byl velký zájem. Celkově si vybrané obce svazku zažádaly v tomto kole výzvy o 1535 kusů kompostérů na základě anketního průzkumu, který proběhl loni v létě," uvedla Jana Nastoupilová ze Svazku obcí Novoborska. Po uzavření smlouvy o poskytnutí dotace bude vypsáno výběrové řízení na dodavatele požadovaných produktů. Náklady celého projektu jsou téměř devět milionů korun.

ČESKÁ LÍPA

Přibude další objížďka

Na řidiče čeká v České Lípě další dopravní omezení. V době od 22. května do 30. června bude kvůli rekonstrukci vodovodu a kanalizace úplně uzavřená část ulice Bezručova od křižovatky s ulicí Slovanka a Arbesova po křižovatku s ulicí Pátova. Objížďka bude vést po místních komunikacích ulicí Slovanka, Železničářská, Antonína Sovy, Děčínská a dolní částí Bezručovy. Dopravní omezení se dotkne i pravidelných linek autobusů MHD, konkrétně linky 205. Po dobu uzavírky nebudou obsluhovány zastávky Slovanka (v obou směrech) a Železničářská ve směru do Dolní Libchavy, a to bez náhrady.

Dětské dopravní hřiště bude otevřené i pro veřejnost

Chcete si být jistí, že vaše ratolesti vědí, jak se chovat v silničním provozu? Pak není nic snazšího, než navštívit Dětské dopravní hřiště v České Lípě. Nově tu zavádějí hodiny pro veřejnost, a to v sobotu a neděli od 13:00 do 17:00 hodin. Poprvé bude hřiště otevřeno už dnes a víkendy na dopravním hřišti pro veřejnost budou probíhat do konce června. Vstupné na hřiště je zdarma. Na vaše děti se těší oddělení prevence kriminality a výuky Městské policie Česká Lípa.

Jazzový koncert začal novou tradici

Zaplněné náměstí T. G. Masaryka v České Lípě znělo dobrým jazzem. Ve čtvrtek se zde poprvé pod širým nebem konal Večer s Jazzovou farmou, kde zahrála hned čtyři uskupení. Navíc zadarmo a pro všechny. Festival uspořádala v rámci celotýdenní série akcí a workshopů nazvaných Jazz Do It českolipská Základní umělecká škola. „To si pište," odpovídá ředitel ZUŠ Marek Kučera na otázku, zda se z České Lípy stane jazzová líheň nové generace. „Věřím, že to studenty k hudbě přimkne, navíc na rozdíl od letních campů, které stojí i sedm tisíc, tohle měli zadarmo," říká Kučera a spiklenecky podotýká, že se navíc mnozí mohli uvolnit ze školy. „Nevidím důvod, proč by se z toho nemohla stát tradice," soudí Kučera.

Známe Mistra výčepu ze severu

Patnáct hostinských se minulý týden sešlo v restauraci Skleník v České Lípě, kde se konalo regionální kolo soutěže Mistr výčepní 2017. Úspěchem není jen správné načepování a servírování piva. Nejlepší výčepní musí znát něco o pivovaru, o pivu, o hospodě, základy z historie pivovarnictví. Tím nejlepším ze severních Čech je Lukáš Vyskočil z České Lípy. „Vítěz měl výborný jak teoretický test, tak velmi šikovné ruce a nejlépe zvládl trému, která ovládne všechny soutěžící, ať jsou zkušení sebevíc. Obecně stoupá každý rok kvalita soutěžících a to mne moc těší, protože sládek pivo vaří, výčepní ho dělá," hodnotí předseda poroty, obchodní sládek Gambrinusu Pavel Zítek.

Opravy sítí v ulici Boženy Němcové

V ulici Boženy Němcové v České Lípě začala rekonstrukce nevyhovujících úseků vodovodu a kanalizace. Vodovod z roku 1974 je z nekvalitního materiálu a velmi často poruchový. „Navíc je potrubí z velké části ve zbytečně velké dimenzi a voda v něm stojí. V téže ulici vede hlavní sběrná stoka na ČOV. Jde o jednotnou kanalizaci z betonu o průměru 800 mm," říká mluvčí Jiří Hladík, mluvčí Severočeské vodárenské společnosti. Potrubí je pod něj v celém úseku zarostlé kořeny, s posunutými a netěsnými spoji. SVS rozhodla o souběžné rekonstrukci vodovodu i kanalizace. Hotovo by mělo být do 26. září.

Děti soutěžily v cyklistice na dopravním hřišti

Dětské dopravní hřiště hostilo účastníky Dopravní soutěže mladých cyklistů. Ve dvou kategoriích bojovalo celkem deset družstev. „Během soutěže panovala lehká nervozita, která nebyla na místě, protože družstva jednotlivých škol byla perfektně připravená," hodnotí Eva Sadílková z oddělení prevence kriminality a výuky Městské policie Česká Lípa s tím, že v posledních letech je vidět, že se vyučující hodně věnují dopravní tematice. Prvenství ve starší kategorii si odnesli školáci ze ZŠ Jižní následovaní ZŠ Sever a Pátova. Mladší kategorii vyhrála ZŠ U Lesa Nový Bor, druhý byl tým ZŠ 28. října, třetí skončila ZŠ Pátova.

Uzavření plicní ambulance

Z důvodu malování bude na čtyři dny uzavřena plicní ambulance v Nemocnici s poliklinikou v České Lípě. K uzavření dojde příští týden v termínu od 23. do 26. května. V akutních případech se pacienti mohou obrátit na MUDr. Martina Hadravu v Novém Boru.

BLÍŽEVEDLY

Skládka hořela dvakrát

Druhý stupeň požárního poplachu byl vyhlášen v úterý při požáru skládky komunálního odpadu v Blíževedlech na Českolipsku. Poprvé tam vyrazili hasiči krátce po páté hodině ranní a po 19. hodině se tam museli vrátit znovu. „U požárů odpadu je běžné, že se ohnisko znovu rozhoří. Během výjezdu se u požáru vystřídalo celkem šest hasičských jednotek. Skládku hasiči prohlédli termokamerou a vznítit by se už znovu neměla, i když to není vyloučené," uvedla k zásahu Zdenka Štrauchová, mluvčí hasičů Libereckého kraje.

DUBÁ

Výtvarnice zkoumá vztahy mezi lidmi

Galerie Pošta v Dubé představuje zajímavou tvorbu mladé výtvarnice Terezy Chaloupkové, která žije a pracuje v Ústí nad Labem. Nejedná se o klasickou malbu, ale pomocí různých technik a materiálů zkoumá vztahy mezi lidmi, jejich pocity a vzpomínky. Sama o své tvorbě říká: „Základním stavebním kamenem mnoha prací se staly fotografie obyčejných situací a činností, které podle mého definují samou podstatu člověka – tím, kým je. Často pracuji s vlastními rodinnými momentkami, které jsou osobní. Obraz na fotografiích, který se zdá být úplný, má v sobě mnoho dalších ukrytých vrstev. Kombinací vrstvení různých materiálů a narušování podkladové fotografie odkrývám vrstvy, které i když nejsou vidět, jsou v člověku, v jeho vztazích i osobní historii neodlučitelně přítomné. Lákají mě proto také zdánlivě obyčejné materiály, které v sobě nesou výpověď o osobní historii jednotlivce a zdůrazňují časový úsek, jímž si prošel. Často užívaná technika asambláže v mých pracích je tak nevyhnutelnou součástí sémantického gesta." Výstavu jejích děl „Já, ty, ono, my, vy, oni" je možné navštívit do soboty 3. června vždy v sobotu a ve středu od 9 do 11 hodin a v pátek od 14 do 16 hodin.

SPORT

Přihlášky do atletického trojboje škol lze zasílat od pondělí

Dvanáctý ročník Atletického trojboje všestrannosti, jehož okresní kolo se koná ve středu 7. června od 9 hodin na školním stadionu ZŠ U Lesa v N. Boru, je určen pro žáky 1. - 5. tříd základních škol. Tento projekt se úspěšně realizuje na školách ve všech okresech Libereckého kraje. Přihlášky je možné zasílat od následujícího pondělí 22. května se jmenným seznamem žáků na e-mailovou adresu: kancelar@zsulesa.cz. Uzávěrka je 2. 6. ve 12.00. Do soutěže bude zařazeno prvních 12 přihlášených škol. Více informací na tel. čísle: 777 998 332.