Nadměrné zatížení kamionovou dopravou pociťují obce Kravaře a Stvolínky. Pomoci by jim mohl plánovaný obchvat, který by hustou dopravu odvedl mimo obec.
O stavbě obchvatu se mluví už více než deset let. „V roce 1990 byly náklady 70 milionů, dneska to bude 250 až 300 milionů,“ poznamenal starosta Kravař Vít Vomáčka.
V současnosti je podle starosty situace kritická. „Množství kamionů, které obcí projíždějí, je neúnosné. Pomohlo, že jsme vybudovali ostrůvky pro chodce. Ti mohou bezpečněji přecházet,“ míní Vít Vomáčka.
Hustý provoz zejména kamionů vadí i v nedalekých Stvolínkách.“Otřesy způsobené dopravou ničí domy podél silnice. Kdo si udělá novou fasádu, má ji za čtrnáct dní zničenou,“ potvrdila starostka Stvolínek Jana Kušnieriková.
Projektová dokumentace pro územní rozhodnutí je již hotová. Počítá s tím, že obchvat bude zaříznutý do terénu a jeho součástí budou přemostění nebo kruhové křižovatky. Prakticky se vyhne oběma obcím, jak Stvolínkám tak i Kravařům.
Obchvat by vyústil za nebezpečným stoupáním, které je na výjezdu z Kravař a kde jsou dopravní nehody velmi časté.
Projekt je sice staršího data, ale byl zaktualizován v roce 2006. Podle starosty Vomáčky dokonce Ředitelství silnic a dálnic zařadilo stavbu do svého plánu. „Máme slíbeno, že se do pěti let začne stavět,“ podotkl Vít Vomáčka. „Stavbu budeme sledovat,“ ujistil liberecký hejtman Petr Skokan.

V současnosti tento projekt naráží na nesouhlas místních podnikatelů, kteří si uvědomují, že jakmile projíždějící auta zmizí, dotkne se to jejich obchodů.
Také Zelení mají výhrady ke stavbě obchvatu. Nelíbí se jim, že zabere některé zelené plochy. Projekt ale už prošel připomínkováním z hlediska vlivu na životní prostředí.
Současná silnice je vlivem husté kamionové dopravy dost poničená, očekávané opravy se nedočkala.
Přitom těsně za hranicí s Ústeckým krajem na ni v Konojedech navazuje komunikace s novým povrchem. „Je složité vysvětlovat lidem, proč to někde jde a jinde ne,“ dodal Vít Vomáčka.

Další zprávy z regionu najdete zde