Důchody a placení složenek v jednom patře, poslání dopisu zase v jiném, pro balík pěkně až na nádraží a někdy pěkně dlouhé fronty. To je nyní pro klienty hlavní pobočky České pošty na českolipském náměstí TGM od úterý minulostí.

Nově zákazníky přivítá ve druhém patře velká prosvětlená hala v moderním designu, kde díky vyvolávacímu systému vyřídí své záležitosti daleko snadněji a rychleji. Podle Olgy Sykové, ředitelky regionu severní Čechy, to ale není jediná změna k lepšímu, kterou pošta v České Lípě plánuje.

„V objektu hlavní pošty byly hned tři haly pro veřejnost, což vedlo k roztříštěnosti služeb a k prodloužení doby odbavení klientů. Proto jsme chtěli soustředit služby pouze do jedné haly, kde bude dostatečný počet přepážek,“ vysvětlila Olga Syková důvod modernizace za zhruba 3,7 milionů korun.

Druhé patro hlavní pobočky pošty se tak na dva a půl měsíce zavřelo, aby mimo jiné zmizely dosavadní přepážky, vybouraly se příčky, instalovaly se nové rozvody, bezpečnostní systémy a místo starého nábytku se navezl nový. „Klienty nyní obsloužíme na šesti přepážkách, včetně jedné diskrétní. Děti si mohou krátit čas hraním v dětské poště,“ doplnila Syková.

Konec frontám udělá vyvolávací systém. Při vstupu do haly si na umístěném zařízení lidé jednoduchým způsobem navolí, zda jsou zaplatit složenky, vybrat důchody nebo třeba vyřídit bankovní půjčku.

Přístroj jim vydá lístek s číslem a v momentě, kdy se uvolní přepážka, objeví se na velkém monitoru, kam mají jít. „Je to jednoduché a oproti jindy jsem tu strávil daleko méně času. Navíc i prostředí vypadá velmi hezky,“ ohodnotil Tomáš Němeček, který mezi prvními okusil nový systém odbavování.

Změny proběhly i v zázemí pošty, kam sice veřejnost nevidí, ale jsou pro ně důležité. Nově zde vznikl sklad balíků. Díky tomu už nebudou Českolipané jezdit pro objemné zásilky přes celé město až na nádraží, ale vyzvednou si je rovněž na hlavní poště.

Modernizaci pošty ocenila i českolipská starostka Hana Moudrá: „Před časem Česká pošta zvažovala, že opustí náměstí. Jsem ráda, že zůstala zachovaná pobočka, na níž jsou lidé zvyklí.“

Lepší služby pro veřejnost v příjemnějším prostředí kvitoval rovněž poslanec Petr Skokan.

Česká pošta ale hodlá dál investovat do svého rozvoje v České Lípě. Podle generálního ředitele České pošty Petra Zatloukala se příští rok v létě pustí do dostavby objektu na Svárově. Sem by se měla přesunout třídírna zásilek a zázemí tu najdou doručovatelky.

Další plánovanou změnou je přesun pobočky ze sídliště Slovanka z nevyhovujících prostor do obchodního centra Paráda na Děčínské ulici.

„Díky přestěhování získají naši klienti možnost vyřídit si své záležitosti i během víkendu, otevřeno zde totiž bude i v sobotu a neděli,“ doplnila Olga Syková s tím, že stěhovat by se pobočka měla v průběhu příštích měsíců.