Horečné přípravy vrcholí; v polovině června se na netradičním sousedském jarmarku před krompašským kostelem veřejnosti v plné parádě představí projekt sousedské výpomoci „Krompach umí". „Jarmark má s projektem seznámit širší veřejnost," řekla Deníku Blanka Horáčková s tím, že pro ni vše odstartovalo už v září loňského roku, kdy na projekt získala dotaci.

„Krompach umí" sdružuje sousedy, kteří jsou ochotni poradit s tím, co sami ovládají. Někdo ukáže, jak naklepat kosu, další poradí třeba s chovem ovcí. Už nyní na webových stránkách krompachumi.cz může zájemce najít souseda, který rád a bezplatně pomůže.

Zviditelnění obce

Do projektu se už zapojilo 75 domů v Krompachu. „To je třetina domů v obci," pochvaluje si Horáčková s tím, že svým sousedům je za jejich aktivitu vděčná. „Našli se tu lidé, kteří chtěli pro obec něco udělat. Náš projekt je jen platforma," tvrdí.

Zatím se prý setkala převážně s pozitivními ohlasy. „Starousedlíci si uvědomují, že obec to zviditelní," podotýká Blanka Horáčková. „Ti aktivní pomáhají i s přípravou jarmarku ženský napečou, někdo bude vystavovat ukázky svých koníčků. Další nacvičují divadlo," dodává s tím, že o projektu se doslechli už i přespolní.

„Kontaktují mě s tím, že jim to přijde jako dobrý nápad. Jsou zvědaví, jak to bude pokračovat dál. Ozval se například jeden soused z Mařenic, že by tam mohlo být něco podobného," říká Horáčková a přemítá, že projekt by nemusel skončit jen v Krompachu.

Rady zdarma

„Ráda bych, aby se má myšlenka rozšířila i do dalších míst v České republice. Závisí to ale hlavně na aktivitě obcí," tvrdí. Dobře ví, že podobný projekt je vhodný spíš pro menší obce či komunity. „Ve velkém městě by se ale něco podobného dalo udělat na sídlišti, nebo jen ve velkém panelovém domě," myslí si nositelka myšlenky unikátního projektu .

Celý program je postaven na poskytování rady mezi sousedy zdarma. Bez nároku na odměnu tento projekt zpracovala také jeho autorka. Finanční podporu projektu poskytl Fond T-Mobile prostřednictvím Nadace VIA.

Jarmark v KrompachuV sobotu 14. června ve 14:00 na parkovišti před kostelem v Krompachu.
Program:
Představení oblastí, se kterými jsou sousedé v Krompachu ochotni poradit ostatním
• Ukázky zajímavých koníčků
• Křest publikace „Krompach umí"
• Amatérské divadlo, zpěv, hudba
Občerstvení bude zajištěno.