Dětské oči se rozzářily na Andělské slavnosti v Krompachu o víkendu 7. až 9. prosince. Občanské sdružení Letní dům Praha ve spolupráci s Dětským domovem Krompach připravilo již 8. ročník komunitní akce, na které na děti čekal kulturní program, výtvarné dílny nebo andělská hostina.
Organizátoři připravili akci především pro děti z Dětského domova v Krompachu. Ty si ale mohly pozvat své spolužáky nebo učitele ze školy, příbuzné a některé si pozvaly své kamarády z jiných dětských domovů. A tak se lidí sešlo opravdu hodně.
„Zaměřujeme se na pobytové akce pro děti z dětských domovů,“ prozradila nám Lucie Kokrdová, jedna ze zakladatelek Letního domu. „V současné době spolupracujeme s krompašským dětským domovem a také s domovy v Písku a Radeníně.“
Letní dům začínal jako klasická dobrovolnická organizace. Nyní v něm pracuje šest lidí a na akcích se podílí dalších asi deset dobrovolníků. Také všichni umělci, kteří účinkovali na Andělské slavnosti, vystoupili bez nároku na honorář.
V pátek se začalo divadlem, v sobotu nejdříve zatančily krompašské děti v programu nazvaném Divné světlo. V krompašském kostele poté vystoupil soubor ze cvikovské ZUŠ Consort Lusatia pod vedením Štěpána Přenosila. V krásné atmosféře za svitu svíček a loučí zahrál a zazpíval adventní písně z různých zemí Evropy.
A pak už na děti čekala andělská hostina. Krásně vyzdobená jídelna, všichni v andělských kostýmech. A jedna výjimka se přece našla – mezi samé anděly přišel i jeden čert. Krásná akce rozsvítila oči nejen nejmenším dětem, ale i těm větším, a dokonce i dospělým…
Děti si užily bohatého programu – soutěže o nejlepší kostým, básničky, písničky a byl pro ně připraven i bohatý raut. Poté ještě jednou zahrála Lusatia Consort, která tentokrát předvedla renesanční písně a také další soubor ze cvikovské hudebky Jaaaar, hrající pro změnu hudbu z období gotiky.
O děti se v Krompachu nestarají jen v čase předvánočním. V létě dokončili nové hřiště, na které získali prostředky z norských grantů. Na jeho realizaci se podílel Liberecký kraj.
Dětský domov má podporu mnoha firem i jednotlivců. „Na auto, které máme od října, se složilo čtyřicet sponzorů,“ sdělila ředitelka Regina Stiblíková. „Lidé nám dávají také různé věcné dary, od hraček počínaje, až třeba k vybavení kuchyně.“
Nejstarší klientkou dětského domova je dvacetiletá Kristýna Přasličková. Je v domově už devět let a nyní je v posledním ročníku učiliště cestovního ruchu ve Varnsdorfu.
„Studuji obor pečovatelské služby,“ sdělila Kristýna. „Nyní mám střídavě praxi a školu. Práce mě hodně baví,“ dodala.

Další zprávy z regionu najdete zde