V ostrý spor mezi starostou Otou Raiterem a zastupitelkou Miroslavou Kramářovou vyústila debata nad reklamacemi závad budovy DPS při středečním jednání zastupitelstva v Kamenickém Šenově. Dva měsíce místní zastupitelé řeší, jakým způsobem se radnice postavila k problému se zatékáním do objektu místní DPS a zápachu v budově družiny. Generálním dodavatelem obou staveb je společnost VCES.

Středeční jednání přineslo dvě pozitivní zprávy pro obyvatele města. Příští týden firma VCES začne s odkrýváním střešní krytiny na DPS. Šenovský starosta zajistil firmu Aval, jež za město převezme odborný stavební dozor při prováděných opravách. Ta zároveň odebere vzorky a zdokumentuje stávající stav.

„Nezajímá nás, že subdodavatel udělal něco špatně. Hlavní zodpovědnost nese VCES, a proto zaplatí náklady na stavební dozor,“ shrnul Tomáš Prokop.

V souvislosti s tím Ota Raiter informoval přítomné, že radnice do pátku obdrží zápis z jednání mezi VCES a jejím subdodavatelem o tom, jak přesně bude oprava provedena. „Všechny závady jsou dnes již kryty protokolem. Jednal jsem se zástupcem VCES o uznání reklamací a ještě se dohodneme o prodloužení záruční doby,“ doplnil Ota Raiter.

Na základě toho požadovala Miroslava Kramářová, aby starosta města do deseti dnů předal výsledky šetření VCES ohledně technických závad, jejich řešení a odstranění základní škole, DPS a pracovní komisi. Zároveň žádala, aby byl na reklamačních protokolech uvedeny přesné postupy odstranění vad.

„Nechápu, co po mně chcete. Posledních čtrnáct dní nedělám nic jiného, než že řeším technické závady a povodně. Kramářová mě šikanuje,“ ohradil se Ota Raiter. Zastupitelka se mu snažila vysvětlit, že součástí úplné reklamace musí být popis vad, návrh a způsob jejich odstranění. Ota Raiter začal mávat přinesenými reklamačními protokoly s tím, že to všechny mají a jsou uznány.

Starosta odešel z jednání

Zastupitelka Kramářová opakovala, aby bylo přesně napsáno, jakým způsobem chce VCES vady odstranit. To už bylo na starostu příliš, neudržel nervy na uzdě, začal jí tykat a křičel: „Jak to mohou napsat, když nevědí, kde je problém.“ Zvedl se ze židle a odcházel rozčilený z místnosti. Když míjel Miroslavu Kramářovou, kopl jí do tašky. „To snad nemyslíte vážně,“ zaprotestovala.

Pět minut za dveřmi stačilo šenovskému starostovi, aby se uklidnil a jednání mohlo pokračovat. „Vše by mělo směřovat k tomu, aby lidem přestalo téct do postele a přestalo se mlžit. V pondělí se odkryje střecha na DPS a uvidíme, jak to bude dál,“ zahájil přerušené jednání Tomáš Prokop.

„Střecha na DPS se několikrát opravovala. Zatéká tam jen když je průtrž mračen,“ neodpustil si Ota Raiter. „Opravy byly asi zbytečné, když tam zatéká,“ kontrovala Jitka Bouchalová.

V závěru jednání si zastupitelé prosadili, že zprávu VCES starosta předá pracovní komisi, ředitelce ZŠ Haně Svobodové i ředitelce DPS Ivaně Jechové. Zároveň schválili, že firma Aval je bude zastupovat jako stavební dozor od počátku revize včetně dokumentace stávajícího stavu.