Další krok k výstavbě supermarketu učinili zastupitelé v Kamenickém Šenově. Ti odsouhlasili změnu územního plánu, jehož součástí je převod pozemku z plochy určené k bydlení na plochu občanské vybavenosti. Ne všichni však s budoucí existencí obchodního střediska souhlasí.

„Market znehodnotí parcely, které se nacházejí v jeho bezprostřední blízkosti a jsou určeny pro výstavbu rodinných domů. Lidé budou koukat na betonové parkoviště, místo do zeleně,“ protestoval místní občan Václav Frömmel.

Zpracovatelka územního plánu Lenka Moravcová jej upozornila na to, že jaká bude konečná podoba plochy v zástavbě, je otázkou diskuse obyvatel. „Nákupní středisko nebude výškově přesahovat okolní rodinné domy. Zeleň by byla sympatická, ale přes silnici je hned zelená louka,“ podotkla Lenka Moravcová.

„Mělo tam původně vyrůst sedmdesát rodinných domů, kde by mohla být odpočinková místa s lavičkami. Ano, přes silnici je louka, jsou to ale pastviny a všichni víme, jaký je na silnici provoz,“ oponoval Václav Frömmel.

„Jestliže si postavím rodinný dům, tak mám k dispozici zahradu a na procházku můžu jít do parku,“ řekla zpracovatelka a upozornila, že všechny parky ve městě zabírají celkovou plochu třinácti hektarů. „Což je na Kamenický Šenov dost,“ komentovala Lenka Moravcová.

Stavebníkům market nevadí

Šenovský starosta Ota Raiter upřesnil, že hygiena provedla kontrolu pohody bydlení a ta prokázala, že nebude nijak plánovaným marketem narušena. „Už je prodaných sedm parcel a nikdo ze stavebníků nemá problém s tím, že tam bude nákupní středisko,“ sdělil Ota Raiter. Podle něj si radnice slibuje od budoucího marketu i to, že bude přirozeně zpomalovat dopravu. „Městem nám projede šest a půl až osm tisíc aut denně. Až se příští rok zavře Šébr, tak všechno pojede přes nás,“ poukázal Ota Raiter.

Starosta Raiter rovněž upozornil, že stavební boom, kdy lidé měli peníze, je již za námi. „Předpokládáme proto, že zájem o stavby rodinných domů nebude ani poloviční. Buďme rádi, že pozemek prodáme na stavbu marketu a budeme mít peníze v rozpočtu,“ řekl Ota Raiter.

„Příjem z prodeje je aktuální pro tento rok. Ale vždyť my ani pořádně nevíme, co tam bude stát, ale bude to tam stát dvacet třicet let a my se toho nezbavíme,“ argumentoval Tomáš Prokop.

Lenka Moravcová poukázala na to, že příprava územního plánu trvá již tři roky a zastupitelstvo ji odsouhlasilo, aniž by přišlo s jiným návrhem.
Pro zachování pravidel následně převzala dvě nesouhlasné připomínky ke změně územního plánu od Tomáše Prokopa a Václava Frömmela s tím, že nic neovlivní.

„Vezmu je v potaz, ale zastupitelstvo již jednou rozhodlo. Město zpracovalo zadání na základě podnětů a já jsme pouze lokality upravila podle jeho požadavků,“ upozornila Moravcová. Nyní stavbě supermarketu nic nebrání. Zastupitelé devíti hlasy proti čtyřem změnu územního plánu odsouhlasili.